Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2014, 15:36
Čas čítania 0:00
Samuel Majdek

Dual Sim smartfón Asus ZenFone 5 ponúka skvelý displej za skvelú cenu (Recenzia)

TECH
Uložiť Uložené

ZenFone 5 prekvapí svojím skvelým displejom, jednoduchým dizajnom, podporou dvoch SIM kariet, no hlavne cenou. Prečítaj si našu recenziu.

Spoločnosť Asus je nepochybne silným hráčom v oblasti počítačov, no teraz môže zamiešať karty aj na trhu so smartfónmi, vďaka radu ZenFone, ktorý začiatkom roka Asus predstavil na veľtrhu CES 2014. Nám sa do rúk dostalo zariadenie ZenFone 5, ktoré sme otestovali a radi sa s tebou podelíme o naše pocity. Má tento 5 palcový smartfón strednej triedy podporujúci dve SIM karty čo ponúknuť?

Dual Sim smartfón Asus ZenFone 5 ponúka skvelý displej za skvelú cenu (Recenzia)
Konštrukcia a dizajn

Prvá vec, ktorá upútala našu pozornosť po vybalení telefónu z krabice, bolo jeho dizajnové spracovanie. Musím povedať, že hoci sa telefón radí medzi tie lacnejšie, Asus si dal na prevedení záležať a dizajn pôsobí naozaj kvalitne a elegantne. Rozmery telefónu sú 148.2 x 72.8 x 10.34 mm, čo ZenFone 5 radí medzi väčšie smartfóny. Prednej časti dominuje displej, pod ktorým sú umiestnené tri dotykové tlačidlá. Tie bohužiaľ nie sú podsvietené, čo môže predstavovať problém hlavne v tme. Na vrchu môžeme nájsť reproduktor pre telefonovanie, prednú kameru a viacfarebnú notifikačnú diódu, ktorá je veľkým plus.

Boky a zadná strana majú plastové vyhotovenie, ktoré ale vôbec nepôsobí lacno, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Na pravej bočnej strane smartfónu sú umiestnené tlačidlá na ovládanie hlasitosti a tlačidlo na odomknutie telefónu. Priznám sa, že na začiatku som mal menšie problémy s ich stláčaním a taktiež umiestnením. Pre používateľov s menšími rukami môže ich vysoké umiestnenie predstavovať problém. Na spodnej strane sa nachádza konektor Micro USB, na vrchnej naopak 3,5 mm audio jack. Zadná strana ukrýva fotoaparát, LED blesk a reproduktor. Taktiež tu používateľ nájde logo spoločnosti a logo procesoru, na ktorom tento stroj beží – Intel.

Dual Sim smartfón Asus ZenFone 5 ponúka skvelý displej za skvelú cenu (Recenzia)

Plastový kryt sa v prípade potreby dáva jednoducho dole vďaka malému výrezu v spodnej ľavej časti. Pod krytom sa ukrývajú dva sloty na SIM karty a čítačka kariet microSD. K batérii sa ale tak ľahko dostať nedá, tu už človek potrebuje skrutkovač.

Telefón sa v ruke vďaka zaobleniu drží veľmi dobre a všetky jeho časti držia pevne. Na väčšiu veľkosť som si musel chvíľu zvykať, ako väčšina užívateľov, ktorá sa rozhodla siahnuť po väčšej uhlopriečke po tom, ako mala len telefóny s menšou veľkosťou displeja.

Displej

Podľa môjho názoru práve displej predstavuje najväčšie plus tohto smartfónu. Na to, že sa cenovo telefón radí do strednej triedy, je 5 palcový displej s HD rozlíšením (1 280 × 720 px) spracovaný naozaj kvalitne. Hustota pixelov sa vyšplhala na 294 ppi. Farebnosť displeja je tiež pozoruhodná a s jasnosťou displeja som pociťoval problémy iba na priamom slnku. Ak si jas nechceš upravovať manuálne, ZenFone 5 ti ju optimalizuje sám, vďaka zabudovanému senzoru.

Dual Sim smartfón Asus ZenFone 5 ponúka skvelý displej za skvelú cenu (Recenzia)
Hardvér a výdrž batérie

Smartfón ZenFone 5 je vybavený procesorom Intel Atom Z2560 s taktom 1,6 GHz a slušnými 2GB RAM. Všetky aplikácie bežali plynulo a systém má rýchlu odozvu. Problémy môžu nastať pri náročnejších hrách, respektíve v prípade, že beží veľa aplikácií naraz. Pri kapacite 16 GB ostalo pre používateľa v telefóne voľných 12,2 GB pamäte. Tá sa dá avšak jednoducho rozšíriť pomocou pamäťových kariet, ktoré sú podporované až do výšky 64GB. Ako som už spomínal vyššie, ZenFone 5 podporuje dve SIM karty naraz, čím ponúka používateľom dvoch telefónov výhodné riešenie za dobrú cenu. Obidve SIM karty majú podporu 3G a v nastaveniach telefónu je možné vybrať si primárnu SIM kartu pre dátove pripojenia. Výdrž batérie pri smartfónoch býva, ako je už zvykom, problematická. ZenFone 5 je osadený batériou s kapacitou 2110 mAh a pri bežnom používaní so zapnutým dátovým pripojením mi vydržal maximálne jeden deň. Ak ho však potrápiš nejakou hrou, budeš ho musieť počas dňa určite dobíjať. Úplné nabitie na 100% by malo zabrať 3 hodiny.

Fotoaparát

Konštruktéri smartfón vybavili 8 megapixelovým fotoaparátom s automatickým zaostrovaním a LED bleskom. Kvalita fotografií je priemerná, no nenáročným používateľom postačí, no netreba očakávať žiadne zázraky. Všetko taktiež vysoko závisí od svetelných podmienok. V nastaveniach fotoaparátu je možné zvoliť napríklad aj low-light mód, ktorý je určený na snímanie pri horších svetelných podmienkach. Čo sa videa týka, ZenFone 5 dokáže natáčať pri kvalite 1080p 30 obrázkov za sekundu a pri kvalite 720p je to dvakrát viac – 60 obrázkov za sekundu. Kvalita, podobne ako pri fotkách, zodpovedá skôr požiadavkám nenáročných používateľov.

Skúška fotoaparátu cez deň a v noci pomocou low-light módu

Dual Sim smartfón Asus ZenFone 5 ponúka skvelý displej za skvelú cenu (Recenzia)

Dual Sim smartfón Asus ZenFone 5 ponúka skvelý displej za skvelú cenu (Recenzia)

Zen UI

Telefón, ktorý som držal v rukách, bežal na Androide 4.3, no nadstavba od Asusu s názvom Zen UI, ktorou spoločnosť vybavuje všetky jej smartfóny, ho určite spravila atraktívnejším. Programátori sa popasovali a efektívne využili každé miesto na obrazovke. Všetky najpotrebnejšie informácie sa tak k tebe dostanú ihneď zo zamknutej obrazovky. Na čo som si musel však zvykať, bola notifikačná lišta. Tá sa sťahuje z hornej ľavej strany displeja. Mnohokrát sa mi však stávalo, že som namiesto nej otvoril lištu s rýchlym prístupom k základným nastaveniam, ktorá sa sťahuje z hornej pravej strany. Toto rozdelenie považujem za nie celkom vhodné, no určite sa na neho dá časom zvyknúť.

Čo sme nespomenuli

Smarfón ZenFone 5 je taktiež vybavený ochranným sklom Gorilla Glass 3, ktoré poskytuje ochranu pred rozbitím či poškriabaním displeja. Čo ma tiež potešilo je fakt, že na displeji neostávajú otlačky prstov. K čomu sme sa tiež ešte detailnejšie nedostali, je zvuk. Reproduktor je umiestnený naspodu zadnej strany telefónu a kvalitu zvuku spolu s hlasitosťou sú priemerné. Myslím, že vzhľadom na veľkosť a hrúbku telefónu by to mohlo byť podstatne lepšie. V krabici telefónu sa okrem nabíjačky a používateľskej príručky nachádzajú aj slúchadlá s mikrofónom a ovládaním, ktoré zvukom neprekvapia, ale určite potešia.

Dual Sim smartfón Asus ZenFone 5 ponúka skvelý displej za skvelú cenu (Recenzia)
Cena a záver

Smartfón od Asusu s názvom ZenFone 5 si určite v strednej triede nájde svoje miesto. Nie je ničím výnimočný, no pre nenáročných používateľov má čo ponúknuť. Za veľké plus považujem displej telefónu, disponujúci kvalitnou farebnosťou, ďalej by som tiež ocenil podporu dvoch SIM kariet a nadstavbu k Androidu – Zen UI, ktorá systém robí plnohodnotnejším. Za nedostatky by som označil fotoaparát a zvuk. Veľkosť telefónu a umiestnenie tlačidla na odomykanie telefónu môže pre niektorých používateľov taktiež predstavovať problém. To všetko sa však dá ospravedlniť veľmi dobrou cenou, čo môže byť rozhodujúcim faktorom, ak si vyberáš medzi telefónmi strednej triedy, ktoré nie sú práve vybavené tým najlepším hardvérom, no bohate zvládnu základné funkcie. Za 8 GB model si priprav okolo 180 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia