Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2015, 17:47
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

So Won - Nádej devastuje vami akceptované hranice ľudskosti a emócií (Tip na film)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ázijská kinematografia je plná kúskov hodných povšimnutia. So Won je jedným z nich. Pripravte sa na znechutenie, smútok, ale i radosť a hnev.

Ázia natáča pravidelne veľmi dobré filmy. Bohužiaľ, Európa (tobôž nie USA) tomuto presýtenému (v dobrom slova zmysle) trhu veľmi neholduje. Stačí si zadať do googlu názov dnešného filmu. Budete radi, ak nájdete jeden screenshot. Ázijská kinematografia sa javí nenápadne, hoci z nej pochádza kvantum úžasných snímok.

Film, ktorý vám doporučím dnes sa volá So Won/Hope/Nádej a má menej než dva roky. Odkladal som ho už dlho, pretože som vedel, aký deprimujúci zážitok ma čaká. A nemýlil som sa. Ak nemáte trocha silnejší žalúdok a vaše emócie abnormálne vibrujú už počas mesiačikov, pokojne prestaňte čítať. Pre tých ostatných...


So-won rozpráva o tragickej udalosti, kedy násilný zvrhlík, opilec a brutálny netvor unesie, zbije a znásilní len 8-ročné dievčatko. To všetko sa stane jedného daždivého dňa len pár desiatok metrov od školy, kam malo dievčatko menom So-won namierené.

So-won je z nie príliš bohatej rodiny, jej rodičia tvrdo pracujú a je jasné, že po tejto udalosti sa im život obráti doslova naruby. Otec nemá so svojou dcérou najideálnejší vzťah už pred znásilnením, a tak si ho musí upevniť práve po ňom, čo, samozrejme, vôbec nebude ľahké.

Dievčatko sa vzdiali od celého sveta, je fyzicky aj psychicky zdevastované, musí podstúpiť operáciu, ktorá ju poznačí na celý život a to ešte netuší, že sa ako obeť musí netvorovi pozrieť do očí opäť. Zatiaľ čo rodičia dúfajú, že dcérka sa im dá dokopy a riešia kvantum iných problémov (ktoré vám však nejdem prezrádzať), násilník sa dostáva do rúk polície.

Celý film sprevádza dusná atmosféra, nepríjemné momenty, pocit prázdnoty a znechutenia, smútku a v neposlednom rade aj hnevu. 

So Won - Nádej devastuje vami akceptované hranice ľudskosti a emócií (Tip na film)
Zdroj: Lotte Entertainment

Snímka rozoberá psychiku každého člena rodiny, ale aj ich priateľov. Tragická udalosť ovplyvní životy všetkých v okolí, no to, čím si musia prejsť rodičia, najmä otec obete, je vykreslené až príliš realisticky. Názorne sa tak dostávame pod kožu človeka, ktorý sa musí zmieriť s tým, čo sa stalo, riešiť bežné, no stále náročné problémy, ale aj bojovať s justičným systémom či médiami, hoci tieto faktory sú vytlačené na druhú koľaj, čo je možno škoda.

Pokojne by som ešte pol hodinu strávil, aj keď mi miestami prišla táto rodinná dráma trochu natiahnutá. V prvom rade ale musí otec nájsť cestu k svojej dcérke a vyriešiť aj finančné problémy. Väčšina filmov s podobnou tématikou sa prenesie na hľadanie zločinca, jeho odsúdenie alebo sa z krimi kompletne stane thriller.

So Won nám ukazuje rodinu zničenú nechutnou udalosťou, priamo pred našimi očami tu devastuje ich duše, krája emócie, dokazuje, že hranice ľudskosti, respektíve nechutností, ktoré dokáže človek urobiť, sú ďaleko za ich chápaním. Čo je však horšie, tieto hranice sú ďaleko za ich predstavami a akceptovaním. 

So Won - Nádej devastuje vami akceptované hranice ľudskosti a emócií (Tip na film)
Zdroj: Lotte Entertainment

So Won sa javí ako dráma, ktorá ponúka diametrálne odlišný pohľad na rozvrátenú psychiku dieťaťa a ich rodičov, pričom sa vás pokúsi rozožrať zvnútra. Či jej to dovolíte, je len na vás. S určitosťou ale budete emociálne zasiahnutí, ako možno už dávno nie. A možno aj začnete svojím deťom znova vravieť, aby sa nerozprávali s cudzími ľuďmi. Herecké výkony dosiahli kvalít, kedy nerozmýšľate, či kasting nemohol prebehnúť lepšie.

Každý z hercov si svoju rolu splnil náramne, nečakajte však nezabudnuteľné výkony. Jediné, čo mi na filme vadilo, bola miestami nevhodná hudba, možno zbytočné odhaľovanie motívov pomoci vedľajších postáv či až príliš očakávaný koniec. Po celý čas budete ale vo vytržení, koľko ten parchant vlastne dostane rokov za mrežami, ako táto tragédia poznačí malú rodinku a zaručene sa vás dotkne aj v dvojfázovom finále.

So Won je perfektnou drámou, ukazujúcou pravú tvár psychického rozpoloženia a aj vďaka tomuto skvelému počinu si na ázijskú kinematografiu posvietim bližšie. A rozhodne by ste tak mali učiniť aj vy! 8.5/10.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia