Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Top Farm.
10. decembra 2024 o 14:59
Čas čítania 1:59

Mäso a ovocie: netradičná, ale dokonalá kombinácia

Mäso a ovocie: netradičná, ale dokonalá kombinácia
Zdroj: Adobe Stock/cook_inspire
GASTRO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Tieto recepty stoja za vyskúšanie.

Spojenie mäsa a ovocia sa na prvý pohľad môže zdať netradičné, no v gastronómii má tento koncept svoje pevné miesto. Táto kombinácia ponúka unikátne prepojenie sladkých a slaných chutí, ktoré nielenže osvieži váš jedálniček, ale zároveň prinesie harmóniu medzi rôznymi chuťovými tónmi. Ovocie dokáže zvýrazniť jemnosť mäsa, pridať mu šťavnatosť a dodá mu lahodnú chuť, ktorá prekvapí vaše chuťové poháriky.

V kuchyniach po celom svete je spájanie mäsa a ovocia známe už stáročia. V exotickej kuchyni sa často používa mango alebo ananás, zatiaľ čo v európskej tradícii nájdeme jedlá s jablkami, brusnicami alebo sušenými slivkami. Dôležitou súčasťou úspechu týchto receptov je však kvalita mäsa. Ideálne je siahnuť po kvalitnom mäse, ktoré ponúka spoľahlivá hydinárska farma – čerstvé, šťavnaté a s prirodzenou chuťou.

Ak ste sa s touto kombináciou zatiaľ nestretli alebo ju neodvážili vyskúšať, je čas to zmeniť. Prinášame vám dva lahodné recepty, ktoré vás presvedčia, že mäso a ovocie patria k sebe.

1. Morčacie prsia s broskyňami a medovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 500 g morčacích pŕs
  • 2 zrelé broskyne (alebo konzervované)
  • 2 PL medu
  • 1 PL olivového oleja
  • 100 ml bieleho vína
  • šťava z 1 citróna
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • štipka čerstvého tymiánu

Postup:

1. Príprava mäsa: Morčacie prsia nakrájajte na väčšie kúsky alebo rezne, osoľte a okoreňte.

2. Opekanie: Na panvici rozohrejte olivový olej a mäso z oboch strán opečte dozlatista. Vyberte ho a odložte.

3. Príprava omáčky: Do panvice pridajte med a nechajte ho jemne skaramelizovať. Následne pridajte víno a citrónovú šťavu, priveďte k varu.

4. Broskyne: Broskyne nakrájajte na plátky a pridajte do panvice spolu s tymiánom. Nechajte krátko variť, kým broskyne zmäknú.

5. Spojenie: Vráťte mäso do panvice a nechajte ho v omáčke prevariť ešte 5 minút, aby nasiaklo chuťou.

6. Servírovanie: Podávajte s ryžou alebo zemiakovou kašou, zdobené čerstvými bylinkami.

2. Kuracie rezne s ananásom a kari omáčkou

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích rezňov
  • 1 konzerva ananásu (kúsky v šťave)
  • 1 PL kari korenia
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 PL masla
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 PL hladkej múky (na zahustenie, ak treba)

Postup:

1. Príprava mäsa: Kuracie rezne jemne naklepte, osoľte a okoreňte.

2. Opekanie: Na panvici rozohrejte maslo a kuracie rezne z oboch strán opečte dozlatista. Vyberte ich a odložte bokom.

3. Cibuľový základ: Na tej istej panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte kari korenie a krátko premiešajte, aby sa rozvoňalo.

4. Omáčka: Prilejte kokosové mlieko a šťavu z konzervovaného ananásu. Pridajte kúsky ananásu a nechajte zmes prevariť. Ak je omáčka príliš riedka, zahustite ju múkou rozmiešanou v troche vody.

5. Dokončenie: Vráťte kuracie rezne do omáčky a nechajte ich chvíľu prepojiť s chuťami.

6. Servírovanie: Podávajte s jazmínovou ryžou alebo kuskusom, prípadne ozdobené kúskami čerstvého koriandra.

Prečo vyskúšať mäso s ovocím?

Mäso a ovocie vytvárajú jedinečné spojenie chutí, ktoré osvieži vašu kuchyňu. Použitie čerstvého mäsa spolu s ovocím, ako sú broskyne či ananás, vám umožní pripraviť pokrmy plné kontrastov a prekvapení. Nebojte sa experimentovať – objavte nové kombinácie, ktoré urobia z každého obeda alebo večere výnimočný zážitok!

Domov
Zdieľať
Diskusia