Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
18. marca 2024, 9:30
Čas čítania 6:58
Jana Chovancová

TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto?

TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto?
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ako obstáli v gastroteste paštéty z rôznych obchodných reťazcov?

Rýchly pokrm s rožkom pre robotníkov alebo luxusné jedlo s bohatou históriou? Oboje. Paštéty majú možno mnohí zafixované ako lacné nezdravé jedlo. Vieš však, ako vznikli? 

Podľa Taste of France sa vyrábajú už stáročia. Ako ti už napovedal názov webu, mäsový pokrm pochádza z Francúzska, kde ho nazývajú pâté. Domáci ho považujú za delikatesu a často paštétu podávajú ako predjedlo, pričom sa podobne ako u nás servíruje s chlebom. Často ju dokonca kombinujú so šampanským či s vínom. 

Paštéty sú dnes už takmer celosvetovou pochúťkou, mnohokrát nie až takou luxusnou ako kedysi. Vyrábajú sa z rôznych druhov mäsa. Známe sú napríklad aj tie z bravčovej, kuracej či kačacej pečene, no Slováci určite neohrdnú ani bravčovým bôčikom či údeným mäsom. Svedčia o tom aj regály v slovenských reťazcoch, kde je paštét na výber neúrekom.

Preto sme sa v Refresheri rozhodli otestovať 16 z nich. Vybrali sme len také, ktoré neboli obohatené o ďalšie príchute, a nakúpili ich vo viacerých reťazcoch, ako sú Tesco, Billa či Lidl. Prinášame ti jedinečný rebríček, v ktorom sme paštéty zoraďovali podľa toho, ktoré nám chutili najviac. Ako testovanie dopadlo, sa dočítaš nižšie.

Tvoriť obsah však môžeme najmä vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naša tvorba páči, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.

Ako prebiehal slepý test? 

Testujúci videli paštéty očíslované od 1 po 16, nepoznali však, ktorú značku ochutnávajú.
Testujúci videli paštéty očíslované od 1 po 16, nepoznali však, ktorú značku ochutnávajú. Zdroj: Refresher/Jana Chovancová

Nakúpili sme dokopy 16 paštét od rôznych výrobcov a značiek v troch rôznych reťazcoch. K nim sme dokúpili aj čerstvé bagety, aby sme tak docielili čo najautentickejšiu chuť tradičného spojenia bieleho pečiva v spojení s lahodným mäsovým výrobkom, ako ho pozná azda väčšina Slovákov.

Odporúčané
FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? 7. apríla 2024, 14:30

Na očíslované taniere sme poukladali paštétami natreté bagety v tvare jednohubiek, pričom to, o ktorú značku ide, testujúcim nebolo známe. Ich názory tak nič neovplyvnilo a nemohli sa tak prikloniť k svojej obľúbenej značke. 

Počas slepého testu si každý z dokopy 6 testujúcich zapisoval poznámky k daným paštétam a svoje subjektívne názory. Tie sa týkali vzhľadu, chuti, vône či aftertastu. Okrem toho každej paštéte pridelili aj číselné hodnotenie od 1 do 10. Svoje hodnotenie však neprezrádzali nahlas, aby sa tak nemohli vzájomne ovplyvňovať.

Test sme napokon vyhodnotili zrátaním všetkých bodov dokopy (pri každej paštéte zvlášť, pozn. red.), z čoho sme následne urobili priemer a zaradili paštétu do rebríčka podľa výslednej hodnoty. Výsledkom je teda subjektívny názor šiestich ľudí. 

Paštéty sú zoradené od tej najhoršej (rozumej tej, ktorú testujúci v slepom teste vyhodnotili ako najmenej chutnú) po najlepšiu (tú, ktorá im chutila najviac). V závere článku nájdeš tabuľku s finálnym poradím, s počtom bodov a cenou jednotlivých produktov.

16. TESCO Kurací krém

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,92 €
Gramáž: 100 g
Reťazec: Tesco 
Hodnotenie v slepom teste: 2,2 z 10

Táto nešťastnica v Refresher kuchynke úspech nezožala. Viacerým pripomínala pokrm pre zvieratá a podľa slov jedného z testujúcich by po nej siahol iba v krajnej situácii. „Hrozné, hrozné, hrozné. Otras. Fakt najmenej chutná paštéta, má kyslú pachuť. Akože keby mi na stanovačke zmokol stan a vylovil by som z batohu len toto, tak ok. Inak by som to nejedol,“ napísal jeden z nich. 

Odporúčané
Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid 5. marca 2024, 16:30

Dopĺňa ho kolega, ktorý kritikou takisto nešetril: „Podľa mňa je po záruke tak tri mesiace. Je mazľavá, bez chuti, vhodná pre psov a mačky. Nekúpil by som si ju“. Pozitívny komentár na túto paštétu sme, žiaľ, nenašli ani jeden. 

15. PIKOK Babičkina nátierka

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,99 €
Gramáž: 120 g
Reťazec: Lidl
Hodnotenie v slepom teste: 4,2 z 10

Máme dobrú a zlú správu. Dobrá je, že táto paštéta má aj pozitívne hodnotenie. Zlá je, že iba jedno. Z ostatných komentárov by zrejme dostala menšiu depresiu. „Má príjemnú bylinkovú chuť, ktorá trochu prebíja chuť mäsa. Je zaujímavá,“ komentuje testujúca. 

Ostatným bylinky až tak nechutili, ba práve naopak, chuť im pripomínala najrôznejšie veci. 

„Pri tejto ani nechcem vidieť zloženie. Je tam nejaká zeleninová náhrada akoby gaštany alebo sója či fazuľa. Páchne, vyzerá zle a chutí otrasne,“ dopĺňa kolega.

14. PIKOK Bravčová paštéta jemná

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,69 €
Gramáž: 75 g
Reťazec: Lidl
Hodnotenie v slepom teste: 4,3 z 10

Chceš si prečítať vtip? Na úvod si teda prečítaj hodnotenie testujúceho: „Chutí ako kačka, fail bude, ak to s kačkou nebude mať nič spoločné“. A veru, že nemá. Toto jemné bravčové sklamanie, ako ho nazval kolega, si však z testu odnieslo aj pozitívne hodnotenie. 

Odporúčané
TEST klasických tatárskych omáčok: Po ktorej nás fyzicky skrútilo a ktorá bola doslova crème de la crème? TEST klasických tatárskych omáčok: Po ktorej nás fyzicky skrútilo a ktorá bola doslova crème de la crème? 4. februára 2024, 12:30

„Chutí rovnako zle, ako vyzerá“. Hups, toto nie je ono. Kolega, ktorému však chutila, ju opísal ako lahodnú, dokonca sa mu vraj rozplývala na jazyku. Zrejme bol hladný, lebo jeho hodnotenie bolo jediné pozitívne. 

13. SERTÉSMÁJKRÉM Paštéta s bravčovou pečeňou 

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,79 €
Gramáž: 62 g
Reťazec: Billa
Hodnotenie v slepom teste: 4,5 z 10

„Chutí ako krém na ruky,“ je veta, ktorú asi nechceš počuť pri ochutnávaní paštéty. Na viac slov sa však naši ochutnávači ani nezmohli. Pre mnohých vyzerala a chutila nepríjemne, nemala žiadnu vôňu a kolegyni prekážala aj konzistencia: „Ťažko sa prehĺta a divne sa mi lepí na podnebie“. 

Opäť bol spokojný iba jeden človek. Skonštatoval síce, že paštéta vyzerá odpudivo, chuť však mala podľa jeho slov na jednotku.  

12. SZÁRNYASMÁJKRÉM Paštéta s hydinovou pečeňou

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,79 €
Gramáž: 62 g
Reťazec: Billa
Hodnotenie v slepom teste: 4,5 z 10

Výzor prirovnávali k hline, chuť k žrádlu pre rybičky. Podľa niektorých testujúcich nemala paštéta žiadnu chuť, cítili v nej konzervanty a neočaril ich ani vzhľad. „Ani vizuálne,“ napísal jeden z testujúcich.   

Aj táto paštéta však zazrela svetlo na konci tunela. „Jemná chuť, je síce menej slaná a horká, ale kúpil by som si ju aj domov,“ napísal kolega. 

11. TATRAKON Pečeňová nátierka

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,78 €
Gramáž: 75 g
Reťazec: Tesco
Hodnotenie v slepom teste: 5 z 10

Pri tejto paštéte sa respondenti nezmohli na veľa slov. Konečne sa však preklápame k pozitívnejším hodnoteniam, aj keď komentáre boli miestami mätúce: „Chvíľkami dobre, chvíľkami zle. Neviem identifikovať, z čoho je zložená, a asi ani nechcem vedieť,“ napísal testujúci. Niektorí ju opísali ako príliš aromatickú, avšak celkový dojem z nej nemali zlý. 

10. HAMÉ Hydinová jemná paštéta 

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,79 €
Gramáž: 75 g
Reťazec: Billa
Hodnotenie v slepom teste: 5,5 z 10

Nevieme, čo vlastne bolo na tejto paštéte dobré, avšak s bodovým skóre 5,5 sa preklopila za pomyselnú hranicu zlého hodnotenia až do mierneho nadpriemeru. Kolegovia ju opisovali aj ako chutnú, niektorí by si ju dokonca kúpili aj domov.

Opäť sa však opakovali prirovnania ku konzerve pre domácich miláčikov. „Vonia ako konzerva pre mačky alebo pre psy,“ uviedol jeden z testujúcich.

9. TESCO Pečeňový krém 

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,92 €
Gramáž: 100 g
Reťazec: Tesco
Hodnotenie v slepom teste: 5,7 z 10

„Chutí ako nejaké zlé mäso, len pomleté. Takto si predstavujem, že chutia hlodavce. Aspoň viem, čo cíti moja mačka, keď chytí myš,“ hodnotí paštétu jeden z testujúcich. Jeho komentár síce zabolí, pozitívne však je, že bol jediný negatívny. Ostatným sa pozdávala výrazná mäsová chuť a pochvaľovali si aj hustejšiu konzistenciu paštéty.  

8. TESCO Krém s kuracou a bravčovou pečeňou

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,92 €
Gramáž: 100 g
Reťazec: Tesco
Hodnotenie v slepom teste: 5,8 z 10

Pri tejto mäsovej nátierke sa viacerí zhodli, že v nej cítia niečo sladké. Nebola to však jediná chuť, ktorá im pomiatla hlavy. „Je tam aj cukor? Ehhhh, je horká, síce nie moc, ale voči tejto paštéte som dosť skeptická,“ napísala kolegyňa. 

Tá by si ju vraj nedala ani na iný druh pečiva. Iný názor však má ďalší testujúci, ktorý ocenil maslovú a mäsovú príchuť.  

7. PIKOK Pečeňová nátierka jemná

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,89 €
Gramáž: 120 g
Reťazec: Lidl
Hodnotenie v slepom teste: 5,8 z 10

Opäť sa dostávame ku kontrastu názorov. Niektorí sa zhodli, že táto paštéta okolo mäsa ani neprešla, zatiaľ čo iní sa zalizujú po skvelej mäsitej chuti. Zrejme treba túto pečeňovku otestovať na vlastnej koži.

„Je tam vôbec niečo mäsité?“ napísal jeden kolega, zatiaľ čo druhý komentoval: „Výraznejšia mäsová chuť.“ Zvláštne. 

6. PIKOK Bravčová paštéta s pečeňou 

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 1,49 €
Gramáž: 160 g
Reťazec: Lidl
Hodnotenie v slepom teste: 6,7 z 10

Pomaly, ale isto pribúdajú body, avšak pozitívnymi komentármi zrejme testujúci šetrili. Pri tejto paštéte sa rozcítil kolega, ktorému vraj pripomínala chuť voňavých domácich jaterníc. Mňam. Čo na to hovoria ostatní?

Odporúčané
TEST 9 najlacnejších burgerov zo známych fastfoodov: Ktorý je ideálnou voľbou na opicu a ako dopadol vegánsky „číz“? TEST 9 najlacnejších burgerov zo známych fastfoodov: Ktorý je ideálnou voľbou na opicu a ako dopadol vegánsky „číz“? 28. januára 2024, 12:30

„Fajn chuť, ale tá paštéta vyzerá, akoby ju už raz niekto jedol,“ napísal kolega. Doplnil ho ďalší, ktorému však neučarovala ani chuť: „Výzor najhorší a chuť ešte horšia, cítim tam veľa korenia.“

5. HAMÉ Pasta z údeného mäsa 

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,79 €
Gramáž: 75 g
Reťazec: Billa
Hodnotenie v slepom teste: 6,8 z 10

Opäť sa dostávame do situácie, keď sa naši testujúci tak trochu netrafili. „Chutí ako pomletý údený losos, s obsahom lososa asi 7 percent. Nekúpil by som si ju,“ komentuje kolega. Treba však dodať, že paštéta v zložení stopy po lososovi rozhodne neobsahovala. Ostatní si pochvaľovali lahodnú chuť, ktorá sa podľa niektorých doslova rozplývala na jazyku. Ocenili aj výborný aftertaste, ktorý prirovnávali k údenej paprike.

4. HAMÉ Bôčiková nátierka

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,79 €
Gramáž: 75 g
Reťazec: Billa
Hodnotenie v slepom teste: 7 z 10

„Milujeeeem lososové paštéty, táto je naozaj dosť dobrá, mňamka,“ komentuje bôčikovú nátierku kolegyňa, netušiac, že sa opäť netrafila. A nebola jediná. „Nivea s lososom? Toto nemusím,“ napísal ďalší.

Nebude to teda asi náhoda, že v slepom teste pripomínala táto paštéta skôr chuť ryby ako bôčika. Našiel sa však aj jeden pozitívny komentár, kde testujúci vyzdvihol vyváženú chuť. 

🥉HAMÉ Pečeňovka 

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,79 €
Gramáž: 75 g
Reťazec: Billa
Hodnotenie v slepom teste: 7,2 z 10

Tretie miesto v slepom teste obsadila pečeňovka, ktorej skóre dosiahlo viac ako sedem bodov. Ani pri tejto však kolegovia nešetrili kritikou. „Not great, not terrible, vonia ako niečo kovové. Nie je to práve moja go-to paštéta,“ napísala testujúca. 

Medzi ostatnými však bola pomerne obľúbená. Prirovnávali ju k známej Májke a oceňovali chuť aj príjemnú penovú textúru. 

🥈HAMÉ Májka 

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 1,39 €
Gramáž: 120 g
Reťazec: Billa
Hodnotenie v slepom teste: 7,3 z 10

Kto by to bol čakal, že aj táto známa overená klasika, ako ju nazval jeden z testujúcich, si zaslúži negatívne hodnotenie? Našťastie, iba jedno: „Má ťažkú chuť a na jazyku mi zostal pocit mastnoty. Žiaľ, v tomto prípade mi viac chutil rožok,“ napísal kolega. 

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš názov cestovín len podľa obrázku? Taliani ich poznajú vyše tisíc KVÍZ: Uhádneš názov cestovín len podľa obrázku? Taliani ich poznajú vyše tisíc 25. januára 2024, 15:30

Ako sa však hovorí, výnimka potvrdzuje pravidlo. V tomto prípade to môže byť pravda, pretože všetci ostatní si výbornú a jemnú chuť nevedeli vynachváliť. Májke gratulujeme k druhému miestu. 

🥇HAMÉ Svačinka 

pasteta
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
Cena: 0,79 €
Gramáž: 75 g
Reťazec: Billa
Hodnotenie v slepom teste: 7,6 z 10

Absolútnym víťazom nášho slepého testu sa stala stará dobrá Svačinka. Na svojom konte nemá ani jedno zlé hodnotenie a respondentom z nej doslova (citujeme) „odpálilo dekle“. Páčila sa im prirodzená a lahodná chuť, ktorá sa vraj jemne rozplývala na jazyku. 

„Táto paštéta je topka. Je poriadne nadýchaná a veľmi mi chutí,“ napísal kolega. Zhodli sa s ním všetci a väčšina kolegov sa ani nezmohla na viac ako na „hmmm, mňam“. Favorit je teda jasný, poďme si to ešte všetko zhrnúť. 

Výsledná tabuľka: prehľad produktov, ich poradia v slepom teste, ceny a gramáže

tabulka, pastety
Zdroj: Canva
Domov
Zdieľať
Diskusia