Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. novembra 2023, 9:30
Čas čítania 5:02
Denisa Šútorová

Nezvyčajné odbory na prestížnych univerzitách: Môžeš študovať čarodejníctvo, vedu o marihuane aj hudbu Taylor Swift

Nezvyčajné odbory na prestížnych univerzitách: Môžeš študovať čarodejníctvo, vedu o marihuane aj hudbu Taylor Swift
Zdroj: study
ZAUJÍMAVOSTI ŠTUDENTI TAYLOR SWIFT VYSOKÉ ŠKOLY
Uložiť Uložené

„Študenti to milujú. Chodia na hodiny Taylor Swift v kardigánoch a červených šáloch,“ hovorí riaditeľka kurzu „Piesne Taylor Swift“ Scarlet Keys, ktorá vyučuje na prestížnej univerzite Berklee.

Čaká ťa výber vysokej školy a stále nevieš, akým smerom sa uberať? Možno vieš aspoň to, že klasika nie je nič pre teba, a my ti v tom prípade kryjeme chrbát. Nasledujúce zahraničné univerzity majú pre teba unikátne odbory, s ktorými prekvapíš okolie a (možno) urobíš dieru do sveta. Dočítaš sa aj to, ako sa dostať k štúdiu čarodejníctva či textov piesní Taylor Swift. Ktorý z kurzov ťa najviac zaujal, nám nezabudni dať vedieť v ankete na konci článku.

V Refresheri ti často prinášame informácie o štúdiu v zahraničí. Nedávno sme ti priniesli rozhovor s úspešným študentom Filipom Lányim, ktorý študuje na Harvarde. Tvorbu ďalších kvalitných výstupov môžeš podporiť, ak sa staneš členom klubu Refresher+.

Biológia a chémia kanabisu

Bakalársky odbor biológia a chémia kanabisu zrejme zaujme všetkých, ktorí v živote oceňujú pestrosť, extravaganciu a radi šokujú. Ak sa ťa babička spýta, čo študuješ na výške, a ty odpovieš, že marihuanu, určite na ňu urobíš dojem. Ale sarkazmus ide v tomto prípade naozaj bokom. Uvedený odbor je plne akreditovaný a spadá do ponuky uznávanej americkej univerzity Colorado State University.

Štúdium kanabisu na Colorado State University sa zameriava aj na dôsledky vo farmaceutickom priemysle. Absolventi však nájdu široké uplatnenie v rôznorodých chemických, biologických či biochemických sektoroch.
Štúdium kanabisu na Colorado State University sa zameriava aj na dôsledky vo farmaceutickom priemysle. Absolventi však nájdu široké uplatnenie v rôznorodých chemických, biologických či biochemických sektoroch. Zdroj: Unsplash/Diane Serik

Štvorročný program poskytne študentovi znalosti o základných chemických a biologických princípoch, ktoré možno aplikovať vo vede o kanabise. Učebné osnovy sa pritom zameriavajú na fyziológiu a samotný rast kanabisu, praktické aplikácie v priemysle a predovšetkým jeho farmaceutické dôsledky. 

„Študijný program je v súlade s federálnymi predpismi, čo znamená, že študenti budú môcť pracovať s federálne legálnou priemyselnou konopou, na ktorú máme licenciu ministerstva poľnohospodárstva v Colorade, ale nebudú pracovať s marihuanou s THC > 0,3 %,“ hovorí na stránke univerzity jej vedenie.


Odbor však študentovi poskytne solídny a takisto všeobecný základ v biológii a chémii, a preto nájde uplatnenie aj mimo kanabisového priemyslu. Absolventi tohto odboru môžu pracovať ako potravinárski či poľnohospodárski vedci, biologickí technici a biochemici. Všetky informácie o kurze aj s prihláškou nájdeš tu. Potenciálnych uchádzačov, ktorí budú začínať štúdium v septembri 2024, však upozorňujeme, že deadline na prihlášku 1. november už prešvihli. Skúsiť to však môžeš o rok, aspoň si zatiaľ našetríš. 

Zdroj: Unsplash/Matthew Brodeur/na voľné použitie


Keďže ide o americkú univerzitu, poplatok za štúdium je naozaj vysoký. Na školský rok 2023/2024 ide o sumu 41 966 dolárov, čo je v prepočte 38 614 eur. Škola však poskytuje niekoľko štipendií, ktoré sa odvíjajú od rôznych faktorov. Jedným z nich je aj príjem tvojich rodičov či študijné výsledky a talent uchádzača (resp. neskôr študenta).

Taylor Swift

To, že Taylor Swift je vo svete popkultúry „big deal“, nepotvrdzujú len the The Eras Tour a jej 12 ocenení Grammy, ale aj svetové univerzity, ktoré sa jej meno rozhodli zaradiť do učebných osnov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 148529 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Na ktorých univerzitách môžeš študovať piesne Taylor Swift.
  • Ako získať magisterský titul z čarodejníctva.
  • Koľko ťa vyjde štúdium surfovania.
  • Kde môžeš študovať bakalársky odbor v pečení a koľko zaň zaplatíš.
  • Ktoré zahraničné univerzity majú v ponuke štipendium.
Domov
Zdieľať
Diskusia