Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2016, 9:21
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Dve Tesly a nový rekord. Elektromobil Model S si to rozdal s mohutnejším SUV Model X, ako to dopadlo?

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Dychberúca akcelerácia a nulové emisie.

V portfóliu americkej automobilky Tesla momentálne nájdeme dva rozdielne modely v niekoľkých cenových kategóriách. Model S počas minulého roka doplnil Model X s futuristickým otváraním dverí dohora, ochranou pred bioútokmi a aj s mohutnejšou konštrukciou. Čo sa však týka výkonu, najvyššia verzia S P90D je na tom s X P90D rovnako, čo znamená, že dva kúsky pod ich kapotou v podobe elektromotorov dokážu podať kombinovaný a zároveň limitovaný výkon 532 koní. Na také niečo je ale samozrejme vyžadované, aby bol aktivovaný dodatočný Ludicrous mód za nezanedbateľných 10 000 amerických dolárov. A web dragtimes.com s takouto smrteľnou kombináciou dokonca nedávno zrealizoval drag racing, kde sa mu podarilo dosiahnuť skutočne obdivuhodný výsledok.

Elektromobil Model X má oproti sedanu Model S P90D výrazne slabšiu akceleráciu. Ten zrýchlenie z 0 na 100 km/h totiž zvládne za dychberúci čas 2,8 sekundy a ťažší model v najvyššej konfigurácii za 3,1 sekundy, čo znamená, že výsledok je už teda viac-menej známy. SUV Model X P90D preto prešiel vzdialenosť 0,4 kilometra za 11,6 sekundy, a to pri rýchlosti 182 kilometrov za hodinu, vďaka čomu sa stal najrýchlejším SUV vôbec. Menšie vyhotovenie dosahovalo za rovnakých podmienok čas okolo 11,4 sekundy. Netreba zabúdať ani na to, že väčšia váha sa okrem iného odráža aj vo väčšej spotrebe a teda aj v menšom dojazde na jedno nabitie. Záznam z jazdy nájdete vo videu nižšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia