Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2024, 7:32
Čas čítania 3:12
Adriana Královičová

Grammy tento rok patrili ženám. Miley získala prvú sošku, Taylor Swift sa stala rekordmankou a Travis Scott rozbíjal stoličky

HUDBA HUDBA HUDOBNÉ OCENENIA GRAMMY OSOBNOSTI
Uložiť Uložené

Najviac nominácií na ocenenie Grammy mali speváčky SZA a Taylor Swift. Kto bol hviezdou večera?

Počas uplynulej noci prebehlo už 66. odovzdávanie cien Grammy, ktoré sá konalo v Crypto aréne v Los Angeles. Na slávnostnom večere sa zúčastnili najväčšie svetové mená hudobného priemyslu, no hviezdili aj nováčikovia.

Ako to už býva pri prestížnych eventoch, vždy sa tešíme aj na červený koberec a samotné outfity. Prekvapením večera bola aj návšteva polície, ktorá v putách z ceremónie odviedla rapera Killera Mika. Aké boli tohtoročné Grammy?

Odporúčané
TOP 10 outfitov na Grammy 2024: Plynová maska, Miley Cyrus a jej „bad hair day“ či Billie Eilish ako nevinná školáčka TOP 10 outfitov na Grammy 2024: Plynová maska, Miley Cyrus a jej „bad hair day“ či Billie Eilish ako nevinná školáčka 5. februára 2024, 8:30

Rekordmanka Taylor Swift 

Hudobné ocenenie Grammy za najlepšiu pieseň roka získala Billie Eilish skladbou What Was I Made For? známou z filmu Barbie. Rekordnú štvrtú cenu za najlepší album si pripísala speváčka Taylor Swift.


Album Midnights od Taylor Swift získal aj ocenenie za najlepší vokálny popový album. Viac cien Grammy za najlepší album roka ako Taylor nezískal dosiaľ žiadny umelec. Speváčka v priebehu galavečera divákom oznámila, že v apríli vydá nový album s názvom The Tortured Poets Department.

taylor swift grammy
Zdroj: Kevin Winter/Getty Images

V nomináciách na Grammy tentoraz dominovali ženy. Až sedem z ôsmich nominovaných hudobníkov v kategóriách album roka a nahrávka roka patria ženám ako Taylor Swift, SZA a Olivia Rodrigo. Medzi nominantkami sa objavili aj Miley Cyrus a dievčenská kapela boygenius. Janelle Monae a Lana Del Rey boli „v hre“ o cenu za album roka, zatiaľ čo Billie Eilish a Victoria Monet získali nominácie za najlepšiu nahrávku. 

Večer okrem „stálic“ prial aj vychádzajúcim hviezdam ako speváčke Victorii Monet či Tyle, ktorá populárnou piesňou Water vyhrala cenu za najlepšie africké hudobné vystúpenie. Jednu z najvýznamnejších cien si odniesol raper Jay Z, ktorý získal ocenenie Dr. Dre za globálny dosah. 

Z Grammy rovno na políciu

Prekvapením večera bol aj príchod polície. O rozruch sa postaral raper Killer Mike, ktorý si ešte pred zadržaním prevzal večer tri ceny, a to za najlepší rapový album, najlepšiu rapovú pieseň a najlepší rapový výkon. „Toto je pre všetkých, ktorí si myslia, že si príliš starý na rapovanie,“ povedal počas preberania ceny. 

Odporúčané
VIDEO: Polícia počas odovzdávania cien Grammy zadržala známeho amerického rapera. Pred zajatím stihol získať tri sošky VIDEO: Polícia počas odovzdávania cien Grammy zadržala známeho amerického rapera. Pred zajatím stihol získať tri sošky 5. februára 2024, 7:15

Raper bol zadržaný po hádke, kde mal fyzicky napadnúť zatiaľ neznámu osobu. Zábery zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú, ako policajti vyvádzajú z arény Crypto.com rapera v putách rovno po výherných momentoch. Zástupca 48-ročného umelca sa k situácii nevyjadril. 

