Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2016, 11:23
Čas čítania 0:00
Peter Nemček

Fedor Emelianenko: Lokomotíva ruských zmiešaných bojových umení hlási návrat

ŠPORT CONOR MCGREGOR RUSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Máme sa na čo tešiť?

Ruský zápasník Fedor "The Last Emperor" Emelianenko je legenda zmiešaných bojových umení. Jeho momentálne skóre je 35-4 (výhry, prehry). Mnoho ľudí ho považuje za najlepšieho bojovníka v histórii tohto športu. Fedor začínal jeho kariéru s ruským bojovím umením sambo a japonským Judo. V zápasení sambo patril medzi špičku, tak sa rozhodol úspešne presedlať na zmiešané bojové umenia.

Pred vstupom do sveta zmiešaných bojových umení slúžil v ruskej armáde ako hasič. Napriek jeho vysokej váhe má tie najlepšie vlastnosti špičkového zápasníka, vrátane rýchlosti, rovnováhy a mimoriadnej schopnosti zložiť svojho súpera na zem. Vo svojej kariére veľakrát bodoval s one-punch KO. Týmto spôsobom poslal k zemi viacero zápasnikov, ako napríklad Andreia Arlovskeho alebo Bretta Rogersa. Taktiež je známy schopnosťou dostať sa z nebezpečných pák.

Okrem fyzických a technických schopností je Fedor známy aj sledovaním oponentových krokov v ringu. Po celý čas zápasu sleduje techniku súpera, aby ju mohol obrátiť proti nemu. Na sile mu pridávajú klasické tréningové metódy (kliky a zhyby), ktorým sa venuje. Na mnohých fórach ho označili za nezničiteľný stroj alá Terminátor. Napriek nízkemu vzrastu v porovnaní s jeho súpermi si vydobyl v ťažkej váhovej kategórii viac úspechu než väčšina ostatných zápasnikov. Od 6. apríla 2001, kedy vyhral nad Miehailim Apostolovom, si vybudoval úctyhodnú šnúru desiatich víťazstiev. 

Fedor Emelianenko: Lokomotíva ruských zmiešaných bojových umení hlási návrat

Fedorova porážka prišla takmer po 10 rokoch od Werduma. Ten ho porazil už v prvom kole vďaka kvalitnému jiu-jitsu. Prehru zobral Fedor športovo a sľúbil návrat. Tak sa aj stalo, no prehral ešte ďalšie dva zápasy proti Antoniovi Silvovi a Danovi Hendersonovi. Po troch prehrách za sebou to vyzeralo, že  je jeho kariéra na konci. Už štyri mesiace po poslednom prehranom zápase sa znovu postavil do ringu proti Jeffovi Monsonovi vo svojom rodnom Rusku. Ďalej sa vrátil aj do krajiny, ktorá mu priniesla veľkú slávu - Japonska. Porazil tu 31. decembra 2011 Satoshiho Ishiiho. Po jeho predposlednom vyhranom zápase proti Pedrovi Rizzovi v M-1 Global dostal ponuku aj do najvyššej svetovej organizácie zmiešaných bojových umení  UFC. Prekvapením bolo, že ju odmietol (vraj kvôli nepriaznivým podmienkam) a rozhodol sa po štyroch víťazných zápasoch vo svetle reflektorov odísť do dôchodku.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Navzdory tomuto vyhláseniu sa okolo Fedora začala 14. júla 2015 hýbať voda. Oznámil návrat z dôchodku a začína opäť trénovať. Ihneď sa začalo špekulovať, v akej organizácii bude Fedor bojovať. V septembri 2015 bolo neoficiálne vyhlásené podpísanie zmluvy s UFC, oficiálne malo byť potvrdené behom niekoľkých týždňov. Správa bola považovaná za úžasnú pre mnohých fanúšikov. Po pár mesiacoch rokovaní bolo tvrdenie vyvrátené a Fedor oznámil podpísanie zmluvy s RIZIN zápasnickou organizáciou. 31. decembra 2015 sa Fedor postavil v exhibičnom zápase proti prvému súperovi po trojročnej pauze. Jaideepa Singha porazil bleskovo už v prvom kole. V roku 2016 sú plánované ďalšie zápasy tejto hviezdy. Nikto nevie kedy, ale určite sa môžeme tešiť na ďalšie kvalitné zápasy.

                                                 Kto Fedora nepozná určite sa pozrite na zostrih jeho zápasov:

Domov
Zdieľať
Diskusia