Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Slovenské centrum dizajnu.
25. septembra 2023, 13:30
Čas čítania 2:03

Takto vyzerá najlepší slovenský produktový dizajn. Poď sa pozrieť na výstavu Národná cena za dizajn 2023

Takto vyzerá najlepší slovenský produktový dizajn. Poď sa pozrieť na výstavu Národná cena za dizajn 2023
Zdroj: Damián Cehlárik/ Ester Kovaříková
KULTÚRA DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN UMENIE VIZUÁLNE UMENIE VÝTVARNÉ UMENIE
Uložiť Uložené

Blíži sa dlhoočakávaná výstava Národnej ceny za dizajn 2023. Už o pár dní sa slávnostne otvorí prehliadka toho najlepšieho zo slovenského produktového dizajnu z posledných dvoch rokov, a to v úplne nových priestoroch Pradiarne 1900.

Príď si pozrieť najlepšie dizajny z dielne šikovných slovenských umelcov. Výstava Národnej ceny za dizajn 2023 predstaví 67 diel z produktového dizajnu vrátane 25 nominácií, ktoré začiatkom júla vybrala sedemčlenná medzinárodná porota, z celkového počtu 195 prihlásených diel v 8 kategóriách.

Nové výstavné priestory poskytujú väčšiu plochu na prezentáciu a interakciu so samotným dizajnom. Každú časť starostlivo navrhol architekt výstavy Peter Liška tak, aby návštevníci mali unikátny zážitok. Na výstave môžeš vidieť a zažiť jedinečné rôznorodé diela a inovatívne materiály, využité či už v textilnom, interiérovom dizajne, alebo v transport dizajne. Medzi vystavujúcimi nájdeš aj diela etablovaných dizajnérov, ako aj študentské práce, ktoré posúvajú hranice súčasného dizajnu.

Nominácia NCD Domov & Verejný Priestor — Tuli Unofficial Offices.
Nominácia NCD Domov & Verejný Priestor — Tuli Unofficial Offices. Zdroj: Tuli

Zloženie poroty, ktorá vybrala diela: Michal Staško (SK), Mária Račeková (SK), Stefan Moritsch (AT), Valerio Lupi Cherubini (IT), Václav Mlynář (CZ), Pavel Masopust (CZ), Jakub Berdych (CZ) a jeden externý poradca Tomáš Šetaffy (SK).

Umelecké diela zo sveta šperkov a architektúry. Si moja skala od Jána Jánoša a VlnoSklo v podaní Matúša Lagina.
Umelecké diela zo sveta šperkov a architektúry. Si moja skala od Jána Jánoša a VlnoSklo v podaní Matúša Lagina. Zdroj: Ján Jánoš/Matúš Lagin

„Riešenie výstavy Národnej ceny za dizajn 2023 – produktový dizajn nadväzuje na predchádzajúci ročník, výstavu komunikačného dizajnu. Využíva rovnaký princíp translucentných plôch, v tomto prípade hlavne horizontálne umiestňovaných, plniacich funkciu sokla a svetlíka (svetlo-difúznej plochy). Na jednej strane tak vytvára členité prostredie, čím plní rôzne potreby vystavovaných predmetov. Zároveň necháva priestor vzdušný a presvetlený,“ uviedol Peter Liška, architekt výstavy NCD23.

Miesto: Pradiareň 1900, Svätoplukova 2A, 821 08 Bratislava
Otvorené: utorok – streda 10.00 – 18.00, štvrtok – nedeľa 13.00 – 18.00
Trvanie: 27. september – 3. november 2023
Vernisáž: 26. september 2023 17.00 h

Prezentácia diel finalistov bude otvorená 26. septembra 2023 o 17.00 h v Pradiarni 1900 a mená ocenených budú vyhlásené 9. októbra 2023 na slávnostnom galavečere v Divadle Nová scéna.

Na aké diela sa môžeš tešiť?

Kurátor: Michal Staško

Grafický dizajn: Aurélia Garová, Tereza Maco, Jozef Sklenka

Architektúra výstavy: Peter Liška

Síce je diel naozaj mnoho, vybrali sme pre teba zopár z nich:

Andrej Hulala – Patak Rodster.
Andrej Hulala – Patak Rodster. Zdroj: Andrej Hulala

Inovatívne a zároveň retro. To je Patak Rodster od Patak Motors, funkčný prototyp malého mestského elektrického vozidla, ktorý je pripravený na sériovú výrobu. Toto „autíčko“ má byť udržateľným a cenovo dostupným riešením mobility pre potreby občanov v prímestských oblastiach.

Anasoft litera 2021 – Najväčšia mágia je vždy ukrytá vo vnútri.
Anasoft litera 2021 – Najväčšia mágia je vždy ukrytá vo vnútri. Zdroj: NCD, Mia Čapíková

Ako sa hovorí, knihu by sme nemali súdiť podľa obalu. A presne o tomto je aj dizajn ceny Anasoft litera, ktorá bola navrhnutá tak, aby pripomínala knihu a zároveň logo Anasoft litera, ktoré sa odráža vnútri „knihy“.

Súčasná módna úpletová kolekcia.
Súčasná módna úpletová kolekcia. Zdroj: Andrea Vonkomerová

Štýlová kolekcia od Andrey Vonkomerovej pozostáva z rôznych typov vrchného odevu, ako aj šiat, sukní a svetrov. Tento dizajn je navrhnutý tak, aby bol zero waste a bez strihového zásahu do materiálu. Odev bol vytvorený ako skladačka, pretože bol „vyskladaný“ a naaranžovaný na postave.

Bolt Chair.
Bolt Chair. Zdroj: Jakub Pollág/zeitgeist.limited

Dizajnová stolička Bolt Chair je navrhnutá tak, aby sa dala rozložiť na štyri časti. Stolička je navrhnutá tak, aby bola odolná, flexibilná a vhodná na jednoduché prenášanie. Jej špeciálnym prvok je skrutka, ktorá mechanická spája jednotlivé časti stoličky.

Earth pigments.
Earth pigments. Zdroj: Petra Vicianová

Na výstave nájdeš aj súbor textílií farbené pigmentmi zo zeme. Pigmenty sú z minerálov, hornín, dreveného uhlia, skrátka z lokálnych surovín. Na základe geografickej polohy sa tak odráža farebnosť pigmentov na látkach. Toto dielo otvára otázku sociálno-environmentálnej udržateľnosti.

Všetky diela, ich autorov a ostatné nájdeš na webe https://scd.sk/ncd. Informácie si prečítaš aj na sociálnych sieťach IG, FB Národnej ceny za dizajn, IG a FB Slovenského centra dizajnu.

Domov
Zdieľať
Diskusia