Miley Cyrus získala Grammy prvýkrát

Večer zaznamenali veľké víťazstvá Taylor Swift, Miley Cyrus, boygenius, SZA a Billie Eilish. Obzvlášť radostný okamih prežívala Miley Cyrus, keď sa stala držiteľkou Grammy ocenenia po prvýkrát. Zlatý gramofónik si domov odniesla za najlepšiu nahrávku roka Flowers. To však nebolo všetko, neskôr vyhrala cenu aj za najlepší popový sólový výkon taktiež s piesňou Flowers.

Cenu speváčke odovzdávala Mariah Carey a Miley Cyrus neskrývala nadšenie. „Bola som práve v zápche a bála som sa, že si nestihnem prevziať cenu. To by bolo v poriadku, ale od Mariah Carey?“ vtipkovala. Dodala, že z prvých ocenení Grammy je šťastná, no nič sa nemení na tom, že super deň mala aj včera. „Nie každý vyhrá Grammy, no každý na tomto svete je jedinečný. Nezabúdajme na to,“ pokračovala. 

 

Pódium v rámci vystúpení odpálili Burna Boy, Dua Lipa, Billie Eilish, Miley Cyrus aj legendárna skupina U2. 

Miley Cyrus grammy hudba
Zdroj: Kevin Winter/Getty Images

Travis Scott na pódiu rozbíjal stoličky

Pódium doslova zhorelo pod nohami 32-ročného rapera Travisa Scotta. Ten predviedol v rámci vystúpenia impozantnú šou, pri ktorej nechýbalo napríklad aj rozbíjanie stoličiek. Travis zahalený „v dyme“ predviedol skladby zo svojho albumu Utopia. Odzneli songy ako My Eyes, I know? a Fe!n.

Odporúčané
To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek 26. apríla 2024, 15:00

Na sebe mal čierne okuliare, outfit inšpirovaný futbalovým oblečením. Na „pomoc“ mu prišiel aj kolega Playboi Carti. Scott získal nomináciu v kategórii najlepší rapový album za Utopiu, no neuspel. Celkovo mal až 10 nominácií naprieč rôznymi kategóriami, ale nedostal ani jednu sošku.

Na červenom koberci dominovala čierna farba

Mnohí sa okrem výherných mien nemôžu dočkať, aké outfity predvedú celebrity na červenom koberci. Na 66. ročníku dominovali monochromatické farby. Dámy predviedli exkluzívne róby, no nezaostávali ani muži. Miley Cyrus prišla vo vyzývavých zlatých šatách značky Maison Margiela, brutálny „look“ predviedla aj Janelle Monáe, ktorá mala na sebe strieborno-čierne flitrované šaty značky Armani Privè. 

Bielu a krémovú farbu vyniesla na červený koberec Taylor Swift od Schiaparelli Haute Couture, Olivia Rodrigo žiarila vo vintage modeli Versace. Čo sa týka mužov, nechýbal vždy štýlový Lenny Kravitz či Jay Z, ktorý prišiel v elegantnom bielom kovbojskom klobúku a outfite od Louisa Vuittona pod kreatívnym vedením Pharrella Williamsa.

Nádherná Taylor Swift stavila na róbu značky Schiapareli.
Nádherná Taylor Swift stavila na róbu značky Schiapareli. Zdroj: TASR/Jordan Strauss/Invision/AP
Výhercovia v hlavných kategóriách:

Album roka: Taylor Swift – Midnights

Nahrávka roka: Miley Cyrus – Flowers

Pieseň roka: Billie Eilish – What Was I Made For?

Najlepší rapový album roka: Killer Mike

Najlepšia rapová skladba roka: Killer Mike featuring André 3000, Future and Eryn Allen Kane – Scientists & Engineers

Objav roka:
Victoria Monét

Domov
Zdieľať
Diskusia