Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2024 o 9:30
Čas čítania 7:07
Karina Kováčová

Asunta mala len 12 rokov, keď ju jej rodičia chladnokrvne zavraždili. Dodnes však svoju vinu popierajú. Ako to naozaj bolo?

Asunta mala len 12 rokov, keď ju jej rodičia chladnokrvne zavraždili. Dodnes však svoju vinu popierajú. Ako to naozaj bolo?
Zdroj: Youtube/Katie Does Crime
ZAUJÍMAVOSTI KRIMI VRAŽDY
Uložiť Uložené

Asunta Fong Yang bolo 12-ročné dievča, ktoré si adoptoval španielsky pár Rosaria a Alfonso Basterra. Okolie by si povedalo, že sú dokonalá rodina. V jeden večer však Asunta záhadne zmizla a onedlho ju našli mŕtvu. Čo sa teda mohlo stať?

Neplodnosť ľudí je čoraz bežnejšia, čo potvrdzuje aj prieskum World Health Organization (WHO), podľa ktorého je neplodný každý šiesty človek na svete. Jedným z takých párov boli aj Rosaria a Alfonso Basterrovci zo španielskeho Santiaga de Compostela. Boli to údajne dobre zabezpečení a inteligentní ľudia, ktorým v živote nič okrem dieťaťa nechýbalo. Rozhodli sa preto pre adopciu, za ktorou leteli až do Číny. V roku 2001 si adoptovali malé čínske dievčatko Asuntu Fong Yang.

Ich sen sa im teda splnil a domov sa nimi vrátila už aj malá Asunta. Rodičia sa o Asuntu údajne vždy príkladne starali. Chodila do najlepšej školy, venovala sa rôznym krúžkom a dobre sa učila.

Asunta Fong Yang.
Asunta Fong Yang. Zdroj: Youtube/Katie Does Crime

Dcére nič v živote nechýbalo, a keď v jeden večer Rosaria ohlásila jej zmiznutie, nikto by nebol predpokladal, že by vrahmi mohli byť jej milujúci rodičia.

Ešte predtým než si prečítaš príbeh o záhade Asuntinej smrti, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše články páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Rozprávkový život

Alfonso Basterra Camporro bol podľa Cambridge Scholars úspešný španielsky novinár a Rosaria Porto Ortega bola uznávaná a vysokopostavená právnička. Svojej dcére mohli zabezpečiť všetko, čo potrebovala. Bývali vo vyhľadávanej španielskej štvrti Santiaga de Compostela. Byt hral rôznymi farbami a majitelia v ňom mali rozmanité zberateľské umelecké kusy ako obrazy či koberce. 

Alfonso a Rosaria.
Alfonso a Rosaria. Zdroj: Youtube/Katie Does Crime

V roku 2001 nebola adopcia z Číny úplne bežná, no úrady nemali žiadny problém s vybavením, pretože videli, aký kvalitný život môže dieťa získať. Pre nízku pôrodnosť sa rodičia rozhodli hľadať aj mimo hraníc Španielska. Podľa denníka The Guardian adopcia dieťaťa z inej krajiny bol veľmi pozitívny prejav solidarity. Manželský pár navštevoval televízne relácie, kde radil ostatným ľuďom, ako si adoptovať dieťa z iného štátu.

Odporúčané
Navštívili sme dom vrahyne: Anna rozštvrtila manžela a jeho kusy hodila do potoka. V príbytku smrti sa teraz dejú čudné veci Navštívili sme dom vrahyne: Anna rozštvrtila manžela a jeho kusy hodila do potoka. V príbytku smrti sa teraz dejú čudné veci 17. júna 2024 o 12:30

Život budúcich rodičov skúmali aj psychológovia. Tí sa vraj vyjadrili vždy len pozitívne. Do Číny si preto pár išiel po malé deväťmesačné dievčatko. Asunta pekne rástla a prosperovala. Rodičia aj tie najbežnejšie choroby riešili s uznávanými lekármi a nenechali nič na náhodu. Asunta mala vraj dokonca aj svojho súkromného lekára a v lekárni aj lekárnika, píše The Guardian.

Mladé dievča s potenciálom

Asunta podľa magazínu Business Insider prosperovala natoľko, že jej nadpriemerná inteligencia dovolila preskočiť ročník. Bola taktiež multilingválna. Učila sa angličtinu, francúzštinu, čínštinu a nemčinu.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné
50 €
Účtuje sa raz za rok
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 159478 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Asunta žila v zlatej klietke a ako sa raz preriekla.
  • Čo sa s Asuntou stalo a kto ju našiel.
  • Čo sa dialo po smrti Asunty.
  • Ako vypovedali jej rodičia.
  • Kto Asuntu zabil.
  • Aký bol konečný rozsudok.
Domov
Zdieľať
Diskusia