Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2023, 16:30
Čas čítania 4:59
Lukáš Čelka

Vraždil ženy, pretože mu žiadna „nedala“: 22-ročný frustrovaný panic sa pri vraždení inšpiroval filmom Americké psycho

Vraždil ženy, pretože mu žiadna „nedala“: 22-ročný frustrovaný panic sa pri vraždení inšpiroval filmom Americké psycho
Zdroj: Youtube/@EWU Crime Storytime
ZAUJÍMAVOSTI ALLA PUGAČOVOVÁ ANYA TAYLOR-JOY SÉRIOVÍ VRAHOVIA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Elliot Rodger bez ľútosti poslal na druhý svet až šesť študentov.

22-ročný Elliot Rodger nikdy nebol obyčajným chlapcom. Temné myšlienky a úzkosti spojené s bolesťou z odmietnutia ho donútili vykonať ohavné činy. Činy, ku ktorým ho pravdepodobne inšpiroval známy film režisérky Mary Harronovej Americké psycho.

Tesne predtým, než odštartoval svoj „krvavý maratón vrážd“, počas ktorého poslal na druhý svet až šesť študentov a na záver aj seba, na Youtube nahral viaceré videá. Zjavne v nich odkazoval na tento film. Môžeme sa teda domnievať, že za svoj najväčší vzor pokladal Patricka Batemana – hlavnú postavu spomínanej snímky.

Bateman je vo filme vyobrazený ako mladý a ambiciózny finančník z Wall Street. Okrem čísiel na burze ho však fascinuje aj utrpenie a strach v očiach žien, ktoré najprv zvedie, pomiluje a neskôr zmasakruje. Medzi fiktívnym sériovým vrahom, ktorý inšpiroval skutočného sériového vraha Elliota Rodgera, však nájdeme mnohé rozdiely. Niektoré sú pritom priam až ironické.

Zatiaľ čo Bateman bol doslova magnetom na ženy, ktoré najskôr očaril a neskôr zmrzačil, Rodgera poháňala pri ohavných činoch práve sexuálna frustrácia.

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

„Mám 22 rokov a som stále panic. Nikdy som sa s dievčaťom ani nepobozkal. Vysoká škola je čas života, keď každý zažije veci ako sex, zábava a potešenie. Iba ja som počas nej musel hniť v samote,“ povedal mladý vrah vo videu, ktoré zverejnil na Youtube predtým, než sa vybral vraždiť.

Ako však pre portál Daily Mail poznamenal Adam Lankford, profesor trestného súdnictva na Univerzite v Alabame, Rodger a Bateman mali predsa len niečo spoločné. Obaja cítili voči ženám intenzívnu sexuálnu túžbu, ale aj agresiu.

Americké Psycho, american psycho
Zdroj: Lionsgate US

A hoci náš vrah Elliot nikdy nevyrastal v zlých sociálnych podmienkach – jeho otec Peter Rodger je známym režisérom, ktorý sa podieľal napríklad na réžii Hunger Games –, vo svojom vnútri veľmi trpel. Z úspechu svojho otca v Hollywoode neprofitoval, práve naopak, podľa Lankforda mohol zvýšiť jeho vlastný pocit nedostatočnosti.

„Rodger bol klasický prípad zabijaka, ktorý vraždil z amoku: mladý muž, utiahnutý do seba a sexuálne frustrovaný. Zdá sa tiež, že má mentalitu obete,“ zhodnotil prípad pre Daily Mail Adam Lankford.

Čo však Elliota natoľko frustrovalo, aby sa domnieval, že násilie, ktoré pácha, je spravodlivou pomstou? Prečo bol presvedčený, že za jeho utrpenie môžu iní? Ešte predtým, než sa pozrieme na príbeh sériového vraha, ktorý konal v tieni desivého Patricka Batemana, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše články o najhorších sériových vrahoch páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Vrah z dobrej spoločnosti

Ako píše portál NBC, Rodger bol problémový a zároveň privilegovaný syn filmového režiséra Petra Rodgera. Spolu s otcom ho vychovávala nevlastná matka, herečka Soumaya Akaaboune, ktorá sa objavila napríklad vo filme Green Zone.

Odporúčané
Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie 21. apríla 2024, 12:30

Rodger vyrastal v Londýne a v Los Angeles. Neskôr sa presťahoval do Santa Barbary, kde vystriedal viacero vysokých škôl. Vychádzajúc zo 141-stranového manifestu, ktorý napísal ešte predtým, než sa odhodlal vraždiť, je zrejmé, že jeho psychické problémy sa začali omnoho skôr, ale vyvrcholili až počas vysokoškolského štúdia.

Hoci siahodlhý dokument nazval Rodger manifestom, jeho obsah naznačuje, že išlo skôr o akúsi jeho autobiografiu. Ako píše portál CNN, veľmi často v ňom opisoval pocity poníženia či menejcennosti, ktoré ho trápili.

Sériový vrah Elliot Rodger.
Sériový vrah Elliot Rodger. Zdroj: Youtube/@EWU Crime Storytime

Spomínal v ňom napríklad príhodu, keď mu ako šesťročnému zakázal zamestnanec zábavného parku ísť na jednu z atrakcií, lebo z hľadiska bezpečnosti na ňu nebol dostatočne vysoký.

„To, že ma nepustili na atrakciu v zábavnom parku pre moju výšku, sa môže zdať len ako malá nespravodlivosť. V tom čase to však pre mňa znamenalo veľa. Netušil som, že ide o skutočne malú nespravodlivosť voči všetkým ostatným veciam, ktoré mi budú

v budúcnosti odopierané pre moju výšku,“ napísal Rodger vo svojom manifeste.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 148544 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo závidel Elliot svojmu otcovi.
  • Čo bolo vo videu, ktoré vrah nahral na Youtube, keď sa vybral do študentského mesta vraždiť.
  • Koľko obetí vrátane zranených si vyžiadalo Elliotovo besnenie.
  • Prečo polícia nezastavila Elliota počas výsluchu, ktorému sa chalan musel podrobiť niekoľko mesiacov predtým, než vraždil. 
  • Či bola za vraždy zodpovedná aj ľahostajnosť amerických orgánov činných v trestnom konaní. 
Domov
Zdieľať
Diskusia