Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2016, 2:37
Čas čítania 0:00
Peter Nemček

Mirko Filipovič: Tvrdý Chorvát, ktorý má zaslúžené miesto medzi hviezdami zmiešaných bojových umení

ŠPORT CONOR MCGREGOR UFC
Uložiť Uložené

Mirko "Cro Cop" Filipovič patrí medzi najznámejšie mená bojových športov. Ako vyzerala jeho kariéra?

Chorvátsky zápasník Mirko "Cro Cop" Filipovič je dobre známy vďaka jeho zdrvujúcim kopom na hlavu. V japonskej federácii zmiešaných bojových umení PRIDE si takto vydobyl pozornosť mnohých fanúšikov. Cro Cop začínal svoju kariéru profesionálneho zápasníka v kickboxerskom ringu. Výhrami v K-1 nad mnohými známymi menami ako Jerome Le Banner, Mike Bernardo alebo Peter Aerts sa mu otvorila cesta do sveta zmiešaných bojových umení. 

V rokoch 2001 až 2003, čo boli jeho prvé dva roky zápasenia v zmiešaných bojových umeniach, bol z deviatich zápasov porazený iba raz. Vďaka tejto pozoruhodnej šnúre víťazstiev na seba prilákal pozornosť divákov hneď na začiatku jeho kariéry. Jeho nohy boli považované v zápasoch za kľúčové - "pravá noha nemocnica, ľavá noha cintorín". Zápas bol Cro Cop schopný ukončiť kedykoľvek, ak dobre umiestnil kop na hlavu, alebo na telo. Posledný zápas v novembri roku 2003 proti Antoniovi Rodrigovi Nogueirovi mu zrušil šnúru sedem po sebe idúcich víťazstiev. V jeho kariére prehral s viacerými známymi menami, ako napríklad Kevin Randleman alebo hviezdny Fedor Emelianenko, ktorý zápas vyhral na body. Narozdiel od jeho brata Alexandera Emelianenka, ktorý podľahol Cro Copovi už v prvom kole v čase 2:09.

Odporúčané
UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? 12. apríla 2024, 14:30

V roku 2006 zažíval Cro Cop najlepšie obdobie v jeho kariére. Porazil v PRIDE veľké mená, ako Ikuhisa Minowa, Hidehiko Yoshida, Wanderlei Silva (náhrada za zraneného Fedora Emelianenka) a Josh Barnetta, nad ktorým mu výhra priniesla prvé miesto v PRIDE FC Open-Weight Grand Prix. A ako sám Mirko opísal, výhra pre neho znamenala najlepší darček na jeho 32 narodeniny.

Mirko Filipovič: Tvrdý Chorvát, ktorý má zaslúžené miesto medzi hviezdami zmiešaných bojových umení

                                                                          Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports 

Po jeho prestupe do UFC ochutnal aj ťažkú prehru, a to napríklad proti Gabrielovi Gonzagovi. Ten ho poslal k zemi kopačkou mierenou na hlavu už v prvom kole. Prestup do UFC Mirkovi moc na sláve nepridal, práveže naopak, zhodil ho dolu. Všetci jeho fanúšikovia začali po mnohých prehrách spomínať na jeho krásne časy v PRIDE. Po prehranom zápase s Brendanom Schaubom Dana White oznámil, že Chorváta videli fanúšikovia v UFC pravdepodobne poslednýkrát. 

Neskôr v roku 2011 Dana považoval za potrebné dať Mirkovi poslednú šancu. Chvíľami to vyzeralo nádejne, ale húževnatý Roy Nelson sa zložiť nedal a Cro Cop sa stal v 3. kole porazený. Po zápase sa všetkým svojím fanúšikom poďakoval a oznámil svoj odchod do dôchodku.

Tak sa ale nestalo. Takmer po ročnej pauze Mirko opäť nastúpil do ringu a postavil sa proti Shinichimu Suzukawovi, ktorého v prvom kole porazil. Po tomto zápase si dal záväzok, že ešte pred úplným ukončením jeho kariéry sa chce ešte raz vrátiť do Octagonu v UFC. Tak sa aj stalo a postavil sa proti Gabrielovi Gonzagovi v apríli 2015. Zápas podľa očakávaní vyhral a mal sa postaviť koncom roka proti Anthonymu Hamiltonovi. Avšak 10. novembra oznámil Mirko odchod do dôchodku. Dôvodom bolo aj odhalenie užívania dopingových látok (rastový hormón) v jeho tele, ku ktorému sa aj priznal. Napriek všetkým prehrám je Mirko "Cro Cop" Filipovič zaraďovaný stále medzi top 10 zápasníkov v zmiešaných bojových umeniach vo svete.

Domov
Zdieľať
Diskusia