Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2016, 14:44
Čas čítania 0:00
Richard Končol

iOS 9.3 prináša multiúčty, nočný režim či heslovanie poznámok

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Pri aktualizácii s poradovým číslom 9.3 by sme čakali iba opravené chyby či drobné vychytávky. Noviniek je však hojne.

Apple nespí na vavrínoch a okrem iného pilne pracuje aj na aktualizáciách iOS. Dôkazom je aj prvá betaverzia 9.3, ktorá prináša nielen používanie viacerých používateľských účtov, ale napríklad aj implementovanie funkcie, ktorou disponuje notoricky známa aplikácia f.lux. Pevne veríme, že Cookovci budú pokračovať v týchto updatoch aj naďalej, pretože sme sa momentálne dočkali niečoho, čo nečakal asi nik z nás. Prišlo to ako blesk z čistého neba a asi aj v ten najvhodnejší čas. Že by sa Apple chystal v januári na marcový event?

Aby sa nezabudlo - na to, aby si mohol vyskúšať iOS 9.3, musíš byť registrovaný v developerskom programe Applu. Registrácia síce normálne stojí okolo 100 dolárov, ale samozrejme existujú webstránky, vďaka ktorým sa do programu dostaneš za zlomok ceny z dôvodu, že k jednému účtu v programe je možné registrovať viacero zariadení.

Poznámky v bezpečí vďaka heslu či Touch ID

iOS 9.3 prináša multiúčty, nočný režim či heslovanie poznámok

Predpokladám, že aj ty poznáš ten pocit, kedy si potrebuješ niečo zapísať do poznámok tak, aby sa to nikto nedozvedel. Jasné, pokiaľ telefón nikomu nedáš do rúk, tak sa to nikto nedozvie, ale nikdy nevieš... náhoda je blbec. Doteraz bolo potrebné používať ďalšiu aplikáciu na bezpečné ukladanie citlivých údajov, no s príchodom iOS 9.3 tu máme aj možnosť si uzamknúť danú poznámku - takže údaje ako rodné čísla, PIN kódy či rôzne iné heslá budú odteraz v bezpečí vďaka heslu či otlačku prsta.

Sfarbenie displeja v nočných hodinách (Night Shift)

Poznáš f.lux? Že nie? Tak ľutuj. Ľudia sediaci za počítačom s kreatívnou chvíľkou počas nočných hodín vedia, aké to je, keď máš unavené oči. iPhone či iPad však odteraz budú vedieť rozoznávať, kedy chodíš spať vďaka funkcii Night Shift (a to podľa geolokácie a času) a podľa potreby ti zariadenie sfarbí obrazovku do jemného odtieňa oranžovej tak, aby ti neťahala oči. Je totiž dokázané, že sledovanie modrej farby na telefóne pred spaním núti človeka, aby bol hore aj naďalej. Keď sa ráno zobudíš, displej na iPhone bude svietiť normálne. 

Viac používateľských účtov? Áno!

iOS 9.3 prináša multiúčty, nočný režim či heslovanie poznámok

Toto si snáď fanúšikovia priali od začiatku - iOS 9.3 po (žiaľ) sto rokoch prináša multiúčty na iPade. Síce zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že tento „mód“ bude dostupný zatiaľ len vo vzdelávacom prostredí amerických škôl, ale nádej zomiera posledná a tak dúfajme, že to Apple aplikuje aj u normálnych userov. Takže napríklad ak budeš mať v rodine iPad, tak tvoja mamka či otec môžu používať vlastný účet, s vlastnými fotkami či údajmi nezávisle od iných užívateľov. 

 

A čo ďalšie novinky?

Na škodu nie je napríklad ani zdieľanie údajov z iPhonu do viacerých hodiniek Watch. Potrebuješ niečo ukázať ľuďom a nechceš si komplikovať život? Pohodlnosť je teda na prvom mieste. Pre Fínov a Židov pribudlo Siri vo fínčine a hebrejčine, taktiež ďalšie "right-clicky" v 3D Touch (teda nové možnosti pri aktivovaní 3D Touch u appiek ako Počasie, Nastavenia, Zdravie či App Store + taptic feedback pri zapínaní multitaskingu cez 3D Touch), duplikovanie fotiek vo Photos.app (čo platí aj pri Live Photos, z ktorých vieš spraviť obyčajnú fotku) či novinka v podobe Feedback appky - vďaka nej zas môžeš dať vedieť Applu, že si napríklad našiel nejaký bug. A takí knihomoli zas ocenia zálohovanie PDFiek pri zapnutom iCloude pre iBooks. 

Možno by nebolo prekvapením, keby bola táto verzia iOS odpremiérovaná na marcovom evente, o ktorom sa stále šepká. Tešíš sa?

Domov
Zdieľať
Diskusia