Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. septembra 2023, 15:30
Čas čítania 4:33
Denisa Šútorová

Love it or hate it? Ikonické tabi shoes nosí Dua Lipa, Kylie aj slovenské influencerky. Čo na nich vidia?

Love it or hate it? Ikonické tabi shoes nosí Dua Lipa, Kylie aj slovenské influencerky. Čo na nich vidia?
Zdroj: Instagram/@initialsak
MÓDA MÓDA MÓDNE DOPLNKY
Uložiť Uložené

Ikonická obuv, ktorá sa spája s luxusnou značkou Maison Margiela, má históriu ešte v stredovekom Japonsku. Posledné mesiace sa však objavuje na horúcom zozname trendov. Ako ich nosiť, ti poradia Eliška Hradec Chomisteková a Zuzana Jánošová.

Trendy, ktoré ovládnu svet, ho často aj rozdelia. Výnimkou nie sú ani ikonické tabi shoes, ktoré sú neodmysliteľným symbolom luxusnej značky Maison Margiela. Existujú len dve skupiny ľudí – tí, ktorí ich milujú, a tí, ktorí ich nenávidia. Pri skrolovaní na Instagrame tak na túto obuv s rozdvojenou špičkou natrafíš aj pod heštegom „ugly shoes“ (škaredé topánky).

Tabi or not tabi. Topánky sú nepochybne jedným z najvýraznejších statement kúskov, aký svet módy doteraz zažil. Na červenom koberci, ale aj vo svojich off-duty outfitoch ich neraz predviedli Cardi B či Dua Lipa. Počas parížskeho fashion weeku v januári sa s tabi lodičkami prebojovala na titulky magazínov Kylie Jenner. Ak budeš čítať ďalej, je celkom možné, že tabi prídeš na chuť aj ty.

Tabi shoes miluje Dua Lipa aj Kylie Jenner. Ako ich nosiť, nám prezradili aj štýlové Slovenky.
Tabi shoes miluje Dua Lipa aj Kylie Jenner. Ako ich nosiť, nám prezradili aj štýlové Slovenky. Zdroj: GETTY IMAGES/Ricky Vigil M, Justin E Palmer/GC Images GETTY IMAGES/Ricky Vigil M /Justin E Palmer/GC Images

Začali ako ponožky a robotnícka obuv v Japonsku

Hoci sa dnes spájajú najmä so značkou Maison Margiela, ich pôvod je hlboko zakorenený práve v japonskej kultúre ešte v 15. storočí. Ako píše Complex, tabi sa vtedy nosili ako ponožky v kombinácii s tradičnými remienkovými sandálmi.

Keď im boli na prelome 20. storočia pridané gumené podrážky, z ponožiek sa stali čižmy pre japonských robotníkov, známe aj ako džika-tabi. Ich tvar a podrážka umožňujú používať nohy ako extra pár rúk a zároveň poskytujú stabilitu a lepšiu kontrolu nad pohybom. Ako píše Harper’s Bazaar, v minulosti sa tabi používali pri mnohých tradičných japonských umeniach a rituáloch vrátane čajových ceremoniálov či divadla kabuki. Oddelené prsty sú zároveň spôsobom, ako vraj udržať ducha v rovnováhe a vnímať pozitívnejšie energie. Ich dizajn súčasne symbolizuje harmonické spojenie s prírodou, pretože pripomínajú stopy zvierat.

Na mólo ich dostal Martin Margiela

Tabi shoes sa vďaka značke Maison Margiela stali prienikom tradičnej japonskej kultúry a moderného európskeho štýlu. Na móle ich prvýkrát predstavil práve zakladateľ značky Martin Margiela, a to počas historicky prvej šou na obdobie jar/leto 1988. Odvaha experimentovať s tradičným prvkom prispela k tomu, že tabi sa stali ikonickým symbolom v módnom svete a zároveň súčasťou estetiky značky.

Tá ich od prvej prehliadky pravidelne zavádza do svojich kolekcií, pričom dizajny inovuje novými tvarmi, štýlmi či farebnými vyhotoveniami. V repertoári značky nájdeme klasické tabi boots (takzvané kozačky), tabi sneakers či tabi balerínky.

Nápadom Martina Margielu sa neskôr inšpirovali aj ďalšie značky, takže na tabi môžeš natrafiť aj v portfóliu Ricka Owensa či dokonca Nike. Ich ceny sa pohybujú v závislosti od značky, ale aj materiálu, zvyčajne však ide o stovky eur. 

Refresher tipy na štýlové tabi shoes ti prinášame v galérii nižšie:

Tieto luxusné členkové tabi čižmy nájdeš v ponuke značky Maison Margiela za 1050 eur.

Kožené tabi balerínku od značky Maison Margiela môžeš mať za 480,72 eura. Podľa Elišky a Zuzky sa oplatí sledovať výpredaje, občas ich totiž nájdeš aj lacnejšie.Jeden z najpútavejších modelov na našom zozname sú nepochybne sandále na opätku s otvorenou špičkouTento štýlový model, ktorý pochádza z najnovšej kolekcie na obdobie jeseň/zima 2023, kúpiš na oficiálnej stránke Maison Margiela za 1690 eur.
Zobraziť galériu
(10)

Za popularitu dnes vďačia (aj) zlodejovi

Okrem celebrít sa tabi tešia popularite aj na sociálnych sieťach, kde kraľujú najmä Tiktoku. Tabi sa totiž na populárnej platforme stali hotovým virálom vďaka bizarnému príbehu newyorskej stylistky Alexis Dougé, ktorá za vášnivú noc „zaplatila“ jedným párom tabi Mary-Janes od Maison Margiela v hodnote približne 1000 dolárov. Muž, ktorého na druhé rande pozvala k sebe domov, jej ich na druhý druhý deň ráno totižto ukradol. Neskôr ich daroval vlastnej frajerke.

Alexis sa o svoju story podelila s fanúšikmi na Tiktoku, ktorý jej zlodeja pomohli vypátrať. Virálne video si doteraz vyslúžilo takmer 1,5 milióna videní. Podľa platformy Data, But Make it Fashion sa v nasledujúcich týždňoch zvýšil dopyt po tabi shoes až o 200 percent. 

Takto nosia tabi známe Slovenky

Na Instagrame Elišky Hradec Chomistekovej nájdeš množstvo statement kúskov, jej profilu však kraľujú najmä topánky. Svojím jedinečným výberom nepotvrdzuje iba výborný vkus, ale aj vášeň pre experiment. Medzi elegantnými modelmi Chanel či Dior nechýbajú ani robustnejšie kúsky s extravagantnou líniou, ale aj spomínané tabi shoes – konkrétne čierny členkový model od Maison Margiela (tabi 80 mm ankle boots).

Eliška Hradec Chomisteková je jednou z najštýlovejších žien čeko-slovenského šoubiznisu. Na tabi shoes nedá pre ich dizajn ani kultúrnu tradíciu dopustiť. Do svojho šatníka tak plánuje zaradiť aj ďalšie modely.
Eliška Hradec Chomisteková je jednou z najštýlovejších žien čeko-slovenského šoubiznisu. Na tabi shoes nedá pre ich dizajn ani kultúrnu tradíciu dopustiť. Do svojho šatníka tak plánuje zaradiť aj ďalšie modely. Zdroj: Instagram/Eliška Hradec Chomisteková, Maison Margiela

Hoci sa jeho cena väčšinou pohybuje okolo 700 eur, módna ikona si ich ulovila za výhodných 200 eur vo výpredaji v Prahe. Svoju zbierku však plánuje rozšíriť. „Na tabi shoes ma v prvom rade zaujal dizajn. Veľmi sa mi páčil ich tvar, ale aj pohodlnosť, a aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, aj variabilia v stylingoch. Dajú sa v podstate nosiť ku všetkému,“ hovorí Eliška pre Refresher. Svoje tabi najradšej kombinuje s voľnými oversized džínsami, koženými nohavicami a objemnými bundami. 

„Mám rada, keď sú vidieť spod nohavíc a dokonale vyniknú a občas aj šokujú svet naokolo,“ dodáva. S extravagantnou obuvou sa jej veru šokovať darí. Reakcie ľudí sú vraj skôr negatívne. „Môj muž ich vyslovene neznáša. Mne to však moc nevadí a neodrádza ma to v ich nosení, práve naopak, milujem ich,“ hovorí na záver.

