Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2023, 14:30
Čas čítania 5:01
Tímea Krauszová

Jedna mala 17, druhá len 12 rokov. Slovenky otvorene hovoria o následkoch sexuálneho násilia

Jedna mala 17, druhá len 12 rokov. Slovenky otvorene hovoria o následkoch sexuálneho násilia
Zdroj: Unsplash/DANNY G
REFRESHER RODOVO PODMIENENÉ NÁSILIE ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Hovorili so ženami, ktoré majú skúsenosť so sexuálnym násilím – takto ich to ovplyvňuje po rokoch.

Laura zažila znásilnenie prvýkrát, keď mala len dvanásť rokov. Nebolo to naposledy. Detaily si pamätá dodnes: vie, koľko bolo hodín, kde vtedy boli, ako sa snažila spojiť si nohy a nedovoliť rodinnému príbuznému pokračovať.

Laura – nepoužívame jej pravé meno, ale redakcia jej identitu pozná – sa pre Refresher rozhodla prehovoriť o tom, čo zažila, pretože chcela inšpirovať ďalšie ženy. Vraví, že aj keď nepovedia páchateľovo meno, aspoň sa im trochu uľaví. Rozumie potrebe destigmatizovať tému násilia a chcela prehovoriť, aby tým povzbudila ďalšie obete násilia.

A že ich nie je málo. Násilie od akéhokoľvek muža zažila počas svojho života každá tretia slovenská žena, a drvivá väčšina z nich páchateľa poznala. Aj preto ti pri príležitosti Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách prinášame príbehy dvoch žien, ktoré prežili násilie. Pre Refresher opisujú, ako sa s ním vyrovnali a ako ich táto skúsenosť aj po rokoch ovplyvňuje.

Klikni sem pre všetky naše články týkajúce sa rodovo podmieneného násilia (a otázke, čo s ním). A ak sa ti naša práca páči, pridaj sa do klubu Refresher+ a podpor ju aj finančne.

Nechcela som, aby o tom niekto vedel, aby sa nám nerozpadla rodina

Laura trávila noc u príbuzných, keď sa zobudila na to, že ju niekto chytá medzi nohami. „Nevedela som, čo som mala robiť. Ani som neotvorila oči. Bála som sa a bola som v šoku.“ Keďže páchateľ nevedel, že je pri vedomí, tak pokračoval.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Unsplash/DANNY G

Vtedy ešte ako dieťa vo veku 12 rokov zvažovala, či bude kričať alebo sa inak brániť. Napokon sa rozhodla prevrátiť na bok a zovrieť nohy. Ešte chvíľu s ňou páchateľ zápasil, napokon asi po štvrťhodine odišiel.

Odporúčané
Spoznala ho cez Tinder, znásilnil ju u seba doma: Myslela som si, že je to moja vina, už viem, že to nie je pravda (Rozhovor) Spoznala ho cez Tinder, znásilnil ju u seba doma: Myslela som si, že je to moja vina, už viem, že to nie je pravda (Rozhovor) 20. apríla 2021, 9:30

Incident, ako tomu dnes Laura hovorí, sa ešte opakoval dvakrát, kým sa odhodlala mame povedať, čo sa deje. Dospelí si to medzi sebou vyriešili, Laura však nevie, čo presne sa medzi nimi odohralo. Vie len, že do toho domu prestali chodiť a násilie sa už nikdy nezopakovalo.

„Mamine som povedala, že nechcem, aby o tom niekto vedel. Uvedomovala som si, že by sa nám rozpadla rodina, a to som nechcela, pretože ostatných členov rodiny som milovala a nechcela som, aby zažili také sklamanie. Doteraz o tom z rodiny okrem mňa, mamy a bratranca, s ktorým som vyrastala, nikto nevie. S políciou sme to takisto nikdy neriešili a ani nikdy nechcem,“ opísala pre Refresher. Dlhé roky o tejto skúsenosti ani nedokázala hovoriť. Musí sa pretvarovať aj pred rodinou, keďže na sviatky či oslavy sa naďalej všetci spolu stretávajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia