Slovenská vianočná klasika je tretia najlepšia polievka strednej Európy.
Portál Taste Atlas, ktorý pravidelne zostavuje rebríčky obľúbených či neobľúbených jedál a nápojov, tentoraz hodnotil polievky strednej Európy. Slovensko sa v tom rebríčku dostalo do top trojky spomedzi 78 polievok. Predbehli nás iba Poliaci a Česi.
Treťou najobľúbenejšou polievkou je totiž tradičná slovenská vianočná kapustnica, ktorá je podľa portálu dokonca lepšia ako tradičný maďarský guláš. Podľa portálu sa polievka dokonale hodí k zimnému chladnému počasiu. Opisujú ju ako hustú, výdatnú a s bohatou chuťou.
„Táto slovenská polievka z kyslej kapusty je výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou, pochádzajúce z rôznych pridaných údených produktov z bravčového mäsa, klobás a sušených húb. Kapustnica je príbuzná viacerým podobným polievkam vo východnej a strednej Európe,“ opisujú polievku.
Na prvom mieste skončilo Poľsko
Na druhej priečke sa umiestnila tradičná česká cesnaková polievka. Na portáli píšu, že polievka je výborným liekom na „opicu“ a prechladnutie. V polievke sa okrem cesnaku nachádzajú aj zemiaky, mäsový vývar, cibuľa a tradičné korenie.
Zlatú medailu si odnášajú naši severní susedia. Portál vyhodnotil, že najlepšou polievkou v strednej Európe je poľský kyseľ alebo żurek. Ide o tradičnú kyslú polievku z kvasenej chlebovej alebo ražnej múky. Podáva sa aj so zemiakmi, klobásou, šunkou alebo slaninou. Jej servírovanie závisí od regiónu a najčastejšie sa varí počas Veľkej noci.