Úspešná fotografka streestylu je v trendoch ako doma. V šatníku však preferuje najmä svoj osobitý štýl, ktorý je v mnohých smeroch ovplyvnený škandinávskym minimalizmom. Svoje outfity rada kombinuje aj so statement kúskami, ku ktorým patria aj tabie shoes od značky Maison Margiela.
Úspešná fotografka streestylu je v trendoch ako doma. V šatníku však preferuje najmä svoj osobitý štýl, ktorý je v mnohých smeroch ovplyvnený škandinávskym minimalizmom. Svoje outfity rada kombinuje aj so statement kúskami, ku ktorým patria aj tabie shoes od značky Maison Margiela. Zdroj: Instagram/Zuzana F. Jánošová

S negatívnymi reakciami sa stretáva aj Slovenka Zuzana Jánošová, ktorá vo svete módy prerazila ako fotografka streestylu. „Pracujem skôr v mužskom kolektíve a moji kolegovia ich vnímajú ako smiešnoavantgardné. Občas sa ma niekto spýta, ako sa v nich chodí, a ja vždy odpoviem, že výborne,“ hovorí so smiechom. Podchvíľou sa však stretne aj s pozitívnym ohlasom. „Kto vie, ten vie, kto nevie, nevie,“ dodáva.

Zuzka však na ich „edgy“ estetiku dopustiť nedá. Podľa nej najlepšie vyniknú práve s basic outfitom. Okrem toho na nich oceňuje, že nekričia veľkým logom ako iné značky. S Eliškou sa obe zhodnú, že tabi shoes sú aj maximálne pohodlné a vraj jedny z mála dizajnérskych topánok, ktoré môžeš nosiť celý deň. Zuzka má momentálne v šatníku štyri páry, pričom do svojho posledného úlovku investovala 600 dolárov.

„Aktuálne vlastním menej párov, než som si kúpila. (smiech) Tabi majú totiž jednu takú vlastnosť, že rovnaké veľkosti rôznych modelov sedia rozlične, a tak som niektoré vrátila. Rozhodne dávam ako tip pred kúpou si ich najskôr vyskúšať,“ radí.

Dávaj si pozor na fejky

Zuzka si svoje luxusné tabi občas zaobstará aj v secondhandoch. Len nedávno mala pri kúpe tabi balerínok veľmi nepríjemnú skúsenosť. „Musela som ich vrátiť, pretože boli fejk. Keby som nevlastnila niekoľko párov, možno to ani nezistím, ale dovolím si povedať, že sa vyznám. Bolo to azda prvýkrát, čo sa mi niečo takéto stalo, a bola som dosť šokovaná, čo všetko ľudia dokážu premeniť na fejk,“ dodáva. 

Falzifikáty, ktoré dostala, spoznala predovšetkým podľa nerovnomernej podrážky, ktorej okrem iného chýbal aj potrebný lesk, ktorý je pri tabi od Maison Margiela samozrejmosťou. Okrem toho nebolo v súlade so štandardom ani logo značky, krabica či štítok na topánke, ktorý mal formu nálepky (pri margielkách nálepku skrátka neuvidíš). Navyše špecifické číslo daného dizajnu sa nezhodovalo s oficiálnym číslom balerín od Maison Margiela. „Po malom googlení som zistila, že sa, naopak, zhodovalo s číslom čínskeho falzifikátu,“ hovorí Zuzka. Na čínskeho výrobcu poukazoval aj nekvalitný kožený materiál. 

Ak sú tvoje tabi z druhej ruky, nezabudni si overiť ich pravosť. Ako na to, ti poradí známa slovenská fotografka.Fejkové tabi mali nekvalitný materiál aj prešívanie. Pozor by si si však mala dávať aj na logo značky a balenie. Fejkové tabi mali nekvalitný materiál aj prešívanie. Pozor by si si však mala dávať aj na logo značky a balenie. Identifikačné číslo obuvi sa zhodovalo s modelom od čínskeho výrobcu. Zuzke vraj stačilo trochu pogoogliť.
Zobraziť galériu
(4)

Pravé margielky sú väčšinou z pravej rastlinnej činenej hovädzej kože (teda bez látok škodlivých pre ľudský organizmus). Často nájdeš aj modely z hrubej bavlny a zo syntetických vlákien. Falzifikáty častejšie používajú lacnejšie materiály, ktoré môžu byť horšie spracované. Odfláknuté boli aj švy na topánkach a nepresné hrany. My už len dodávame, dávaj si pozor na fejky.

Anketa:
Si fanúšičkou tabi shoes?
Absolútne ich zbožňujem!
Jeden pár by som v šatníku zvládla.
Neprišla som im na chuť.
Absolútne ich zbožňujem!
11 %
Jeden pár by som v šatníku zvládla.
47 %
Neprišla som im na chuť.
42 %
Domov
Zdieľať
Diskusia