Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2024 o 10:06
Čas čítania 0:38
Aneta Gospičová

17-ročná tínedžerka po nadmernom vapingu zmodrala. Lekári jej museli odstrániť časť plúc

ZAUJÍMAVOSTI CIGARETY SPRÁVY ZO SVETA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

S elektronickými cigaretami začala, keď mala iba 15 rokov.

Tínedžerka Kyla z anglického Egremontu zmodrala po nadmernom fajčení elektronických cigariet. Pre škodlivý vaping jej praskol malý vzduchový pľuzgier na pľúcach, známy ako pľúcna kvapka. Mladé dievča museli previezť do nemocnice, kde strávila dva týždne, upozorňuje portál Ladbible. 17-ročné dievča prišlo po operácii o časť pľúc. 

„Keď som mala 15 rokov, začalo sa to stávať populárnou vecou. Všetci moji priatelia to robili. Len som si myslela, že to bude neškodné a že budem v poriadku,“ povedala tínedžerka o svojich začiatkoch s elektronickými cigaretami.

Kyla uviedla, že vyfajčila ekvivalent približne 400 cigariet týždenne. V dôsledku nebezpečnej situácie, v ktorej sa ocitla, sa rozhodla, že sa k cigaretám už nepriblíži. „Ale teraz sa ich nedotknem. Nepriblížila by som sa k nim. Situácia ma naozaj vystrašila,“ povedala tínedžerka. 

Elektronické cigarety sú síce „zdravšou“ alternatívou fajčenia, no vôbec nie sú pre telo prospešné. Podľa lekárov je nikotín v nich návykový. Okrem iného vystavujú používateľa riziku vzniku ochorenia ďasien, sucha v ústach, zubného kazu či skorej straty zubov.

Anketa:
Fajčíš elektronické cigarety?
Pravidelne.
Občas.
Vôbec.
Pravidelne.
21 %
69 Hlasov
Občas.
25 %
82 Hlasov
Vôbec.
55 %
182 Hlasov
vape, fajčenievape, fajčenievape, fajčenie
Zobraziť galériu
(3)
Domov
Zdieľať
Diskusia