Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Národná cena za dizajn.
11. októbra 2023, 17:00
Čas čítania 3:44

Inovatívne „vintage“ vozidlo pre občanov, či šaty na zjedenie z bioplastu. Toto sú víťazi Národnej ceny za dizajn 2023:

Inovatívne „vintage“ vozidlo pre občanov, či šaty na zjedenie z bioplastu. Toto sú víťazi Národnej ceny za dizajn 2023:
Zdroj: Andrej Hulala
ZAUJÍMAVOSTI DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN UMENIE VIZUÁLNE UMENIE VÝTVARNÉ UMENIE
Uložiť Uložené

Výnimočné dizajny, udržateľné materiály, inovatívne riešenia a moderné technologické postupy. Pozri si ten najlepší produktový dizajn zo Slovenska.

Jubilejný 20. ročník Národnej ceny za dizajn je stelesnením toho najlepšieho zo slovenského dizajnu za posledné dva roky. Inovatívnosť a kreativita opäť spojila umelcov, ktorí sa mohli pochváliť svojimi dielami. Slávnostné vyhlásenie výsledkov prebehlo počas galavečera, ktorý sa konal 9. októbra 2023 v Divadle Nová scéna. Tvorcovia si dokopy odniesli 6 hlavných cien a 4 ceny pre osobnosti dizajnu, a 4 špeciálne ocenenia. 

Výherný dizajn NCD 2023

Móda & módne doplnky

Dizajn: Pink Matrix Collection

Autorka: Maťa Ďurikovič

Predstav si mať šaty, ktoré môžeš zjesť. Alebo ich vynosiť a potom dať do kompostu. Kolekcia Pink Matrix mladej dizajnérky Mate Ďurikovič, ktorá tvorí pod značkou MADbyMAD, je výsledkom jej dlhoročného experimentovania s bioplastickým materiálom.

Pink Matrix Collection – Maťa Ďurikovič.
Pink Matrix Collection – Maťa Ďurikovič. Zdroj: NCD

Tak vznikla kolekcia „krištáľových“ odevov, ktoré si môžeš uvariť doma, sú jedlé a plne kompostovateľné v záhrade. „Cook it! Wear it! Eat it! Vitalise plants with it!“ je motto, ktorým sa Maťa riadi. Outfity z bioplastu dopĺňala upcyklovaná vlna a zvyšky látok, ktoré boli uháčkované do organických plesových šiat nového veku.

Odporúčané
Maťa Durikovič vyrobila šaty za 22-tisíc eur, môžeš ich nosiť aj zjesť. Slovenská dizajnérka stíha aj prácu pre Chanel (Rozhovor) Maťa Durikovič vyrobila šaty za 22-tisíc eur, môžeš ich nosiť aj zjesť. Slovenská dizajnérka stíha aj prácu pre Chanel (Rozhovor) 17. februára 2023, 16:30

Domov & verejný priestor

Dizajn: Bolt Chair

Autori: Jakub Pollág, Filip Krampla

Špeciálnym prvkom stoličky Bolt Chair je estetický komponent – unikátna skrutka, ktorá mechanicky spája jej štyri jednotlivé časti. Odolnosť proti otrasom, flexibilita a možnosti morenia do rôznych farieb robia z masívneho jaseňového dreva vhodný materiál pre Bolt Chair.

Bolt Chair.
Bolt Chair. Zdroj: Jakub Pollág/zeitgeist.limited

Stolička je vhodná na každodenné použitie v rôznych prostrediach. Navrhnutá je tak, aby sa dala rozložiť na štyri časti, čo uľahčí jej prenos.

Špeciálna cena v kategórii Domov & verejný priestor

Dizajn: Jedálenský stôl IKONA

Autor: Alojz Karpiš

Jedálenský stôl IKONA vznikol z túžby vyrobiť sériovo vyrábaný rozkladací stôl s unikátnym organickým dizajnom bez kompromisov.  A výrazne obohatí životný priestor človeka.

Alojz Karpiš – Jedálenský stôl IKONA.
Alojz Karpiš – Jedálenský stôl IKONA. Zdroj: NCD

Finálny produkt? Masívny drevený solitér, ktorý zaujme ladnými krivkami a pre používateľa bezpečnými oblými rohmi. Stôl sa vyrába v troch drevinách (buk, dub alebo americký orech) a v 10 rozmerových modifikáciách. Rozkladanie je riešené front-slide výsuvom so skrytou butterfly prídavnou doskou.

Práca & mobilita

Dizajn: SHARVAN electric 3 speed

Autori: Dušan Manduľák, Štefan Dzurenda

Skladací. Rastúci. Farebný. Sharvan je prvý bicykel svojho druhu. Unikátny typ, ktorý spája tri funkcie, spolu dosiaľ nevídané. Rastie, dá sa zložiť, mení farby. Modulárna konštrukcia dodáva „bicyklu“ univerzálnosť.

Dušan Manďulák, Štefan Dzurenda – SHARVAN electric 3 speed.
Dušan Manďulák, Štefan Dzurenda – SHARVAN electric 3 speed. Zdroj: NCD

Ekologický a udržateľný produkt, ktorý v základnej verzii r. 2022 získal certifikát Repairably. Trojrýchlostný elektropohon umožňuje rekuperáciu elektrickej energie. 

Špeciálna cena v kategórii Práca & mobilita

Dizajn: Patak Rodster

Autori: Andrej Hulala/Patak Motors

Inovatívne vozidlo s nádychom „vintage“. Patak Motors je slovenský výrobca elektrických vozidiel, ktorý ponúka inovatívne, udržateľné a cenovo dostupné riešenia mobility pre potreby občanov v prímestských oblastiach. Svetoví dizajnéri a inžinieri vytvorili funkčný prototyp malého mestského elektrického vozidla s názvom Patak Rodster, ktorý je pripravený na sériovú výrobu.

Andrej Hulala – Patak Rodster.
Andrej Hulala – Patak Rodster. Zdroj: Andrej Hulala

Patak Rodster reaguje na rastúci dopyt po ekologických, ekonomických a technologicky vyspelých mikroautách. Vozidlo vyčnieva svojím retro dizajnom z 30. rokov a zároveň prináša radosť z jazdy. Patak Motors nadväzuje na silnú tradíciu automobilového priemyslu na Slovensku, najväčšieho výrobcu automobilov na obyvateľa na svete.

Umenie & dizajn & remeslo

Dizajn: Si moja skala

Autor: Ján Jánoš

Výtvarník Ján Jánoš do svojich inštalácií šperkov zapája zvuk, text či hovorené slovo, čím vyvažuje súhru medzi jednotlivými médiami a myšlienkou. Sám autor opisuje Horu ako metaforu, ktorá prepája prežívanie v divokej prírode s naším každodenným životom v meste.

Ján Janoš – Si moja skala.
Ján Janoš – Si moja skala. Zdroj: NCD

Hľadanie bezpečia a útočiska alebo prekračovanie komfortnej zóny za vidinou dobrodružstva. Všetky využívané procesy spoločne slúžia na dosiahnutie celistvého zážitku.

Nové horizonty

Dizajn: Housing Society

Autor: Damián Cehlárik

Pokiaľ pravidelne navštevuješ svoju babku, tak podobnú skriňu si isto u nej videl. Je to dedičstvo. A presne o tom je aj tento dizajn. Ale ako na Slovensku vnímame materiálne dedičstvo komunizmu?

Damián Cehlárik využíva hĺbkové rozhovory, archívne dokumenty a materiálne etnografie domácich interiérov na skúmanie komunistickej nostalgie, dedičstva a vymazávania spomienok.

Damián Cehlárik – Housing Societa.
Damián Cehlárik – Housing Societa. Zdroj: NCD

Širšia verejnosť takúto skriňu považuje za symbol režimu. Architektúra postavená v tomto období je ignorovaná, zničená a nahradená budovami nižšej kvality. Nábytok sa na slovenských panelových sídliskách odkladá k odpadkovým košom. Projekt Housing Society reprezentuje bežné veci v širšom kontexte, čím sa oddeľuje rozpor pre režim od odmietania jeho materiálnosti.

Študentský dizajn

Dizajn: Originalita – autorská technológia

Autor: Viktor Tabiš

Je masová individualizácia dostatočnou odpoveďou na stúpajúci dopyt po originalite? Projekt Originál pripomína výrobnú linku a ponúka pohľad na autorskú technológiu odlievania porcelánu.

Viktor Tabiš – Originalita – autorská technológia.
Viktor Tabiš – Originalita – autorská technológia. Zdroj: NCD

Zatiaľ čo 3D tlačiareň vyrába polotovary na odlievanie sadry, hydraulický lis v ďalšej fáze láme sadrové dielce formy, čím do procesu zapája prvok náhody. Zákazník sa môže podieľať na individualizácii produktu voľbou poradia jednotlivých dielcov odlievacej formy a robí ju originálnou.

Špeciálna cena v kategórii Študentský dizajn

Dizajn: Softshell

Autor: Juraj Olejár

Práca sa zaoberá výskumom a praktickou aplikáciou peniaceho hliníka, materiálu vyvíjaného Slovenskou akadémiou vied, do dizajnérskej praxe. Skladá sa z prvotných skúšok a vývinu možných autorských techník spájania materiálu pomocou jeho penenia, následne konkrétnou aplikáciou týchto postupov do foriem interiérového alebo doplnkového dizajnu.

Juraj Olejár – Softshell.
Juraj Olejár – Softshell. Zdroj: NCD

S ich využitím vznikla séria stoličiek a rôznych typov šperkov, brošní a prsteňov. Všetky objekty vznikali s využitím ručného horáka alebo iných ručných nástrojov. Testy a skúšky, ako aj výsledné objekty sú jej rovnocennými súčasťami.

Fascinuje ťa dizajn? Poď si ho pozrieť na vlastné oči

Ocenené práce aj výber z prihlásených diel si môžeš pozrieť na prebiehajúcej výstave Národnej ceny za dizajn 2023 v Priadiarni 1900 do 3. novembra 2023. Vstup je voľný.

Okrem výstavy sa môžeš tešiť na rôzne sprievodné podujatia, napríklad Klub dizajnu, kde sa predstavia autorky a autori dizajnov NCD23. O vystavených dielach sa dozvieš viac na komentovanej prehliadke s tohtoročným kurátorom Michalom Staškom 17. októbra 2023. O štyri dni, 21. októbra 2023, v Zrkadlovej sále si môžeš pozrieť diskusiu „Najlepší slovenský produktový dizajn: Na slovíčko s finalistami Národnej ceny za dizajn 2023”.

Viac informácií o NCD23 nájdeš na webe Slovenského centra dizajnu.

Domov
Zdieľať
Diskusia