Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2024 o 9:30
Čas čítania 4:19
Timotej Gašper

Celé aljašské mesto Whittier funguje v jednej budove, dostaneš sa tam cez strašidelný tunel. Jeho obyvatelia sa cítia ako väzni

Celé aljašské mesto Whittier funguje v jednej budove, dostaneš sa tam cez strašidelný tunel. Jeho obyvatelia sa cítia ako väzni
Zdroj: Wikimedia Commons
ZAUJÍMAVOSTI SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ
Uložiť Uložené

Predstav si, že chceš ísť z domu do školy, práce, kostola, na poštu či do nemocnice a nemusíš pritom opustiť jedinú budovu. Toto je realita v aljašskom meste Whittier, ktoré patrí k absolútnym svetovým raritám.

Existuje množstvo miest, komunít či obcí, ktoré svojou polohou či spôsobom fungovania lákajú pozornosť celého sveta. Od horských dedín, kam sa človek nedostane autom, cez mestá na vode, môžeme zájsť až k Whittieru na Aljaške. 

Aljaška
Zdroj: Wikimedia Commmons

Okrem toho, že sa nachádza v srdci krásnej a majestátnej prírody, má toto miesto omnoho viac zaujímavostí, ako by si na prvý pohľad povedal. Už len spôsob, ako sa tam ľudia môžu dostať, je určite jeden z najnetradičnejších na svete.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo žije celé mesto v jedinej budove.
  • Čo robia ľudia, ktorí tam žijú.
  • Prečo niektorí nevychádzajú von aj celé mesiace.
  • Ako sa tam dostaneš.

Ak máš záujem ísť do Whittieru autom, prípadne vlakom, čaká ťa prechod úzkym a vyše 4 kilometre dlhým tunelom popod horu. Po tom, čo vyjdeš na druhej strane, ťa čaká pohľad, ktorý často pripomína fantasy film, prípadne za zlého počasia možno aj scénu z nejakého hororu. 

Čakala som, že na konci tunela bude Godzilla

„Po prvej ceste cez tunel som sa veľmi bála. Myslela som si, že na konci bude stáť veľká Godzilla, alebo niečo podobné. Vyzeralo to na prvý pohľad ako nejaký horor, celé okolie bolo také strašidelné,“ okomentovala pre CNN svoje prvé dojmy z Whittieru pani Brenda Tolman, ktorá na Aljašku prišla v polovici 80. rokov. 

Odporúčané
FOTO: Architekti premenili 50-ročný dom v Coachella Valley na moderné sídlo ako vystrihnuté z filmových produkcií  FOTO: Architekti premenili 50-ročný dom v Coachella Valley na moderné sídlo ako vystrihnuté z filmových produkcií 20. augusta 2024 o 11:00

A veru veľmi sa nemýlila. Práve na tomto mieste malo totiž niekoľko hollywoodskych režisérov plán točiť akčný triler s názvom Hunter Killer. Poveternostné podmienky možno nie sú ideálne, dostať sa tam nie je jednoduché, no napriek tomu tu žije približne 270 ľudí. 

Aljaška
Zdroj: Wikimedia Commons

Čo je na tom všetkom najzaujímavejšie? Práve to, že drvivá väčšina celého mesta funguje v rámci jednej budovy. Stavba s názvom Begich Towers dnes slúži ako multifunkčné miesto, ktoré okrem bytov zahŕňa aj nemocnicu, školu, poštu, políciu, mestský úrad či obchod. 

Prečo to vôbec celé vzniklo?

Whittier je dnes svetovým bizárom a podľa výpovedí miestnych obyvateľov ideálnym miestom na pokojný život. Niektorí ho dokonca vôbec neopúšťajú a slangovo ho medzi sebou nazývajú „Božský aker“. Mesto má 272 obyvateľov a väčšina z nich, údajne niečo vyše 250, žije v jednej budove. V tej sa okrem nich nachádzajú všetky inštitúcie a potrebné miesta ako nemocnica či úrady.

Lokalita Whittieru v minulosti slúžila americkému námorníctvu. Prístav, ťažká dostupnosť a záliv tvorili v období začiatku studenej vojny ideálne miesto na armádny prístav a sklad. Keďže si chod vojenskej základne vyžadoval službu a servis množstva ľudí, vláda sa rozhodla postaviť budovu pre rodiny členov námorníctva a ostatných ľudí, ktorí tam pracovali.

Odporúčané
Miesto, kde po cestách jazdia miesto áut lietadlá. Cameron Airpark je uzavretá komunita, kam sa bežný človek nedostane Miesto, kde po cestách jazdia miesto áut lietadlá. Cameron Airpark je uzavretá komunita, kam sa bežný človek nedostane 2. augusta 2024 o 14:30

V roku 1957 tak dokončili budovu, ktorá neskôr dostala meno Begich Towers. Ide o stavbu so 14 poschodiami, podzemnými tunelmi, širokými chodbami a približne 195 ubytovacími jednotkami, ktoré tvorili dvoj- až trojizbové byty. Funkcia armádneho prístavu trvala vo Whittieri do polovice 60. rokov.

Aljaška
Zdroj: Wikimedia Commons

V tom období mesto postihlo masívne zemetrasenie, ktorého následkom bola prílivová vlna cunami, ktorej výška dosiahla až 13 metrov a vyžiadala si trinásť ľudských životov. Celkové majetkové škody vyčíslili na 10 miliónov dolárov. 

Koniec armády, vo Whittieri sa začína bežný život

Po odchode námorníctva sa začala transformácia Whittieru do podoby, aká je známa dnes. Armádne ubytovanie bolo dostupné širokej verejnosti, ktorá sa na toto netradičné miesto sťahovala s cieľom usporiadanejšieho a komunitného života v srdci prírody. 

Tí, ktorí prišli, vyhľadávali práve to, čo iných doslova strašilo. Obmedzená dostupnosť, nepriaznivé počasie či možná „ponorková choroba“ z toho, že človek prakticky nemusí vyjsť von z budovy celé mesiace a aj napriek tomu má všetko potrebné pre život. 

Prví obyvatelia Begich Towers mohli ísť preč, prípadne späť domov jedine vlakom, lietadlom alebo loďou. Whittier bol totiž až do roku 2010 nedostupný autom. Dnes je to inak.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa tam dnes dostaneš.
  • Ako to vyzerá vnútri.
  • Čo o živote v meste pod jednou strechou hovorí miestna obyvateľka.
  • Prečo tamojší obyvatelia niekedy nemôžu vyjsť von z domu.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 162679 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia