Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2015, 13:00
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Najnáročnejšie DiCapriovo natáčanie v živote? Pri Revenantovi ľudia mrzli, lámali kamery a končili s prácou

FILMY A SERIÁLY THE REVENANT
Uložiť Uložené

The Revenant od režiséra oscarového Birdmana bude pravdepodobne jedným z najlepších filmov roka. Natáčalo sa však v neľudských podmienkach.

Chápem to, niekomu jednoducho Birdman absolútne nesadol a nepáčil sa im jeho storytelling či práca s kamerou. Mne prišiel bravúrny, o sekvencii, kedy sa Michael Keaton prechádzal nahý po ulici až po následnú scénu v divadle to bolo napríklad niečo, čo som pri filmoch už dlho nezažil, no a niečo podobné očakávam aj od The Revenant. Pôjde o surovú, chladnú drámu z vojenského prostredia s jemným nádychom westernu. Dej sa bude odohrávať približne 40 rokov pred začatím vojny Severu proti Juhu. Je inšpirovaný skutočnými udalosťami bájneho lovca menom Hugh Glass (DiCaprio), ktorého napadne medveď a narobí s ním nepeknú paseku. Zázrakom prežije, avšak terén neumožňuje jeho prevoz k ošetrovni. Veliteľ tak s ním nechá dvoch svojich mužov, ktorí mu majú pomáhať, prípadne ho po smrti pochovať. Tí sa však na neho vykašľú a Hugh ostáva napospas divočine a konci života celkom sám. V traileri však vidíme, že sa z toho akosi dostane. Nakoniec sa ale Hugh rozhodne pomstiť sa svojim bývalým spoločníkom, medzi ktorých patrí aj postava Hardyho.

Najnáročnejšie DiCapriovo natáčanie v živote? Pri Revenantovi ľudia mrzli, lámali kamery a končili s prácou


Za snímkou stojí režisér (Babel, 21 Grams, Birdman, Amores Perros) a scenárista Alejandro González Iñárritu, ktorému nie je cudzí ani strih. Iñárritu je špecifický režisér obľubujúci špecifické poňatie svojich filmov. Posledné roky sa už púšťa do skutočne odvážnych a atypických projektov, pred ktorými by 99% tvorcov vydesene ustúpilo. Ak sa však podarí aj The Revenant, môžeme o ňom povedať, že aké sú náročné na spracovanie a dokončenie, rovnako tak sú úžasné. Dnes sa ideme baviť práve na tému produkcie a postprodukcie, respektíve celkového natáčania tohto vysoko-očakávaného snímku, o ktorom DiCaprio tvrdí, že pôjde o jeden z najunikátnejších filmových zážitkov modernej doby. A podľa prvých dvoch trailerov to zatiaľ aj tak vyzerá. Nielenže boli plné skvelých scén, dychberúcej kamery, ale najmä nádherného a chladného prostredia, z ktorého bolo autenticitu cítiť rovnako, ako pár nominácií na Oscara. 

 

Najnáročnejšie DiCapriovo natáčanie v živote? Pri Revenantovi ľudia mrzli, lámali kamery a končili s prácou

Natáčalo sa mimoriadne dlho, keďže v daných miestach (Vancouver) bol deň krátky a chladný a večery dlhé a mrazivé. Iñárritu chcel jednoducho priviesť ďalší mimoriadny autentický zážitok, preto pracovali len s reálnym svetlom, a to trvalo každý deň len krátku dobu. O kameru sa postaral Emmanuel Lubezki (Gravity, Birdman, Potomkovia ľudí od Alfonsa Cuaróna. Ak si všimnete prvé dva filmy, akiste vám dopne, že Lubezki pôjde na hattrick v Oscaroch), pričom už teraz je jasné, že pôjde o ďalší strhujúci a mimoriadny zážitok. 

Na extrémne podmienky však zaspomínal aj sám DiCaprio, ktorý prezradil, že zopár momentov patrilo k jedným z najťažších, aké musel kedy robiť. Za zmienku stojí určite napríklad také spanie v telách uhynutých zvierat, brutálna zima, chlad a s ním samozrejme spojené aj takmer neustále podchladenie. Určite si ešte spomínate aj na situáciu z traileru, kedy postavu Hugha Glassa, ktorého Leo stvárňuje, napadne medveď. Na túto sekvenciu totiž prišla reč tiež:

Nebudem prezrádzať žiadne podrobnosti o tom, ako sme to urobili. Musíte na to prísť sami. Poviem iba toľko, že boli použité laná, lietal som po lese a vyžiadalo si to ohromné množstvo skúšania. A bolo to celkom mučivé, pretože niektoré scény predstavovali to najťažšie, čo som v celej svojej kariére zažil. Konečný výsledok však bude jedným z najpohlcujúcejších zážitkov, aký môžu diváci dostať pri predstave stretnutia so zvieraťom takej veľkosti. Je to absolútne znepokojujúce a šokujúce, ale zároveň kompletne štylizované spôsobom, aký veľa ľudí nikdy nezažilo.“ Pre viac od DiCapria klikajte sem.

Najnáročnejšie DiCapriovo natáčanie v živote? Pri Revenantovi ľudia mrzli, lámali kamery a končili s prácou

Veľa členov bolo vyhodených alebo skončili sami. Podmienky natáčania boli neúprosné a nie každému to vyhovovalo. Prekročil sa produkčný rozpočet, svoje na tom mala aj posledná klapka, ktorá padla o dva-tri mesiace neskôr, ako mala. Viacerí sa vyjadrili, že by si pomohli, keby použili CGI... na to ale Iñárritu povedal (parafrázujem), že by to bolo príliš jednoduché, skončili by s kávou v rukách pred zeleným plátnom a film by pravdepodobne dopadol na hov*o. To len dokazuje, že k látke prikročil s čo najvyššiu mierou autenticity. Natáčalo sa pritom za extrémne nízkych teplôt, v rozmedzí -25 až 40 stupňov Celzia. Herci častokrát nemali ani čiapky či rukavice. Nástroje sa lámali a prenášať kamery bolo niekedy hotové peklo. Aby toho nebolo málo, natáčalo sa chronologicky, teda najprv sa natočil začiatok, potom úvod a až potom koniec filmu, čo sa v Hollywoode nepraktizuje už veľmi dlhé obdobie. Rozpočet to navýšilo o takmer 10 miliónov dolárov.

Zvláštne, ako si Iñárritu dokáže vydupať to, čo chce. Pevne verím, že na tomto filme Fox neprerobí, keďže ide o premiéru len dva týždne po Star Wars a navyše je to R-ko. Snáď že pôjde o ďalší unikát, a je pritom jedno, či dostane DiCaprio Oscara (ak si ho zaslúži). Samotná kvalita filmu celkom možno prevýši aj výkony hercov. Okrem Hardyho a DiCapria sa vo filme objaví aj Domhnaal Gleeson, Will Poulter, Paul Anderson, Lukas Haas, Brendan Fletcher a ďalší. Na IMDB svieti údaj o 2 a pol hodinovej stopáži. The Revenant dorazí do slovenských a českých kín 14. januára, v USA to bude o týždeň skôr. 

Pod článkom nájdete pár fotografií z natáčania od samotného Lubezkiho. 

 

Faces Of R # 6

A photo posted by @chivexp on

 

Faces Of R # 4

A photo posted by @chivexp on

 

A photo posted by @chivexp on

 

Swirling eddy in the Kootenai River, MT.

A photo posted by @chivexp on

 

Faces Of R # 1

A photo posted by @chivexp on

Domov
Zdieľať
Diskusia