Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2016, 10:54
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

iPhone 7 a duálny fotoaparát: Video odhaľuje, aké výhody by priniesla táto celkom reálna kombinácia

TECH APPLE VIDEO
Uložiť Uložené

Pozrite si názorný príklad, čo by nový iPhone s netradičnou foto výbavou mohol všetko dokázať.

Hoci do predstavenia novej generácie zostáva ešte niekoľko mesiacov, o duálnom fotoaparáte a nadchádzajúcom iOS smartfóne od Apple sme už čo-to počuli. Kalifornský výrobca by mal použiť technológiu, za ktorou stojí izraelská spoločnosť LinX a ktorú pár rokov dozadu kúpil za niekoľko miliónov dolárov. A keďže sa žiadna akvizícia nerealizuje bezdôvodne, existuje tu naozaj veľké podozrenie, že iPhone 7 príde nie s jedným, ale dvomi hlavnými fotoaparátmi. Ich fungovanie a výhody budú ale diametrálne odlišné, ako sú v prípade ešte čerstvého LG G5, ktorý dva foto senzory na zadnej strane konštrukcie síce má, no každý ponúka iné vlastnosti, čo znamená, že sa nepoužívajú naraz, ale každý zvlášť. Jeden je totiž určený na bežné fotenie, ďalší zase na prostredia, kde potrebujeme zachytiť širokouhlú fotografiu, podobne ako s akčnou kamerou GoPro. Obidva pritom ponúkajú iné rozlíšenia (16 MPx vs. 8 MPx) a zároveň aj iné uhly záberu.

Ako demonštruje video z tech webu Cnet, na tohtoročnom podujatí Mobile World Congress 2016 v Barcelone predviedla taktiež izraelská spoločnosť Corephotonics kombináciu dvoch spolupracujúcich foto senzorov, ktoré umožňujú aj po aplikácii zoomu, teda priblíženia pohľadu zachytiť celkom kvalitné zábery. Vo videu môžeme vidieť porovnanie dvoch fotografií, pričom jednu vyhotovili prostredníctvom tradičného digitálneho zoomu a tú druhú zase prostredníctvom zoomu novej duálnej technológie. Rozdiel výsledku spočíva nielen v badateľne lepších detailoch či ostrosti, ale aj vo výrazne nižšom šume, čo môže súčasnú úroveň fotografovania za použitia smartfónov posunúť do neporovnateľne vyššieho levelu. Zároveň sme tak získali vizuálnu predstavu výhod, ktoré by pravdepodobne mala ponúknuť aj očakávaná novinka iPhone 7. 

Vľavo klasické digitálne priblíženie, vpravo priblíženie za pomoci duálneho fotoaparátu

iPhone 7 a duálny fotoaparát: Video odhaľuje, aké výhody by priniesla táto celkom reálna kombinácia

Je veľmi pravdepodobné, že niečo také - v prípade, že Apple s nadchádzajúcou generáciou iPhone skutočne uspeje - ponúknu počas ďalšieho roka aj ďalšie hi-tech smartfóny od iných konkurenčných výrobcov, ako je napríklad Samsung alebo Xiaomi. Taiwanský výrobca HTC obdobnú foto výbavu už niekoľkokrát na trh priniesol. A aj keď to prvé dni po predstavení vyzeralo celkom nádejne, záujem médií a spotrebiteľov neskôr nakoniec výrazne klesol a to potom viedlo k návratu ku klasike s jedným fotoaparátom. Ak však zoberieme do úvahy unikátne nadanie Apple zobrať to najlepšie, čo existuje a spraviť z toho takmer dokonalú vec, duálne fotoaparáty v mobilných telefónoch môžu spôsobiť ďalšiu významnú revolúciu, podobne, ako to bolo s multitouch displejmi pri predstavení iPhone v roku 2007.

Domov
Zdieľať
Diskusia