Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je PR správa spoločnosti Unilabs.
9. novembra 2023, 9:30
Čas čítania 1:26
Sponzorovaný obsah

Na Slovensku pribudne ročne viac ako 2000 prípadov karcinómu prostaty. Tento test ti odhalí, či musíš utekať k urológovi

Na Slovensku pribudne ročne viac ako 2000 prípadov karcinómu prostaty. Tento test ti odhalí, či musíš utekať k urológovi
Zdroj: Adobe Stock
ZDRAVIE RAKOVINA ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vieš o tom, že rakovina prostaty je tretím najčastejším malígnym ochorením u mužov?

November nie je známy len pre svoje sychravé počasie a popadané listy. Je to tiež mesiac hnutia Movember (spojenie anglického slova moustache a slova november). Počas 30 dní si muži nechajú narásť brady a komunikujú o dôležitosti prevencie rakoviny prostaty a iných onkologických ochorení, ktoré sa týkajú najmä mužov.

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky informuje, že za rok 2021 evidujeme na Slovensku takmer 2800 nových prípadov rakoviny prostaty. Približne 600 mužov ročne na túto chorobu zomiera.

unilabs, prostata
Zdroj: Nierakovine.sk

Vyšetrenie prostaty pre väčšinu nie je práve najpríjemnejším zážitkom. Lenže toto nie je návod, ako sa vyhnúť preventívnej prehliadke u urológa. Pravdou totiž je, že by ho mal navštíviť každý chlap po štyridsiatke, aj keď majú muži pred týmto lekárom niekedy až nezdravý odstup. Pričom slovo nezdravý platí doslovne – ide totiž nielen o zdravie, ale niekedy doslova o život.

Ako zistíš, či máš zdravú prostatu?

Postačí ti len jeden test. Na vyšetrenie sa objednáš cez stránku sk.unilabs.online, kde zadaj „skríning prostaty“. Skríning prostaty je vyšetrenie stanovením PSA (prostatický špecifický antigén – bielkovina) v krvi. Ak sa jeho hodnoty nachádzajú mimo stanoveného referenčného rozsahu – tej zdravej normy, môže to naznačovať rakovinu alebo aj iné problémy s prostatou.

unilabs, prostata
Zdroj: Unilabs

Aby však bolo vyšetrenie presné, porovnáva sa s ďalším nameraným parametrom p2PSA a výsledné skóre povie, v akej kondícii je tvoja prostata. Celé objednanie sa na odber je celkom jednoduché. Nepotrebuješ žiadny výmenný lístok od „obvoďáka“ ani urológa, nič. Odber krvi zo žily si dohodneš na presný čas a miesto a potom len čakáš na výsledky testov, ktoré ti prídu buď esemeskou, alebo do e-mailu.

V tomto prípade je laboratórna diagnostika super – pomôže totiž odhaliť onkologické ochorenie v jeho ranom štádiu, keď je prakticky bezpríznakové. A to môže doslova zachrániť život – pri jeho včasnom zachytení sa až 97 pacientov zo 100 vylieči.

Objednaj sa na skríning prostaty

Pokiaľ pri močení vidíš krv, pociťuješ bolesti v panve alebo máš iné príznaky, určite nešpekuluj a objednaj sa na vyšetrenie. Pravidelná prevencia je dôležitá pre každého muža, najmä pre tých, ktorí majú viac ako 40 rokov. So stúpajúcim vekom stúpa aj riziko vzniku rakoviny prostaty. Ak chceš zistiť, či máš zdravú prostatu, alebo poslať svojho otca či dedka na kontrolu, navštív stránku sk.unilabs.online.

Domov
Zdieľať
Diskusia