Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2024, 16:30
Čas čítania 8:02
Jana Chovancová

Dokážu nám magické huby zabiť ego? Zisťovali sme, či môžu nelegálne lysohlávky nahradiť klasické antidepresíva

Dokážu nám magické huby zabiť ego? Zisťovali sme, či môžu nelegálne lysohlávky nahradiť klasické antidepresíva
Zdroj: Canva
ZAUJÍMAVOSTI ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... DROGY DUŠEVNÉ ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

V článku ťa prevedieme osobnými skúsenosťami tých, ktorí ich vyskúšali. Nevynecháme ani vedecké poznatky, riziká a názory lekárov.

„Moja prvá skúsenosť s lysohlávkami bola, žiaľ, s nesprávnymi ľuďmi, v nesprávnom čase a na nesprávnom mieste. Boli sme partia mladých. Huby sme si dali večer v lesoparku. Bola som slabo oblečená, mala som takmer vybitý telefón, pri sebe žiadnu vodu a v partii boli aj ľudia, ktorých som takmer nepoznala. To všetko ma stresovalo. Keď som začala ‚tripovať‘, dostala som úzkosti a paranoje. Bála som sa, že zomriem a že s vybitým telefónom si ani nezavolám záchranku. Všetci ostatní sa mi smiali,“ opisuje Dominika.

Tento článok nijakým spôsobom nenavádza čitateľov na užívanie nelegálnych psychedelík. Sme si vedomí negatívnych prípadov vplyvu halucinogénov na zdravie človeka a ich pôsobenia na centrálny nervový systém podľa zákona o omamných látkach. Na tie sa vzťahuje medzinárodný dohovor, ktorý Slovenská republika dodržiava.

❗Do článku sme zahrnuli informácie z odborných a dôveryhodných zdrojov, názory špecialistov a obohatili sme ho o výpovede ľudí, ktorí majú s psychedelikami osobnú skúsenosť. Je na mieste k týmto látkam a informáciám o nich pristupovať s rešpektom a opatrnosťou. 

❗V rámčekoch nájdeš tiež vyjadrenia riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí, známeho a uznávaného lekára Ľubomíra Okruhlicu.

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň pravidelne prispievame článkami o zdraví. Napríklad v rubrike Čo sa deje s tvojím telom, keď... nájdeš vedecky podložené zaujímavosti o mechanizmoch ľudského tela. Snažíme sa ti prinášať kvalitný obsah, takže ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakciu, staň sa členom klubu Refresher+

História lysohlávok siaha až do 12. storočia.
História lysohlávok siaha až do 12. storočia. Zdroj: Unsplash/Ali Bakhtiari

Začína sa to egom a resetom

Lifestylový magazín Psyche uvádza, že naše ego môže byť flexibilné alebo neflexibilné. Ak v živote stagnujeme, vedie to k úzkosti a depresii. Vtedy sa ego označuje za neflexibilné.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100 percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100 percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

„Psychedelický trip to môže narušiť. Tým, že psychedeliká destabilizujú zaužívané spôsoby vnímania sveta, učia nás, že môžeme byť iní. Nie sme vydaní na milosť a nemilosť svojmu osudu. Môžeme cítiť a konať novým spôsobom,“ píše magazín.

O „ohybnosti ega“ nám porozprávala aj Lucia. Odmalička mala s otcom chladný vzťah a celý život si to vyčítala. Prvá skúsenosť s lysohlávkami (po slovensky holohlavcami, pozn. red.) však všetko zmenila.

„Keď som ich skúsila prvýkrát, videla som samu seba ako malé bábätko na prebaľovacom pulte. Aj môj otec sa vrátil v čase, zmenil sa na mladíka s plnofúzom. Díval sa na mňa s obrovským strachom, ktorý mu ani nedovolil vziať ma na ruky. Vtedy som sa zmenila na nechutnú chobotnicu s chápadlami a začala som ho nimi ťahať k sebe. Snažil sa ma striasť. A tak som pochopila, že môj terajší problém s otcom pramení z detstva,“ hovorí Lucia.

Dodáva, že po tejto skúsenosti vyhľadala psychoterapeuta a svoj vzťah s otcom začala riešiť. Zdôverila sa mu, že vyskúšala lysohlávky. Na základe terapie a prežitého zážitku prišli s odborníkom na koreň problému. To jej pomohlo pochopiť otcovo správanie. „Otca to síce nezmenilo, ale mne to umožnilo pozerať sa na situáciu po novom. Už si nič nevyčítam,“ tvrdí. 

💡Okienko Ľubomíra Okruhlicu 

Hoci lysohlávky, ktoré patria medzi omamné a psychotropné látky, nevyvolávajú závislosť, skresľujú vnímanie reality. Výskumy však bežia a majú na to, aby boli jedného dňa schválené. Myslia si to veľké farmaceutické firmy, súkromné či experimentálne kliniky.

Vyvinúť liek je však veľmi nákladné. Z hľadiska širokého použitia treba v prvom rade dôkladné preverenie. Je dôležité uvedomiť si, že tieto látky stále iba skúmame a nie sú oficiálne uznané ako liečivo. Ani Európska medicínska agentúra ich medzi liečivá nezaraďuje.
Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 150824 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako pôsobia lysohlávky na človeka.

  • Čo majú spoločné s LSD, ktoré sa vyrábalo aj v socialistickom Československu.

  • Prečo sú tieto psychedeliká skoro všade zakázané.
  • Či sa nimi dajú liečiť duševné ochorenia.

  •  Čo znamená „set“ a „setting“ a prečo sú dôležité. 

  • Ako pomôžeš sebe či iným zvládnuť „bad trip“. 

Domov
Zdieľať
Diskusia