Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. júna 2024 o 17:31
Čas čítania 0:57
Radka Klučárová

Revolúcia v antikoncepcii pre mužov. Vďaka vedeckému pokroku bude stačiť natrieť si na ramená hormonálny gél

ZDRAVIE ANTIKONCEPCIA
Uložiť Uložené

Hormonálny gél podľa vedcov dosahuje dokonca lepšie výsledky ako antikoncepcia určená ženám.

Na zasadnutí Endocrine Society v Bostone v júni vedci oznámili, že sú o krok bližšie k tomu, aby sa mužská antikoncepcia stala realitou. V súčasnosti majú muži veľmi obmedzené možnosti. Buď siahajú po tradičných kondómoch, alebo sa rozhodnú pre invazívnejšiu vazektómiu. Revolúciou v antikoncepcii pre mužov by mohol byť hormonálny gél, ktorý si stačí natrieť na ramená, píše Huffpost. 

Podľa vedcov dosahuje dokonca lepšie výsledky ako antikoncepcia určená ženám. Gél vyvinul National Institutes of Health a nezisková spoločnosť Population Council. Obsahuje dve kľúčové zložky – nestoron, ktorý je syntetickou verziou pohlavného hormónu progesterónu, a testosterón, mužský pohlavný hormón. 

Nestoron potláča produkciu testosterónu v semenníkoch a následne aj vývoj spermií. Antikoncepcia by mala fungovať na princípe znižovania hladiny hormónov v semenníkoch vrátane testosterónu, ktoré zodpovedajú za mužskú plodnosť. Nežiaducim účinkom zníženia testosterónu v krvi by mohlo byť znížené libido. 

kodnóm, muž
Zdroj: iStock

Riešením je preto syntetický testosterón obsiahnutý v géli. Gél tak na jednej strane síce spôsobuje dočasnú neplodnosť, na druhej strane stabilizuje hladiny testosterónu a minimalizuje nežiaduce účinky.

Výsledky štúdií ukázali, že používanie gélu bolo pri 86 % mužov natoľko účinné, že už po 15 týždňoch došlo k takému poklesu spermií, pri ktorom by otehotnenie nebolo možné. 

Na potlačenie produkcie spermií u menšej časti mužov stačilo aplikovanie gélu počas štyroch až ôsmich týždňov. „Výsledky nás naozaj nadchli. Zdá sa, že táto kombinácia poskytuje lepší a rýchlejší efekt, než sme očakávali,“ povedala pre Huffpost Diana Blitheová, vedúca pobočky Národného inštitútu detského zdravia a ľudského rozvoja NIH.

Anketa:
Prijal by si novú formu antikoncepcie pre mužov? 
Áno.
Nie.
Je mi to jedno.
Áno.
52 %
179 Hlasov
Nie.
36 %
124 Hlasov
Je mi to jedno.
11 %
38 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia