Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2023, 10:00
Čas čítania 1:07
Martin Mičuda

Elektrickému pohonu sa nevyhne ani ikonický Land Cruiser, Toyota ukázala jeho predobraz

Elektrickému pohonu sa nevyhne ani ikonický Land Cruiser, Toyota ukázala jeho predobraz
Zdroj: Toyota
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY TOYOTA
Uložiť Uložené

Elektrický Land Crusier nesie dodatok Se a zatiaľ nám ho automobilka ukazuje ako koncept, ktorý má naznačiť chystané sériové vyhotovenie.

Pre Toyotu je tento rok veľmi významný najmä v rovine jej terénnych ikon, pretože automobilka predstavila novú generáciu slávneho modelu Land Cruiser série 250 (J250) a zároveň facelift pôvodnej série 70, ktorá dostala modernejšiu techniku. Počas autosalónu v Tokiu však automobilka nečakane predstavuje aj Land Cruiser v čisto elektrickom vyhotovení s dodatkom Se. Hoci zatiaľ ide len o koncept, ten nemá byť ďaleko od reality, keďže japonský výrobca v nasledujúcich rokoch chystá elektrickú modelovú ofenzívu, no a v rámci nej si miesto má nájsť aj elektrický derivát pre tradičný off-road.

Odporúčané
Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model 24. októbra 2022, 14:30

Na rozdiel od nedávno predstavenej úplne novej generácie Land Cruiser série 250 tu už nie sme svedkami takého retroštýlu, práve naopak, elektromobil zaujme veľmi moderným až minimalistickým vyhotovením. Dokonca nebyť nápisov Toyota, aj skalný fanúšik značky by mal problém identifikovať, o modely akej značky ide. Land Cruiser s elektrickým pohonom meria 5 150 × 1 990 × 1 705 milimetrov, nejde teda o žiadneho drobca. Navyše, pre batériu umiestnenú v podlahe má rázvor náprav až viac ako 3 metre.

Toyota, Land Crusier Se,Toyota, Land Crusier Se,Toyota, Land Crusier Se,Toyota, Land Crusier Se,
Zobraziť galériu
(8)

Vzhľadom na to, že zatiaľ sa bavíme len o koncepčnom vozidle, Toyota ostáva skúpa na technické parametre, či už týkajúce sa pohonu, alebo samotnej elektrickej sústavy. Vieme však, že zásadnou odlišnosťou na rozdiel od konvenčného modelu Land Cruiser so spaľovacími motormi je, že elektrická verzia Se už nebude stáť na rámovom podvozku, keďže využije samonosnú karosériu. To sa, samozrejme, podpíše na terénnych schopnostiach, ako je však aj z prvých fotografií a počítačových vizualizácií (jedna dokonca z bratislavského Mosta Apollo!) zrejmé, elektrický Land Cruiser bude zastupovať skôr luxusné SUV než prísny terénny off-road.

Odporúčané
Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? 25. mája 2021, 14:30

Poslednou nateraz známou informáciou je správa o interiéri, ktorý má ponúknuť až 7-miestnu konfiguráciu. Kedy japonský výrobca predstaví sériové vyhotovenie, zatiaľ nespresnil.  

Toyota, Land Crusier Se,
Zdroj: Toyota
Domov
Zdieľať
Diskusia