Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš článok:
Takto vyzerá práve predstavený iPhone 15. Za jeho najvýkonnejšiu verziu zaplatíš skoro 2 000 eur

IPhone 15 funguje na procesore Apple A16 Bionic, ktoré poháňajú aj minuloročné prémiové iPhony 14 Pro a má UWB čip 2. generácie. Ako sme už spomenuli v úvode, po niekoľkých rokoch konečne prišla plánovaná zmena zaužívaného štandardu Lightning portu za USB-C port, ktorý už dávno využívajú MacBooky či iPady Pro.

Odporúčané
Telekom predstavil horúcu novinku. Vďaka nej môžeš mať lacnejší paušál, zľavy na letenky či získať lístky na festivaly Telekom predstavil horúcu novinku. Vďaka nej môžeš mať lacnejší paušál, zľavy na letenky či získať lístky na festivaly 29. apríla 2024, 15:30

Čo sa týka kamery, iPhone 15 disponuje 48-megapixelovou hlavnou kamerou, disponuje funkciou 2× bezstratového zoomu a má vylepšený režim fotenia portrétových fotiek. Po novom budeš dokonca schopný zaostriť na objekt či postavu na fotke (nachádzajúcu sa či už vpredu, alebo vzadu) aj ex post, tzn. v galérii po odfotení snímky.

Parametre iPhonu 15.
Parametre iPhonu 15. Zdroj: Apple

Poďme však k novej vlajkovej lodi od Applu. Reč je o iPhonoch Pro a Pro Max, ktoré sú vyrobené z titánu, vďaka čomu ide o doposiaľ najľahšie verzie Pro a Pro Max. Veľkosť je rovnaká ako minulý rok, teda 6,1 a 6,7 palca. Vybrať si môžeš zo štyroch zemitých a tmavých farieb.

iPhone 15 Pro a jeho farebné varianty.
iPhone 15 Pro a jeho farebné varianty. Zdroj: Apple

Úplnou novinkou je tzv. akčné tlačidlo, ktorým môžeš aktivovať tichý režim, ale bude mať aj ďalšie využitia. Pročká poháňa procesor Apple A17 Bionic Pro a jeho grafický čip podporuje ray tracing. Kamera má rovnako ako iPhone 15 48 Mpx, avšak disponuje väčším senzorom. Okrem toho má aj teleobjektív s 5× optickým zoomom. Zatiaľ čo všetky modely nových iPhonov sa začínajú na veľkosti 128 GB, jediný iPhone 15 Pro Max má najmenšie úložisko s veľkosťou 256 GB.

iPhone 15 Pro.
iPhone 15 Pro. Zdroj: Apple

Všetkých však zaujímajú predovšetkým ceny nových smartfónov od Applu. V Spojených štátoch amerických sa cena za iPhone 15 začína na 799 dolároch, za iPhone 15 Plus zase na 899 dolároch. Čo sa týka prémiovejšieho radu, iPhone 15 Pro bude v USA stáť 999 dolárov a najväčší z nových Apple telefónov iPhone 15 Pro Max má na americkom trhu cenovku so sumou 1 199 dolárov, čo je o 100 dolárov viac ako minuloročný iPhone 14 Pro Max.

Cena iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max pre americký trh.
Cena iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max pre americký trh. Zdroj: Apple / propagační materiál

Predobjednávky Apple spúšťa už 15. septembra, pričom smartfón bude dostupný od 22. septembra. Na európskom trhu si za nové smartfóny opäť výrazne priplatíme. Cena za iPhone 15 sa bude začínať od ceny 999 eur a za iPhone Plus od 1 149 eur. Za iPhone 15 Pro si Apple vypýta od 1 399 eur, iPhone 15 Pro Max ti z vrecka vytiahne najmenej 1 549 € eur.

Odporúčané
Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) 12. apríla 2024, 15:58

Tieto ceny sú však za základné verzie, tie najvýkonnejšie a najdrahšie ponúknu vnútornú pamäť až 1 TB. Na ilustráciu, úplne najdrahší iPhone na našom trhu bude 15 Pro Max s 1 TB úložiskom a stáť bude presných 1 949 eur.

Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok končí na ďalšej strane
Strana 2 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia