Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
27. februára 2024, 15:30
Čas čítania 0:29
Denisa Šútorová

KVÍZ: Vyznáš sa v druhoch vína? Čo znamená, keď je suché, a akú farbu má frankovka?

KVÍZ: Vyznáš sa v druhoch vína? Čo znamená, keď je suché, a akú farbu má frankovka?
Zdroj: Unsplash/Chelsea Pridham
KULTÚRA KVÍZ VÍNO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ak si milovníkom vína, v nasledujúcom kvíze si prídeš na svoje.

Víno pretrváva v celej ľudskej histórii ako jeden z najpôvabnejších a najobľúbenejších alkoholických nápojov. Jeho pôvod siaha hlboko do minulosti, keď staroveké civilizácie objavili „magické kúzlo“ fermentácie.

Prvé náznaky pestovania hrozna a výroby vína sa objavili v oblastiach dnešného Gruzínska, Iránu, Číny či Anatólie (dnešná časť Turecka), a to už 6 000 rokov pred naším letopočtom.

Od tých čias sa víno stalo neoddeliteľnou súčasťou kultúry, gastronómie, spoločenských udalostí a globálneho dedičstva po celom svete. Obrovskú popularitu mu zabezpečuje najmä rozmanitosť a komplexnosť chutí, ale aj jeho elegancia.

Ak si milovníkom vína, v nasledujúcom kvíze si pravdepodobne prídeš na svoje. Okrem menších „chytáčikov“ sme si pre teba nachystali aj otázky týkajúce sa produkcie, ale aj chutí či sfarbenia známych a menej známych druhov vín.

Kvíz
KVÍZ: Ako dobre sa vyznáš v druhoch vína?
110
Začneme celkom zľahka, no malým chytáčikom. Akú farbu má Tramín červený? Ak si pravým milovníkom vína, určite odpovieš správne.
Samozrejme, červenú.
Veľmi jemnú červenú, ktorá na svetle prechádza do ružovej.
Bielu.
Ružovú.
Vysvetlenie
Správnou odpoveďou je biela farba. Na rozdiel od svojho názvu je Tramín červený biela odroda vína. Ide o víno s výraznými aromatickými tónmi, ktoré môžu zahŕňať kvetinové, korenené či ovocné akcenty. Tramín červený sa najčastejšie produkuje v regiónoch ako Alsasko, Nemecko, Taliansko.
Čo naznačuje, ak je víno suché?
Zdroj: Unsplash/Pinar Kucuk
210
Čo naznačuje, ak je víno suché?
Ak je víno suché, znamená to, že má v sebe 0 % podiel alkoholu.
Keď víno označujeme za suché, ide o hlbší význam. Všetky bobule, z ktorých je vyrobené, sa zbierali v období sucha. Preto ide o veľmi jedinečné a vzácne vína.
Pojem suché víno poukazuje na jeho žiarivožltú farbu.
Ide o menej sladké víno s menším pomerom zvyškového cukru.
Vysvetlenie
Suché víno je typ vína, ktoré obsahuje oveľa menší pomer zvyškového cukru (teda má tendenciu byť menej sladké). Suché víno však môže mať zároveň rôzne chute a aromatické profily v závislosti od odrody hrozna, miery kyslosti a ďalších faktorov, na ktoré vplýva produkcia.
310
Čo je ľadové víno?
Ide o sladký druh vína, ktorý sa pije s kockami ľadu. Odporúča sa ako alternatíva drinkov počas teplejších a prevažne letných mesiacov.
Ľadové víno sa podáva výlučne v zime po tom, čo sa nechá zamrznúť vo vonkajších podmienkach. Vplyvom globálneho otepľovania je čoraz viac náročné vychutnať si ho.
Ide o špeciálny druh vína, ktorý sa vyrába tak, že sa počas procesu vinifikácie pridávajú k hroznu ľadové kocky. To zvyšuje sladkosť a koncentráciu alkoholu.
Ľadové víno je špeciálny druh, ktorý sa vyrába zo zamrznutého hrozna, ktoré sa zberalo a spracovávalo pri veľmi nízkych teplotách (často aspoň −7 °C).
Vysvetlenie
Ľadové víno si vyžaduje veľmi špecifický proces. Nízka teplota, pri ktorej bolo hrozno zbierané a následne spracované, zabezpečuje, že získaný mušt má vysokú cukornatosť. Ľadové víno je tak známe svojou vysokou sladkosťou, vyváženou kyslosťou a komplexnými ovocnými či korenistými tónmi.
410
Akú farbu má Frankovka modrá?
Má sýtočervenú farbu, ktorá môže prejsť až do fialových či modrých odleskov.
Kým vo fľaši zazrieš výraznú rubínovú farbu, pri naliatí do pohára sa víno zmení na modré. Frankovka modrá je preto považovaná za víno kráľov a šľachty, o ktorých sa v prenesenom význame hovorí, že majú modrú krv (teda šľachtickú krv).
Napriek názvu je Frankovka modrá bielou odrodou vína.
Má ružovú farbu.
Vysvetlenie
Frankovka modrá je ľahké a veľmi lahodné červené víno. Jeho aróma môže byť intenzívna a často aj s prevažujúcimi ovocnými tónmi. Môžeš v ňom zacítiť čierne ovocie, ako sú napríklad černice, čučoriedky a čerešne.
Aké slovenské víno sa podávalo na svadbe Williama a Kate v roku 2011?
Zdroj: Youtube/BBC
510
Aké slovenské víno sa podávalo na svadbe Williama a Kate v roku 2011?
Pivnica Radošina.
Chateau Topoľčianky.
Chateau Rubáň.
Na svadbe Williama a Kate nebolo slovenské víno, keďže etiketa kráľovského dvora povoľuje na svadbách podávať iba francúzske víno.
Vysvetlenie
Na kráľovskej svadbe Williama a Kate si prominentní hostia mohli pochutiť na slovenskom víne z Pivnice Radošina. Konkrétne išlo o Klevner (ročník 2009). Vedúci vinárskej výroby Pivnice Radošina Peter Lukačovič sa vtedy pre magazín Pravda vyjadril, že spomínaný Klevner obsahoval aj paletu vôní tropického ovocia.
Aká je najvyššie dosiahnutá cena fľaše vína predanej na aukcii?
Zdroj: Unsplash/Klara Kulikova
610
Aká je najvyššie dosiahnutá cena fľaše vína predanej na aukcii?
Milión eur.
Viac ako pol milióna eur.
Milarda eur.
Viac ako 100-tisíc eur.
Vysvetlenie
Podľa New York Postu je rekordérom za doteraz najdrahšiu predanú fľašu vína Romanée-Conti z roku 1945. Táto konkrétna fľaša červeného vína dosiahla cenu viac ako 558-tisíc dolárov (približne 517-tisíc eur), a to na prestížnej aukcii vo švajčiarskej Ženeve v roku 2018. Rok 1945, keď bola vyrobená, bol monumentálny, keďže znamenal ukončenie druhej svetovej vojny.
710
Vieš, ako vzniká oranžové víno?
Oranžové víno neexistuje.
Oranžové víno je len iné označenie pre portské víno.
Ide o víno, ktoré sa produkuje výlučne v Stredomorí. Svojou oranžovou farbou má pripomínať zapadajúce slnko nad morskou hladinou.
Ide o druh vyrobený z bobúľ bieleho vína, ktorý vďaka špecifickému spôsobu produkcie nadobúda tmavožltú až oranžovú farbu.
Vysvetlenie
Hoci je tento druh vína vyrobený z bielej odrody viniča, spôsob jeho produkcie sa skôr približuje k výrobe červených vín – hrozno je totiž fermentované spolu so šupkami bobúľ. Pri fermentácii tak dochádza k extrakcii pigmentov z kože šupiek, čo vínu dodáva oranžový alebo tmavožltý odtieň. Veľmi dobre sa hodí k indickej kuchyni či ku kórejským jedlám.
810
A čo slamové víno? Vieš, ako sa produkuje?
Slamové víno vzniká sušením na slame.
Do vína sa pridáva slama, ktorá zabezpečí špecifickú chuť.
Ide o nápoj, ktorý vzniká spojením bieleho vína a koňaku. Najčastejšie sa podáva ako vychladený aperitív.
Slamové víno má tradíciu u starých Slovanov. Počas vítania letného slnovratu pili biele polosladké víno na poliach, kde boli prirodzene obklopení slamou. Polosladké vína sa odvtedy hovorovo označujú aj ako slamové vína.
Vysvetlenie
Ide o vzácny a exkluzívny druh dezertného vína s vysokým obsahom cukru a nižším obsahom alkoholu. Vyznačuje sa však veľmi špecifickou produkciou. Bobule neskorého vyzretého hrozna sa musia pred lisovaním skladovať a sušiť na slame, a to minimálne 3 mesiace. Prirodzeným sušením sa z hrozna odparí časť vody a zvýši sa koncentrácia cukru. Slama má okrem toho schopnosť absorbovať nadbytočnú vlhkosť, čo prispieva k procesu sušenia a pomáha predísť hnilobe hrozna či plesni.
910
Predposledná otázka by ti mala zaručiť bod. Pre ktorý druh vína sa používa označenie rosé?
Biele víno.
Červené víno.
Ružové víno.
Používa sa pre tokajské víno.
Vysvetlenie
Áno, presne tak, francúzske slovo rosé sa používa na označenie ružových vín.
Trúfneš si zodpovedať poslednú otázku, ako sa vyrába ružové víno?
Zdroj: Unsplash/Kevin Kelly
1010
Trúfneš si zodpovedať poslednú otázku, ako sa vyrába ružové víno?
Zmiešaním bieleho a červeného vína.
Lisovaním bieleho hrozna, do ktorého sa pridá ovocná zložka či jedlé kvety.
Ide o biele víno, do ktorého sa pridáva špeciálne farbivo.
Vyrába sa z červených odrôd hrozna. Pri fermentácii však dochádza k minimálnemu kontaktu šupky so šťavou, čo zabraňuje plnému sfarbeniu do červena.
Vysvetlenie
Mnoho ľudí sa stále domnieva, že ružové víno vzniká spojením červeného a bieleho vína. Opak je však pravda. Rosé je výsledkom červených či modrých odrôd hrozna, v našich končinách napríklad Frankovky modrej či Cabernetu Sauvignon. Keďže počas fermentácie dochádza len k minimálnemu kontaktu šťavy so šupkou hrozna, výslednou farbou je ružová. Intenzita farby sa však dá regulovať podľa preferencií vinára.
Vyhodnotiť kvíz
Domov
Zdieľať
Diskusia