Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2013, 9:53
Čas čítania 0:00
Gabor Boros

Microsoft kupuje výrobu telefónov od Nokie

TECH MICROSOFT
Uložiť Uložené

Microsofot kupuje divíziu mobilných zariadení od fínskej spoločnosti Nokia. Len čas ukáže, či sa podarí zachrániť to, čo z telefónov nokia ostalo.

Spoločnosť Microsoft odkúpi od Nokie divízu mobilných telefónov. Fínska spoločnosť, niekdajší absolútne dominujúci hráč na trhu mobilných telefónov, ktorý dá sa povedať, že zaspal svoju dobu, predáva túto časť spločnosti za 5.44 miliárd eúr (7.2 miliárd dolárov), 37% hodnoty celej spoločnosti (podľa aktuálnej trhovej kapitalizácie).

Microsoft kupuje výrobu telefónov od Nokie

Microsoft podľa dnešných vyjadrení spoločností za vyššie spomínanú čiastku, získava za 3.79 miliárd eur výrobu telefónov a ďalších 1.65 miliárd eur zaplatí za patenty. Aktuálny CEO spoločnosti Nokia, Stephen Elop sa cez akvizíciu znova dostáva naspäť Microsoftu (2008 až 2010, zodpovedný za Microsoft Office a Microsoft Dynamic), nahradí ho Risto Siilasmaa. Microsoft takto získa značky Asha a Lumia a bude si licencovať používanie značky Nokia.

Microsoft kupuje výrobu telefónov od Nokie

Stephen Elop (CEO Nokia) a Steven Balmer (CEO Microsoftu).

Microsoft a Nokia nesú spoločné znaky, že nezachytili trend a vývoj vo svojom hlavnom segmente pôsobenia, s tým rozdielom, že softwareový gigant má viac diverzifikované portfólio a stále je dominantným hráčom v oblasti operačných systémov na počítačoch, aj keď jeho pozícia relatívne slabne po niekoľkých po sebe idúcich neuvážených rozhodnutiach. Veď len nedávno, až v auguste Windows 8 predbehol v používanosti svojho o dosť staršieho brata, Windows Vista. Slabšie sa mu darí s jeho operačným systémom Windows Mobile, kde ani po dlhšom období, mnoho energie a financií vložených do vývoja nedokáže získať väčší percentuálny podiel na trhu. Rovnako sa mu nedarí ani v segmente tabletov, kde sa jeho tablety Surface RT predávali naozaj slabo, respektíve takmer o ne nebol záujem.

Nokia bola dominujúcim hráčom na trhu handheldov do roku 2012, keď ju predbehol Samsung. Elop v začiatkom roka prepustil 20 000 zamestnancov a zrušil vyplácanie dividend na zlepšenie finančnej situácie Nokie, ktorá aktuálne súperí okrem udržania svojej pozície na trhu aj s existenčnými problémami cashflowu v dôsledku nepriaznivých predajov. Akvizícou získava okamžité financovanie od Microsoftu vo výške 1.5 miliárd dolárov, ktoré by mali zachrániť Nokiu. Celá transakcia by mala skončiť začiatkom roka, kým ju schvália príslušné regulačné úrady.

Microsoft kupuje výrobu telefónov od Nokie

Približne 32 000 zamestnancov aj továrne Nokie sa stávajú súčasťou Microsoftu. Uvidíme, či so zdravým a silným financovaním od Microsoftu telefóny Nokia dostanú nejaký push a konečne sa im podarí ukrojiť si väčší kúsok koláča, či už v boji na poli operačných systémov mobilov s Windows Phone alebo medzi samotnými smartfónmi. 3310 ftw.

Aký je tvoj názor?

Domov
Zdieľať
Diskusia