Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2024 o 12:30
Čas čítania 3:18
Dominik Vetrák

2. séria Rings of Power: Je Sauron nesmrteľný alebo naozaj zomrel na začiatku Pána prsteňov a akú skutočnú moc majú prstene?

2. séria Rings of Power: Je Sauron nesmrteľný alebo naozaj zomrel na začiatku Pána prsteňov a akú skutočnú moc majú prstene?
Zdroj: Amazon Prime Video
FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER) RINGS OF POWER: VŠETKO, ČO POTREBUJEŠ VEDIEŤ O SERIÁLI THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER
Uložiť Uložené

Všetko, čo potrebuješ vedieť o prvých troch častiach 2. série Rings of Power. Kto sú nové postavy a ako je to so Sauronovým oživením?

Keď pred dvomi rokmi vyšiel seriál Rings of Power z obdobia Druhého veku Stredozeme, priniesli sme množstvo vysvetľujúcich článkov, vďaka ktorým sa dozvieš, ako vlastne tento svet vznikol, kto sú jeho bohovia, ako sa zrodil Sauron či predošlý temný pán Morgoth. 

Upozorňujeme, že v tomto článku sú spoilery k seriálu Rings of Power.

Odporúčané
Všetko, čo potrebuješ vedieť, aby si pochopil seriál Rings of Power. Vysvetľujeme históriu Stredozeme a prvé veky Všetko, čo potrebuješ vedieť, aby si pochopil seriál Rings of Power. Vysvetľujeme históriu Stredozeme a prvé veky 7. septembra 2022 o 14:30

Vo štvrtok sa na Amazon Prime Video začala druhá séria seriálu, ktorá dejom priamo nadviazala na tú prvú. Hneď na začiatku sme však videli, ako sa Sauron snaží prevziať armádu škretov/Orcov po tom, čo hrdinovia porazili Morgotha na konci Prvého veku. Neuspel však a škreti si za svojho vodcu vybrali Adara. 

Saurona odmietli, pretože s nimi experimentoval a nebral ich životy seriózne. Oznámil im, že veľa z nich zomrie, aby dosiahol svoj cieľ. Na druhej strane, Adar pre nich chcel len nájsť domov a neposielať ich na smrť ako Sauron s jeho cieľom ovládnuť Stredozem. Škreti s Adarom tak Saurona „zabili“. Treba však mať na pamäti, že Adar sa v Tolkienových knihách nevyskytuje a ide o postavu, ktorú tvorcovia seriálu vymysleli pre dramatizáciu deja.

Pokojne to však fanúšikovia tohto sveta môžu vnímať ako rozšírenie sveta. Mimochodom, Adar sa nedokáže zmeniť ako Halbrand/Annatar/Sauron. V druhej sérii vyzerá inak, pretože pôvodný herec v seriáli skončil a nahradili ho iným.

Rings of Power
Zdroj: Amazon Prime Video/propagační materiál

Ako diváci mohli vidieť v prvej epizóde druhej série, Adar v skutočnosti Saurona nezabil. Sauron stiahol svoje pozostatky do hlbín, čo sa mu podarilo, keď čarami odviedol pozornosť škretov a Adara. Dlhé roky zrejme prežíval bez fyzickej podoby a nakoniec nabral podobu Halbranda. Sauron je jeden z najtalentovanejších čarodejníkov, takže jeho prežitie nie je prekvapením. V histórii Stredozeme už viackrát dokázal, že sa zaobíde aj bez fyzickej podoby. 

Odporúčané
Kto je tajomný Tom Bombadil, aké má schopnosti a je Stranger naozaj Gandalf? Vysvetľujeme 4. časť Rings of Power Kto je tajomný Tom Bombadil, aké má schopnosti a je Stranger naozaj Gandalf? Vysvetľujeme 4. časť Rings of Power 6. septembra 2024 o 16:30

Prečo potom zomrel hneď v úvode filmu Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa? Ako ho Isildur zabil tak jednoducho, keď mu len odsekol prst, na ktorom mal prsteň moci (The One Ring)? Ide o výmysel Petra Jacksona, ktorý si pre potreby filmu upravil viacero vecí z kníh. 

V knihe čelil Sauron dvoj najsilnejším bojovníkom Druhého veku – elfskému kráľovi Gil-Galádovi a statočnému Elendilovi z Númenoru. Elendil, rovnako ako jeho syn Isildur a neskôr Aragorn sú potomkovia bájneho Eärendila, ktorý prosil bohov tohto sveta, Valara, o pomoc v boji proti Morgothovi (predtým zvaný ako Melkor). 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako to v skutočnosti bolo so zabitím Saurona v knihách a ako je možné, že stále prežíva aj bez prsteňa?
  • Kto ho v skutočnosti porazil a prečo to nebol Isildur.
  • Aké sily a vlastnosti majú prstene a prečo nimi Sauron nikdy neovládol elfov ani trpaslíkov, ale ľudí áno (a čo sa z nich stalo).
  • Kto je nový elf menom Círdan, akú rolu zohráva v deji a aké dôležité nové postavy z Tolkienových kníh ešte uvidíme (jedna nebola ani vo filmoch od Petera Jacksona).
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 166160 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia