Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2024 o 12:30
Čas čítania 6:48
Lukáš Čelka

Stanfordský väzenský experiment: Z vysokoškolákov sa stali sadisti bez emócii. Rovesníkov nútili čistiť toalety holými rukami

Stanfordský väzenský experiment: Z vysokoškolákov sa stali sadisti bez emócii. Rovesníkov nútili čistiť toalety holými rukami
Zdroj: Prisonexp.org
ZAUJÍMAVOSTI VÄZENIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Historicky najdesivejší psychologický výskum na Stanfordskej univerzite dokázal, že ak človek plní rozkazy legitímnej autority, dokáže konať protichodne so svojím vedomím. Spomínané zistenia potvrdzujú napríklad obhajoby nacistov, ktorí týrali Židov.

August 1971 Palo Alto, Spojené štáty americké – Dave začne ťahať Douglasa za biely odev až na toalety, kde ho postrčí, aby si kľakol na kolená. Vrieska po ňom, nech sa pustí do práce. Douglas je na pokraji zrútenia a z jeho očí sa začnú valiť potoky sĺz. S Davom to však nič nerobí. Bez štipky empatie štuchne svojho rovesníka dreveným obuškom tak, že sa jeho hlava takmer dotkne záchodovej misy.

Douglas nemá na výber, a aj keď ho napína, začne čistiť toaletu holými rukami. Dave nad ním po celý čas stojí a díva sa, ako mladý muž čupiaci pri jeho nohách trpí. Na chvíľu sa dokonca zdá, že si ten pohľad užíva. Že si užíva svoju moc a nadradenosť nad rovesníkom, o ktorej rozhodol jeden hod mincou.

Zvíťazí ľudskosť nad zlom alebo vyhrá zlo?

Douglas a Dave boli totiž ešte pred pár dňami rovnocennými spolužiakmi. Keď sa stretli v aule, pozdravili sa, podali si ruky a prehodili zopár slov. Obaja sa správali ako vzorní študenti, pričom ani jeden z nich nemal za celý život sklony k agresívnemu správaniu.

Odporúčané
Najstráženejšie väzenie na svete ADX Florence: Pobyt v ňom je horší než smrť, sedí tu aj drogový kráľ El Chapo Najstráženejšie väzenie na svete ADX Florence: Pobyt v ňom je horší než smrť, sedí tu aj drogový kráľ El Chapo 7. mája 2024 o 9:30

Všetko sa však zmenilo, keď zareagovali na inzerát novín a rozhodli sa privyrobiť si účasťou na experimente. Najmrazivejšom psychologickom experimente dejín ľudstva, dodnes známom ako stanfordský experiment.

Výskum viedol psychológ Philip Zimbardo, odhodlaný preskúmať, čo sa stane s dobrými ľuďmi, ktorí sa ocitnú na zlom mieste a v zlom čase. Zimbardo si položil základnú otázku:

Zvíťazí ľudskosť nad zlom alebo vyhrá zlo?

Len čo sa experiment začal, doviedol psychológa k mrazivým zisteniam. To, čo sa začalo diať s ľuďmi zatvorenými vo falošnom väzení, ho donútilo, aby štúdiu, ktorá bola plánovaná na dva týždne, predčasne ukončil.

Skôr ako sa pozrieme na to, prečo sa z normálnych ľudí dokážu stať v priebehu hodín sadisti bez empatie a aké ďalšie výskumy potvrdzujú tento mrazivý fenomén, známy ako „Luciferov efekt“, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah dokážeme len vďaka našim predplatiteľom. Ak sa ti naša práca páči, podpor nás aj ty a pridaj sa do klubu Refresher+.

Experiment sa začína

V jedno slnečné nedeľné ráno 14. augusta 1971 zaplavili ulice Palo Alta policajné autá. Prišli vyzdvihnúť dvanástich vysokoškolákov, ktorí sa prihlásili do experimentu. Zimbarbo chcel, aby sa budúci väzni vžili do svojej roly, a preto poprosil miestnu políciu, nech zatýkanie prevedie čo najrealistickejšie, píše sa na oficiálnom webe stanfordského experimentu.

Zatýkanie študentov.
Zatýkanie študentov. Zdroj: Prisonexp.org

Hliadky vypočuli prosby psychológa a študentov zatkli presne podľa protokolov. Povedali im, že sú podozriví z ozbrojenej lúpeže a vlámania, a počas toho, ako mladým chlapcom nasadzovali putá, oboznámili ich so svojimi právami. Mnohé z týchto zatknutí sa pritom odohrávali pred očami prekvapených a zvedavých susedov študentov.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Zimbardo motivoval študentov, aby sa zúčastnili na experimente.
  • Prečo si bol psychológ istý, že nikto z účastníkov výskumu nemá sadistické sklony. 
  • Koľko falošným dozorcom trvalo, kým sa vžili do svojej roly.
  • Ako dozorcovia trestali väzňov.
  • Ako sa väzni vyrovnávali s trestami.
  • Prečo Zimbrado ukončil experiment predčasne.
  • Prečo sa podľa psychológia dozorcovia stali tyranmi bez empatie. 
  • Ako svoje činy vysvetlil najbrutálnejší dozorca. 
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 159541 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia