Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Aktivuj si predplatné na pol roka zadarmo s ČSOB
Tento článok je PR správa spoločnosti Top Farm.
10. decembra 2024 o 14:59
Čas čítania 1:59

Mäso a ovocie: netradičná, ale dokonalá kombinácia

Mäso a ovocie: netradičná, ale dokonalá kombinácia
Zdroj: Adobe Stock/cook_inspire
GASTRO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Tieto recepty stoja za vyskúšanie.

Spojenie mäsa a ovocia sa na prvý pohľad môže zdať netradičné, no v gastronómii má tento koncept svoje pevné miesto. Táto kombinácia ponúka unikátne prepojenie sladkých a slaných chutí, ktoré nielenže osvieži váš jedálniček, ale zároveň prinesie harmóniu medzi rôznymi chuťovými tónmi. Ovocie dokáže zvýrazniť jemnosť mäsa, pridať mu šťavnatosť a dodá mu lahodnú chuť, ktorá prekvapí vaše chuťové poháriky.

V kuchyniach po celom svete je spájanie mäsa a ovocia známe už stáročia. V exotickej kuchyni sa často používa mango alebo ananás, zatiaľ čo v európskej tradícii nájdeme jedlá s jablkami, brusnicami alebo sušenými slivkami. Dôležitou súčasťou úspechu týchto receptov je však kvalita mäsa. Ideálne je siahnuť po kvalitnom mäse, ktoré ponúka spoľahlivá hydinárska farma – čerstvé, šťavnaté a s prirodzenou chuťou.

Ak ste sa s touto kombináciou zatiaľ nestretli alebo ju neodvážili vyskúšať, je čas to zmeniť. Prinášame vám dva lahodné recepty, ktoré vás presvedčia, že mäso a ovocie patria k sebe.

1. Morčacie prsia s broskyňami a medovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 500 g morčacích pŕs
  • 2 zrelé broskyne (alebo konzervované)
  • 2 PL medu
  • 1 PL olivového oleja
  • 100 ml bieleho vína
  • šťava z 1 citróna
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • štipka čerstvého tymiánu

Postup:

1. Príprava mäsa: Morčacie prsia nakrájajte na väčšie kúsky alebo rezne, osoľte a okoreňte.

2. Opekanie: Na panvici rozohrejte olivový olej a mäso z oboch strán opečte dozlatista. Vyberte ho a odložte.

3. Príprava omáčky: Do panvice pridajte med a nechajte ho jemne skaramelizovať. Následne pridajte víno a citrónovú šťavu, priveďte k varu.

4. Broskyne: Broskyne nakrájajte na plátky a pridajte do panvice spolu s tymiánom. Nechajte krátko variť, kým broskyne zmäknú.

5. Spojenie: Vráťte mäso do panvice a nechajte ho v omáčke prevariť ešte 5 minút, aby nasiaklo chuťou.

6. Servírovanie: Podávajte s ryžou alebo zemiakovou kašou, zdobené čerstvými bylinkami.

2. Kuracie rezne s ananásom a kari omáčkou

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích rezňov
  • 1 konzerva ananásu (kúsky v šťave)
  • 1 PL kari korenia
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 PL masla
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 PL hladkej múky (na zahustenie, ak treba)

Postup:

1. Príprava mäsa: Kuracie rezne jemne naklepte, osoľte a okoreňte.

2. Opekanie: Na panvici rozohrejte maslo a kuracie rezne z oboch strán opečte dozlatista. Vyberte ich a odložte bokom.

3. Cibuľový základ: Na tej istej panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte kari korenie a krátko premiešajte, aby sa rozvoňalo.

Odporúčané
Stane sa Nová tržnica ďalším gastro spotom Bratislavy? Prvé prevádzky lákajú na vegánske klobásy či kórejský street food Stane sa Nová tržnica ďalším gastro spotom Bratislavy? Prvé prevádzky lákajú na vegánske klobásy či kórejský street food 24. augusta 2025 o 11:00

4. Omáčka: Prilejte kokosové mlieko a šťavu z konzervovaného ananásu. Pridajte kúsky ananásu a nechajte zmes prevariť. Ak je omáčka príliš riedka, zahustite ju múkou rozmiešanou v troche vody.

5. Dokončenie: Vráťte kuracie rezne do omáčky a nechajte ich chvíľu prepojiť s chuťami.

6. Servírovanie: Podávajte s jazmínovou ryžou alebo kuskusom, prípadne ozdobené kúskami čerstvého koriandra.

Prečo vyskúšať mäso s ovocím?

Mäso a ovocie vytvárajú jedinečné spojenie chutí, ktoré osvieži vašu kuchyňu. Použitie čerstvého mäsa spolu s ovocím, ako sú broskyne či ananás, vám umožní pripraviť pokrmy plné kontrastov a prekvapení. Nebojte sa experimentovať – objavte nové kombinácie, ktoré urobia z každého obeda alebo večere výnimočný zážitok!

Domov
Zdieľať
Diskusia