Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
26. júna 2024 o 11:00
Čas čítania 5:01
Richard Balog

Vyberáme to najlepšie z týždňov módy: debutová kolekcia A$AP Rockyho, cirkus na móle či NIGO v nových teniskách Nike

Vyberáme to najlepšie z týždňov módy: debutová kolekcia A$AP Rockyho, cirkus na móle či NIGO v nových teniskách Nike
Zdroj: Getty Images (Dominique Charriau/WireImage)
MÓDA MÓDA TRENDY
Uložiť Uložené

Na tieto momenty tak skoro nezabudneme aj napriek tomu, že odevný priemysel má šialené tempo.

Oficiálne týždne módy sú ostro sledovanou udalosťou, na ktorej nie sú prípustné chyby. Každý návrhár chce predviesť to najlepšie zo svojich zručností a vytvoriť nový trend, ktorý poblázni masy ľudí. 

V Miláne a Paríži sme tentoraz videli desiatky veľkolepých prehliadok mužských kolekcií na sezónu jar/leto 2025. Nižšie nájdeš TOP štýly vrátane horúcich noviniek s podpisom módnych domov, ako sú Gucci, Dior či Louis Vuitton, ale aj debutovú líniu značky AWGE, ktorú založil raper A$AP Rocky. Pohodlne sa usaď, ideme na to. 

Ak ťa bavia články o trendoch, teniskách alebo inšpiratívnych ľuďoch, ktorí vynikajú v odevnom priemysle, umení a kultúre, staň sa členom klubu REFRESHER+ a získaš prístup bez obmedzení k celému obsahu na webe.
Odporúčané
Najlepšie high fashion tenisky vo výpredajoch: Ušetri stovky eur a kúp si kúsky s podpisom Balenciaga či Maison Margiela    Najlepšie high fashion tenisky vo výpredajoch: Ušetri stovky eur a kúp si kúsky s podpisom Balenciaga či Maison Margiela 8. júna 2024 o 11:00

Hravé motívy s podpisom Gucci

Módny dom Gucci prešiel v posledných sezónach turbulentným obdobím. Z pozície kreatívneho riaditeľa odstúpil Alessandro Michele a vedenie spoločnosti muselo nájsť adekvátnu náhradu, ktorá zaručí minimálne rovnaké tržby ako úspešná éra s podpisom talianskeho návrhára. 

Nový šéf Sabato de Sarno otvoril svoju kapitolu v Gucci, v septembri 2023 odhalil kolekciu jar/leto 2024 vo veľkom štýle, keď stavil na sexy detaily, výrazné akcenty a minimalistické línie. V nastolenom trende sa nesie aj budúcoročná kolekcia jar/leto 2025 určená pre mužský šatník. 

Mužská kolekcia na sezónu jar/leto 2025 v podaní módneho domu Gucci.
Mužská kolekcia na sezónu jar/leto 2025 v podaní módneho domu Gucci. Zdroj: Gucci

Jednotlivé návrhy vyjadrujú pocit nekonečnej slobody, ktorý je zakotvený v uvoľnených strihoch a ľahkých tónoch s hravými motívmi kvetín či postáv. Spoločnosť Gucci týmto dielom opustila ulice miest a vyrazila do prímorských letovísk s množstvom luxusných plážových barov.

Len sa pozri na dvojicu boxy košieľ z ľahkých tkanín s detailmi. „Cítim sa slobodný, keď medzi mojimi slovami a myšlienkami, medzi mojimi skutkami a mojím srdcom nie je žiadna vzdialenosť. Dúfam, že sa ľudia v mojom oblečení cítia slobodne a príjemne,“ hovorí o kolekcii De Sarno. 

Gucci
Zdroj: Gucci

Obrovské bundy JW Anderson

Jonathan Anderson stíha okrem práce pre módny dom Loewe z pozície kreatívneho riaditeľa aj tvorbu pod vlastnou značkou JW Anderson. Na milánskom týždni módy si írsky návrhár pre seba ukradol tretí prehliadkový deň, keď odhalil svoju víziu mužskej módy na budúcoročnú jarnú a letnú sezónu. 

Skúsený tvorca prekypuje originálnymi nápadmi, o čom nás presvedčil aj tentoraz, a to najmä vďaka obrovským vrchným vrstvám, ktoré predstavil.

JW Anderson
Zdroj: Gorunway

Anderson vytvoril niekoľko modelov v maxi strihoch, avšak najviac nás oslovili farebné návrhy pletených búnd s podšívkou a kapucňou a MA-1 letecký bomber s dlhým telom aj rukávmi v charakteristickom zelenom odtieni a oranžovým vnútrom. Fantázii sa medze nekladú a my tieto extravagantné kúsky milujeme. 

