Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti Skeeneffect.
27. februára 2024, 12:00
Čas čítania 2:44
Sponzorovaný obsah

Kolagén je pre tvoju pleť dôležitejší, ako si možno myslíš: Ako súvisí s vráskami a prečo ho pravidelne dopĺňať?

ZDRAVIE KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU STAROSTLIVOSŤ O POKOŽKU
Uložiť Uložené

Kolagén je súčasťou pokožky, pričom zabezpečuje jej elasticitu a pevnosť. Po 25. roku však jeho prirodzená produkcia klesá. Na spomalenie procesu starnutia môžu pomôcť kolagénové doplnky, ktoré sa stali hybnou silou v oblasti dermatológie a kozmetiky.

Máš pocit, že tvoja pleť už nevyzerá ako kedysi, je oslabená a objavili sa na nej vrásky? Starnutie kože je nepretržitý proces, ktorý súvisí s jej úbytkom fyziologických funkcií. Prirodzené aj neprirodzené faktory spôsobujú, že u ľudí a pri zvieratách dochádza časom k fyziologickým zmenám v rôznych orgánoch.

Starnutie kože je multifaktoriálna činnosť závislá od vrodených (genetických, hormonálnych a metabolických), ale aj vonkajších faktorov (celoživotné vystavenie UV žiareniu, fajčenie, znečistenie ovzdušia, chemické látky a zlá výživa).

Aký má vplyv UVA a UVB žiarenie na pleť?

Vieš, ako pôsobí UVA a UVB žiarenie na tvoju pleť? UVA lúče spôsobujú najmä dlhodobé poškodenie kože, najčastejšie vrásky, no môžu byť aj príčinou vzniku rakoviny kože. UVB lúče sú o niečo silnejšie, preto poškodzujú priamo DNA v kožných bunkách a spôsobujú spálenie od slnka. UVA a UVB žiarenie ti tak prirodzene berie kolagén z pokožky.

Starnutie kože – suchosť a vrásky

Starnutie má škodlivý vplyv na spojivové tkanivo v koži, čo vedie k úbytku elastínových a kolagénových vlákien, a tým k vzniku jemných liniek a vrások. Okrem iného, starnutie znižuje produkciu proteoglykánov a glykozaminoglykánov, ako je kyselina hyalurónová. Deje sa tak v koži a chrupavkách.

V dôsledku toho kožné tkanivo slabne, stráca svoju integritu a pokožka sa stáva suchou, neschopnou udržať si dostatok vlhkosti. Aj napriek tomu, že proces starnutia ovplyvňujú viaceré vnútorné procesy, faktory ako vystavenie sa slnku, príjem tekutín, životný štýl a znečistenie môžu proces starnutia zhoršiť. Okrem toho dochádza aj k postupnému vráskaveniu pokožky, pretože hrúbka dermy sa v dôsledku úbytku kolagénu časom znižuje.

pleť
Zdroj: Adobe Stock/Suzi Media

Kľúčová je prítomnosť proteínov

„Väčšina odborníkov odporúča kolagénové doplnky, ktoré obsahujú peptidy s aminokyselinami, ako sú prolín, glycín a hydroxyprolín. Tieto zložky sú kľúčové pre tvorbu kolagénu v tele. Výskum naznačuje, že peptidy stimulujú produkciu kyseliny hyalurónovej vo fibroblastoch kože, čo vedie k lepšej migrácii týchto buniek. Takisto posilňuje kolagén, čo zlepšuje hydratáciu kože,“ vysvetľuje dermatologička MUDr. Barbora Boháčová.

Kolagén je dôležitý pre zdravie pokožky. Prečo to tak je? Jeho úroveň klesá pri fotostarnutí a vnútornom starnutí, čo vedie k strate pružnosti, flexibility a zníženiu hrúbky kože.

Sú kolagénové doplnky účinné?

Reklama na kolagénové doplnky na teba pravdepodobne vybieha z každého rohu. Sú však skutočne také účinné, ako sa o nich hovorí? V posledných rokoch sa stále viac debatuje o využití kolagénových doplnkov ako možného spôsobu boja proti procesu starnutia.

Štúdie naznačujú, že kolagén získaný z morských rýb je veľmi podobný ľudskému kolagénu, čo ho robí populárnym ako výživový doplnok spolu s kolagénovými peptidmi. Tieto doplnky majú vynikajúci bezpečnostný profil, telo ich dobré toleruje, ľahko sa vstrebávajú v tráviacom systéme a sú považované za bezpečné a efektívne.

„Aktuálne výskumy naznačujú, že užívanie kolagénu môže pomôcť redukovať vrásky, omladiť pokožku a zmierniť jej starnutie, čo má za následok zlepšenie hydratácie a pružnosti pokožky,“ komentuje dermatologička Barbora Boháčová.

Na základe štúdií je možné potvrdiť, že perorálne kolagénové doplnky zlepšujú elasticitu a hydratáciu pokožky a znižujú jej vrásky a drsnosť. Výrobky z kolagénových peptidov môžu dermatológovia považovať za prostriedky proti starnutiu, najmä v kozmetike.

Starostlivosť nielen zvonku, ale aj zvnútra

Chceš doplniť kolagén efektívnym spôsobom? Na to ti nebudú stačiť len krémy alebo séra na pleť. Výživové doplnky Skeeneffect Ageless a Age Miracle obsahujú vegetariánsky kolagén zo stien vaječných škrupín, ktorý je viac ako klasický kolagén, pretože obsahuje kolagény typu I,IV a X, elastín, kyselinu hyalurónovú, glukozamín, chondroitín a viac ako 400 ďalších proteínov.

žena, starnutie, úsmev
Zdroj: Adobe Stock

Kolagén vs. keratín

Ďalšou dôležitou aktívnou látkou obsiahnutou v produktoch Skeeneffect je keratín, ktorý je podobne ako kolagén štrukturálnym proteínom.

„Zatiaľ čo kolagén sa považuje za potravinové palivo, ktoré zabezpečuje správne štruktúrované aminokyseliny, keratín je zapaľovacou sviečkou tohto paliva. Jeho úlohou je premeniť potravinový kolagén na správne formy kolagénu. Vďaka tomu tak zlepšuje aj tvoju vnútornú krásu, od ktorej sa v konečnom dôsledku odzrkadľuje vonkajší vzhľad,“ vysvetľuje dermatologička.

Aktivácia kožných buniek

Užívanie doplnkov a pravidelné používanie krémov s účinnými látkami podporujú lepšie zdravie kože a redukujú vrásky budovaním dermálno-epidermálneho spojenia.

Mnohé klinické štúdie zároveň potvrdili zvýšenú hydratáciu kože aj silnejšie vlasové folikuly. To všetko len vďaka rovnováhe aminokyselín, ktoré sú kľúčové pre zdravšiu pleť, zdravý rast vlasov a nechtov. Preto nezabúdaj svojej pleti dopriať to, čo potrebuje, a vyživiť ju nielen zvonku, ale aj zvnútra.

Domov
Zdieľať
Diskusia