Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2015, 10:22
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014

MÓDA ASAP ROCKY CHANEL KARL LAGERFELD
Uložiť Uložené

V rámci minulého roku sme určite nemali problém s nedostatkom nových kolekcií a spoluprác a nižšie tak môžeš sledovať výber s najdôležitejšími momentmi, ktoré definujú uplynulý rok v móde.

Aj keď sa musí v dnešných dňoch úplne každá módna udalosť vysporiadať s negatívnou odozvou od neodbornej verejnosti, na svetovej úrovni stále nie je núdza o nové zaujímavé projekty a ak sa spätne pozrieme na uplynulý rok 2014, určite sme ich nezažili málo. Aj v našich končinách sme tak mali možnosť vidieť viacero dôležitých releasov tenisiek, oblečenia alebo iných módnych projektov, a tak ti teraz prinášame zoznam s tými najvýznamnejšími momentmi v móde, ktoré sa udiali za posledných 12 mesiacov. 

Karl Lagerfeld a jeho Chanel supermarket k ready-to-wear kolekcii jeseň 2014

V módnom svete nájdeš asi len ťažko väčšiu kapacitu ako je Karl Lagerfeld a okrem jeho dlhoročnej kariéry to potvrdzujú aj módne prehliadky, ktoré v poslednom období organizuje. Pre Chanel tak v uplynulom roku vymyslel jedinečnú orientálnu prehliadku v Dubaji, v Paríži zase vybudoval ku kolekcii Haute Couture jeseň/zima 14/15 hotové ľadové kráľovstvo s čarovným zrkadlom a ľadovou kráľovnou, no jeho najväčším projektom uplynulého roku sa stala asi aj tak ready-to-wear prehliadka na jeseň 2014. Kvôli nej sa totiž rozhodol Karl konkurovať okrem známych módnych značiek aj obchodným reťazcom a supermarketom a v Paríži si tak otvoril najkrajší supermarket, aký si kedy videl. Karl sa totiž rozhodol naplniť pulty svojho obchodu len produktmi s logom Chanel a okrem samotnej kolekcie oblečenia tak vytvoril aj stovky vlastných Chanel potravín ako napríklad špeciálne maslo, cestoviny, syry, mlieko, cereálie, vajíčka a všetko ostatné, čo by si hľadal v bežnom supermarkete.

Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014
Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014
Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014

Pharrellov oversized klobúk od Vivienne Westwood

Najdiskutovanejším módnym doplnkom minulého roku sa stali jednoznačne klobúky, no okrem Theophilusa Londona a jeho klobúkovej vášne, ktorá ovplyvnila tisíce módnych blogerov po celom svete, patrí medzi najvýznamnejšie momenty v uplynulom roku najmä Pharrell so svojim vystúpením na udeľovaní cien Grammy, kde sa ukázal vo vintage klobúku od Vivienne Westwood, ktorý patrí do jej kolekcie Buffalo Girls (Nostalgia of Mud) z roku 1982/83. Nezvyčajný kúsok ako zo šatníka kanadského strážcu národného parku tak okamžite prilákal veľa pozornosti, celý internet si z Pharrella uťahoval, no ako sa neskôr ukázalo, Skateboard P dokázal obrátiť túto skutočnosť na svoju výhodu a dnes si ho tak bez takýchto klobúkov pomaly už ani nevieme predstaviť.

Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014
Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014
Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014

Luxury designer kolekcia Alexander Wang x H&M

Aj keď Alexander Wang patrí v dnešnej dobe bez pochýb medzi najlepších módnych návrhárov, jeho kolekcia z každoročnej luxury designer série s reťazcom H&M jednoznačne medzi to najlepšie za rok 2014 nepatrí. Svojou športovou ponukou totiž len potvrdil klesajúcu tendenciu týchto spoluprác, ktoré už posledné roky majú úspech len vďaka menu samotného dizajnéra a na oblečenie sa nejako zabúda. Celá ponuka tak pozostávala z nevýrazných kúskov, ktoré nepriniesli v podstate vôbec nič nové, postrádali hlavný "must have" kúsok, ktorý je u podobných spoluprác základom a o kvalite samotných produktov, ktoré boli dokonca pod úroveň bežných vecí v H&M už ani nehovorím. Tak či onak bol celý tento projekt jedným z najvýznamnejších momentov uplynulého roku a minimálne v našich končinách mal pozitívny vplyv na celkový módny život.

Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014
Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014
Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014

A$AP Rocky a jeho fashion diss z videoklipu Multiply

Okolo Hood By Air a Been Trill sa A$AP Rocky a celá Mob pohybovali už od samého začiatku, no keďže sa medzičasom dostali tieto značky z kategórie top brandov medzi tie, ktorým je lepšie sa vyhnúť veľkým oblúkom, Flacko sa jednoducho dostal do situácie, kedy mu spojenie s nimi robilo skôr hanbu ako osoh, a tak sa ho musel vzdať. Rovnako ako samotná móda sa totiž časom mení aj názor na to, čo je vkusné a čo nie, a tu sa tak Rocky vyjadril celkom jasne. "I ain't really fuckin' with that Been Trill... HBA shit is weak, you can keep that." Celý HBA/Been Trill ošiaľ bol totiž postavený práve na Rockym a ako sám povedal v jednom interview, on ho začal a je tak jediný, kto ho môže aj zrušiť. To sa mu presne mierenými riadkami v sekunde aj podarilo a nepomohla dokonca ani chabá odpoveď zo strany člena Been Trill, Herona Prestona, ktorý dokonca vydal aj tričko s printom zo spomínaného klipu s cenovkou $50.

Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014

Parížsky Fashion Week a európske prázdniny tímu Donda

Nové trendy každý rok v najväčšom počte vypúšťa bez pochýb Kanye, no v minulom roku dostali slovo aj mnohí ľudia z jeho okolia. Virgil Abloh predstavil viacero svojich kolekcií Off-White, Jerry Lorenzo pokračoval v úspešnej ceste svojej značky Fear of God, Pusha T, Big Sean a 2 Chainz predstavili vlastné prevedenia tenisiek adidas, no najlepší rok zažil asi aj tak Theophilus London. Okrem svojho albumu Vibes, ktorý je jedným z hudobne najzaujímavejších projektov roku 2014 totiž stihol Theo spopularizovať aj takzvaný normcore štýl, ktorý je v podstate len o tom, vyzerať ako by si sa vôbec nezaujímal o módu, no pritom pôsobiť presne naopak. V podobnom duchu sa tak niesla aj jeho vlastná kolekcia so značkou Stussy, no za celý rok a najmä počas prázdnin v období parížskeho Fashion Weeku diktoval Theo a zvyšok tímu Donda módu priamo z Európy. Ak si sa ocitol v správny čas na správnej módnej prehliadke, okrem módy si mohol dokonca počuť aj Kanyeho nový album, ktorý údajne obsahuje aj banger na štýl Niggas In Paris alebo si mohol vidieť Thea s novými Yeezi na nohách.


Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014
Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014
Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014
Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014
Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014
Najvýznamnejšie momenty v móde roku 2014
Domov
Zdieľať
Diskusia