JW Anderson
Zdroj: Gorunway

Kopačky na prehliadkovom móle v podaní Y-3 

Y-3 je spojenie Adidas a návrhára Johdžiho Jamamota, ktoré je zárukou kvality a avantgardného dizajnu. Na parížskom týždni módy spoločne predviedli skvelú kolekciu jar/leto 2025, ktorá obsahovala aj futbalové kopačky. 

Bolo len otázkou času, kedy tento produkt ovládne prehliadkové mólo, keďže línia Y-3 dlhodobo vyznáva futbalovú estetiku. V portfóliu nájdeš viacero špeciálnych dresov či súprav pre Real Madrid CF. Vzhľad športovej obuvi vychádza z modelu Adidas Predator, ktorý zažíva veľký návrat na futbalové trávniky. Kopačky sú zahalené do bielej kože s prvkami zo syntetických tkanín a nechýba im ani minimalistické logo Y-3 na päte. 

Uvidíme, či v nich vybehne na ihrisko Jude Belingham v drese Anglicka na EURO 2024.

Návrhár Johdži Jamamoto vytiahol na prehliadkové mólo futbalové kopačky s podpisom línie Y-3.
Návrhár Johdži Jamamoto vytiahol na prehliadkové mólo futbalové kopačky s podpisom línie Y-3. Zdroj: Y-3

Atraktívne pleteniny Dior

Na poslednej prehliadke francúzskeho módneho domu sme obdivovali nielen jedinečné kulisy v podobe keramických sôch mačiek od umelca Hyltona Nela, ktoré v menších vyhotoveniach poslúžili ako doplnky do ruky a potlače, ale najmä ready-to-wear návrhy pre moderných mužov.

Najviac nás oslovili atraktívne pleteniny, ktoré by sme ihneď privítali v zbierke. 

Kim Jones vytvoril ďalšiu skvelú kolekciu pre módny dom Dior.
Kim Jones vytvoril ďalšiu skvelú kolekciu pre módny dom Dior. Zdroj: Gorunway

Kim Jones (kreatívny riaditeľ Dior, pozn. redakcie) je génius a opätovne nás o tom presvedčil. Návrhy ľahkých aj ťažkých pletenín vyzerajú božsky, a to či ich ponechal v prírodných tónoch a doplnil o jemné nápisy alebo zvolil modely bez rukávov vo výrazných odtieňoch či celoplošné potlače mačiek, psov alebo vtákov. 

Ak chceš vidieť viac pletených modelov s podpisom Dior, pozri si záznam z parížskej prehliadky.

Dior
Zdroj: Gorunway

Nike Air Force 3 Low x NIGO

O jeden z najlepších momentov na parížskom týždni módy sa postaral legendárny návrhár NIGO, keď na záver vlastnej prehliadky pre spoločnosť Kenzo prišiel medzi hostí v novom modeli tenisiek Nike Air Force 3 Low.

Podľa dostupných informácií ide o jeho priamu spoluprácu s Nike, ktorú obe strany potvrdili ešte v apríli 2023. O niekoľko mesiacov neskôr mal v New Yorku na nohách obutý pár modelového radu Air Force 3 Low v hnedej schéme.

Vo francúzskej metropole predviedol neprehliadnuteľné vyhotovenie v retroštýle. Na čistej bielej siluete sa nachádzajú viacfarebné panely s odtieňmi ružovej, žltej, zelenej, červenej, fialovej a čiernej. Ak budú tieto tenisky v predaji, ich resell bude vysoký.

NIGO ukázal na prehliadke módneho domu Kenzo nový model tenisiek Nike Air Force 3.
NIGO ukázal na prehliadke módneho domu Kenzo nový model tenisiek Nike Air Force 3. Zdroj: Kristy Sparow/Getty Images
Odporúčané
Toto sú najhorúcejšie teniskové trendy z týždňov módy. Siahni po modeloch s podpisom Nike, New Balance či Salomon  Toto sú najhorúcejšie teniskové trendy z týždňov módy. Siahni po modeloch s podpisom Nike, New Balance či Salomon 21. júna 2024 o 11:00

KidSuper x Cirque du Soleil

Colm Dillane spojil sily s Cirque du Soleil a predviedol oslnivú akrobaciu na prehliadkovom móle v Paríži. Modeli oblečení do kúskov z kolekcie jar/leto 2025 stelesňovali drevené bábky a marionety, ktoré rozprávali príbeh o vzpieraní voči stereotypom.

Zakladateľ umelecko-módneho kolektívu, respektíve brandu KidSuper, má víziu, ktorá sa nepodobá žiadnej inej. Tentoraz predviedol divadelné predstavenie, v ktorom pokračuje v dramatickom prepojení divadelného umenia s módou.

