Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
13. apríla 2024, 8:18
Čas čítania 1:06
TASR

Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli. Jeho extravagantné modely si zamilovala Kim Kardashian aj J. Lo

ZAHRANIČIE MÓDA SPRÁVY ZO SVETA ÚMRTIA ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ
Uložiť Uložené

Módny návrhár dlho bojoval s chorobou.

Vo veku 83 rokov zomrel v piatok taliansky módny návrhár Roberto Cavalli. Podľa miestnych médií skonal po dlhej chorobe vo svojom dome vo Florencii. Jeho záľuba v potlačiach so zvieracími motívmi z neho na desaťročia urobila obľúbenca medzinárodnej smotánky.

Cavalliho modely, ktoré sa prvýkrát objavili v 70. rokoch na hviezdach ako Sophia Lorenová a Brigitte Bardotová – obnažujúce pokožku a pútajúce pozornosť –, si aj po rokoch obľúbili ďalšie generácie celebrít – od Kim Kardashian po Jennifer Lopez.

Cavalli však prešiel aj problémami vrátane „obdobia sucha“ v 80. rokoch, keď sa na mólach presadil minimalizmus a jeho priliehavé pernaté kreácie začali pôsobiť nevhodne.

Roky trvajúci súdny proces v Taliansku pre obvinenia z daňových únikov sa skončil Cavalliho oslobodením, ale po tom, ako jeho rovnomenný módny dom začal vykazovať straty, bol v roku 2015 väčšinový podiel predaný súkromnému kapitálu.

Cavalli, známy najmä vďaka použitiu kože s potlačou a elastických pieskovaných džínsov, vo svojich návrhoch vždy využíval faktor úžasu.

Cavalli zažil za svoju kariéru mnoho úspechov

Cavalli sa narodil 15. novembra 1940 vo Florencii, hlavnom talianskom centre spracovania kože, a počas štúdií na umeleckej škole začal maľovať na tričká, aby si zarobil.

Odporúčané
Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) 27. apríla 2024, 12:30

Inšpiroval sa dizajnom rukavíc, začal pracovať s teľacou kožou a patentoval si nový spôsob potlače kože so vzormi, ktorý čoskoro zaujal francúzskeho výrobcu luxusného tovaru Hermès a už zosnulého návrhára Pierra Cardina.

V 70. rokoch 20. storočia si otvoril obchod vo francúzskom meste Saint-Tropez, kde sa zabávali svetové hviezdy, a v Paríži debutoval svojou kolekciou.

Jeho módne impérium sa postupne rozšírilo o bytové doplnky, víno, obuv či šperky. Svoj štýl preniesol aj na ulice; okrem iného navrhol líniu rýchlej módy pre švédsky maloobchodný gigant H&M a oblečenie na turné pre americkú speváčku Beyoncé.

cavalli
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia