Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. decembra 2023, 17:26
Čas čítania 0:48
Barbora Fábryová

Obľúbené slovenské jedlo žne úspech. Umiestnilo sa medzi TOP 3 najlepšie európske polievky

NEWS REBRÍČEK REBRÍČKY
Uložiť Uložené

Slovenská vianočná klasika je tretia najlepšia polievka strednej Európy.

Portál Taste Atlas, ktorý pravidelne zostavuje rebríčky obľúbených či neobľúbených jedál a nápojov, tentoraz hodnotil polievky strednej Európy. Slovensko sa v tom rebríčku dostalo do top trojky spomedzi 78 polievok. Predbehli nás iba Poliaci a Česi. 

Treťou najobľúbenejšou polievkou je totiž tradičná slovenská vianočná kapustnica, ktorá je podľa portálu dokonca lepšia ako tradičný maďarský guláš. Podľa portálu sa polievka dokonale hodí k zimnému chladnému počasiu. Opisujú ju ako hustú, výdatnú a s bohatou chuťou. 

„Táto slovenská polievka z kyslej kapusty je výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou, pochádzajúce z rôznych pridaných údených produktov z bravčového mäsa, klobás a sušených húb. Kapustnica je príbuzná viacerým podobným polievkam vo východnej a strednej Európe,“ opisujú polievku.

kapustnica
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Na prvom mieste skončilo Poľsko

Na druhej priečke sa umiestnila tradičná česká cesnaková polievka. Na portáli píšu, že polievka je výborným liekom na „opicu“ a prechladnutie. V polievke sa okrem cesnaku nachádzajú aj zemiaky, mäsový vývar, cibuľa a tradičné korenie.

Odporúčané
TOP 10 najlepších tiktokerov na Slovensku: prvé miesto ťa prekvapí, v rebríčku dominujú mladé ženy TOP 10 najlepších tiktokerov na Slovensku: prvé miesto ťa prekvapí, v rebríčku dominujú mladé ženy 10. augusta 2023, 13:00

Zlatú medailu si odnášajú naši severní susedia. Portál vyhodnotil, že najlepšou polievkou v strednej Európe je poľský kyseľ alebo żurek. Ide o tradičnú kyslú polievku z kvasenej chlebovej alebo ražnej múky. Podáva sa aj so zemiakmi, klobásou, šunkou alebo slaninou. Jej servírovanie závisí od regiónu a najčastejšie sa varí počas Veľkej noci.

Żurek.
Żurek. Zdroj: TasteAtlas
Domov
Zdieľať
Diskusia