Colm Dillane spojil sily s legendárnym slnečným cirkusom a predviedol oslnivú akrobaciu na prehliadkovom móle.
Colm Dillane spojil sily s legendárnym slnečným cirkusom a predviedol oslnivú akrobaciu na prehliadkovom móle. Zdroj: KidSuper

Predstavenie, ktoré sa konalo v Trianone, koncertnej sále z 19. storočia v parížskej štvrti Montmartre, bolo prvým vstupom cirkusovej spoločnosti Cirque du Soleil do módneho priemyslu. Na móle vystupovali artisti na hrazde, chodec na chodúľoch či akrobati zavesení na lanách.

Kolekcia spája svet cirkusu s divadelnou drámou a zdôrazňuje, že veľké umenie len málokedy vzniká bez duše. Klobúk dole pred Dillanom za tento nápad aj prevedenie, ktoré určite nebolo úplne bezbolestné.

KidSuper
Zdroj: KidSuper

Debut značky A$AP Rockyho na prehliadkovom móle v Paríži

V ikonickom priestore Hôtel de Maisons predstavil A$AP Rocky svoj najnovší módny počin s podtitulom „American Sabotage“ pod hlavičkou vlastnej značky AWGE, ktorá čerpá zo silného osobného štýlu rapera a odvážnych umeleckých tém. 

Kolekcia jar/leto 2025 obsahuje 30 originálnych vzhľadov, ktoré navrhol Rocky v spolupráci s Joshuom Jamalom, Bede Marchandovou a Coucou Bebe.

Debutová ready-to-wear kolekcia od A$AP Rockyho.
Debutová ready-to-wear kolekcia od A$AP Rockyho. Zdroj: AWGE

Na nádhernom parketovom móle sme videli fresh verziu klasickej bomber bundy s grafickými motívmi, nohavice s kontrastnými vrstvenými pruhmi, odvážne vrchné diely, ale aj skrátený oblek, ktorý demonštruje Rockyho krok postaviť sa konvenčnej móde. Či sa mu to podarilo, necháme na tvojom posúdení. Nás kolekcia zaujala aj napriek svojej podobnosti s dielami od Vetements.

Obuv na parížsku šou poskytla spoločnosť Puma, s ktorou raper spolupracuje, zatiaľ čo okuliare boli z dielní ikonického výrobcu Ray-Ban. V prvom rade nechýbala partnerka Rihanna, ktorá prišla v sexy outfite

AWGE, A$AP Rocky
Zdroj: AWGE

Labutia pieseň Driesa Van Notena 

Dries Van Noten predviedol na parížskom predmestí svoju 150. kolekciu pre rovnomenný módny dom, v ktorej pripomenul svoju bohatú návrhársku kariéru v 69 rafinovaných vzoroch. Posledná kolekcia 66-ročného rodáka z Antverp bola cestou v čase, ktorá všetkým prítomným hosťom pripomenula uplynulých 38 rokov plných vplyvného dizajnu.

Siluety v poslednej kolekcii spod rúk belgického návrhára ponúkajú kontinuálne spojenie, keď obsahujú klasické aj inovatívne nápady, ktoré sú dôkazom poctivého remesla renomovaného módneho domu. Charakteristický sofistikovaný rukopis Van Notena nám bude veľmi chýbať. Pozri si záznam z prehliadky, ktorá je oslavou jeho výnimočného talentu.

 

Kožené doplnky s charakteristickým monogramom Louis Vuitton 

Zatiaľ čo predchádzajúce kolekcie Pharrella Williamsa pre Louis Vuitton sme pochválili, tentoraz sme zostali po prehliadke trochu sklamaní. Všestranný umelec neprekročil svoj tieň a neponúkol víziu mužskej módy, ktorú by sa pokúsili skopírovať menej známi návrhári či fast fashion reťazce. 

Jedným z mála svetlých bodov kolekcie na sezónu jar/leto 2025, okrem nového tracku od skupiny Clipse, boli luxusné kožené doplnky s charakteristickým monogramom Louis Vuitton.

Louis Vuitton
Zdroj: Louis Vuitton

Williams spoločne so svojím tímom návrhárov vytvoril sériu ruksakov, cestovných tašiek a iných menších puzdier, ktoré pokrývali krásne motívy monogramu. Sleduj to prepracované panoptikum detailov vrátane zložitých prešívaní jednotlivých častí, ozdobných ornamentov, materiály a podobne.

Ak by sme mali odložených navyše niekoľko tisíc eur, vieme, po ktorých produktov by sme siahli v obchode na Pařízskej.  

Louis Vuitton
Zdroj: Louis Vuitton
Odporúčané
TOP 10 letných tenisiek pre každý rozpočet: nové travisy aj rakety od New Balance či Adidas za menej ako stovku TOP 10 letných tenisiek pre každý rozpočet: nové travisy aj rakety od New Balance či Adidas za menej ako stovku 30. mája 2024 o 15:30
Domov
Zdieľať
Diskusia