Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. septembra 2023, 9:30
Čas čítania 6:58
Ema Stanovská

„Zomrel som a bolo to úžasné.“ Aké je to vstúpiť do inej dimenzie prostredníctvom halucinogénnej drogy DMT?

„Zomrel som a bolo to úžasné.“ Aké je to vstúpiť do inej dimenzie prostredníctvom halucinogénnej drogy DMT?
Zdroj: Unsplash.com
ZDRAVIE DROGY DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHEDELIKÁ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Účinok drogy DMT trvá len pár minút, ale môže ti doslova zmeniť život – to, či k lepšiemu alebo horšiemu, zistíš až vtedy, keď už môže byť neskoro.

„Keď som sa odvážil dať si opäť DMT, posledné, čo som čakal, bola smrť ega,“ opisuje svoj hororový zážitok používateľ s prezývkou Applepreserve (na zjednodušenie ho v článku budeme volať Adam) na fóre, kde ľudia píšu o svojich skúsenostiach s drogami.

DMT vyvoláva extrémne silné halucinácie, ale účinok nemusí byť vždy rovnaký. „Jeden večer som sa nudil, a tak som sa rozhodol dať si DMT, ktoré som získal od svojho spoľahlivého zdroja. Mala to byť už moja druhá skúsenosť s touto látkou. Prvá bola veľmi mierna. Pamätám si len to, že som sa rozprával s mikrovlnnou rúrou.“

Adam túžil po silnejšom zážitku, a tak sa tentoraz rozhodol navýšiť dávku. Z 30 mg prešiel rovno na 55 mg, čo je o trochu viac ako štandardne užívané množstvo. Podľa jeho slov to viedlo k jednej z najlepších a najhorších drogových skúseností v celom jeho živote. 

Ceremoniály so psychotropnou ayahuascou dodnes organizujú rôzne komunity. Odohráva sa aj na známom festivale Burning man.
Ceremoniály so psychotropnou ayahuascou dodnes organizujú rôzne komunity. Odohráva sa aj na známom festivale Burning man. Zdroj: Twitter/chrisbe1968

Vo svojom príbehu opisuje, že takmer okamžite ho zachvátila nevoľnosť. Pri posteli mal pripravený prázdny čierny odpadkový kôš, do ktorého sa chcel vyvracať. Keď sa však doň pozrel, zdalo sa mu, že ho vtiahol do „čiernej diery smrti a zla“. „V tej chvíli som mal pocit, že kontrolu nad mojím telom preberá nejaká vonkajšia sila. Keď som kontrolu znovu získal, prvé, čo mi napadlo, bolo: myslím si, že zomriem.“

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Adam sa presunul do postele a poprosil svojho spoločníka, aby zhasol. Keď sa presúval, mal pocit, že jeho telo váži 600 kíl. Ešte chvíľu sa neznesiteľnej sile pokúšal vzpierať, ale keď si všimol, že to jeho stav len zhoršuje, rozhodol sa droge úplne podľahnúť.

V Refresheri v žiadnom prípade nepodporujeme užívanie akýchkoľvek zakázaných látok. Tento článok má slúžiť na informačné účely a pobavenie. O drogách píšeme zodpovedne a poukazujeme na riziká, o čom sa môžeš presvedčiť aj pri ďalších textoch v sekcii Drogy. Nezabudni stať sa členom klubu Refresher+, vďaka čomu získaš prístup ku všetkým článkom.

Aké je to zomrieť?

Adamov „drogový výlet“ nebol ani zďaleka na konci. „Keď som otvoril oči, uvidel som zahalené kostrové postavy s prenikavými očami. Boli to tie najkrutejšie bytosti a vedel som, že ma chcú previesť nejakým tunelom. Plakal som ako šialený, tak som sa bál. Cítil som sa ako na najrýchlejšej a najtemnejšej horskej dráhe na svete,“ opisuje.

„Nakoniec všetko stmavlo a ja som dosiahol smrť ega. Akoby všetko dobro a svetlo boli odstránené zo sveta. Mal som pocit, že mi dochádza dych.“

Smrť ega (alebo inak „rozpustenie ega“) je termín, ktorý sa používa v súvislosti so špecifických stavom, ktorý zažívajú ľudia po vyšších dávkach psychedelík (vrátane LSD či „magických húb“). Ego je v tomto kontexte chápané v jungovskom zmysle ako „osobná identita“. Ľudia môžu naozaj cítiť, akoby fyzicky umierali. Zrazu majú pocit, akoby všetko, s čím sa stotožňovali, prestalo existovať.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Hoci ide na prvý pohľad o desivú skúsenosť, podľa „psychonautov“ – teda ľudí, ktorí experimentujú so psychedelikami –, ako aj špeciálne vyškolených psychológov ide vlastne o žiadaný stav. „Čeliť našej smrteľnosti nás nevyhnutne robí ľudskejšími a umožňuje nám zbaviť sa negatívnych pripútaností, ktoré sú podľa niektorých filozofií hlavnou príčinou všetkého utrpenia,“ píšu výskumníci, ktorí sa venujú štúdiu ayahuascy, nápoja, ktorý sa pripravuje z DMT.

@the_ayanaut ♬ Spiritual healing - Red Blue Studio

Paradoxne ľudia, ktorí zažili smrť ega, hodnotili svoju skúsenosť so psychedelikami oveľa pozitívnejšie, ukázala nedávna štúdia holandských vedcov. Čoraz viac dôkazov naznačuje, že rozpustenie ega má dokonca terapeutický potenciál a môže mať pozitívny vplyv na duševné zdravie. To sa v každom prípade ukázalo aj v Adamovom prípade.

Zlé bytosti Adama prinútili „stretnúť sa“ so svojím otcom, spomenúť si na to zlé, čo mu spôsobil, a vysloviť nahlas všetko, na čo myslel. „Musel som zabudnúť na všetky zábrany, zabudnúť na seba a svoje vlastné ego,“ spomína. „Mal som pocit, akoby som nahnevane kričal, ale môj kamarát mi neskôr povedal, že nerozumel ani slovu, pretože slová som vyslovoval slabo a šeptom.“

„Napokon som vyslovil svoju poslednú myšlienku: ‚Všetko je zlé, na svete nezostalo nič dobré, pre čo by sa oplatilo žiť.‘ Cítil som intenzívnu vlnu emócií, pretože som skutočne veril tomu, čo som práve povedal. Potom sa to všetko zotmelo a ja som zomrel. Prijal som všetko to zlé prostredníctvom svojich vlastných bolestných životných skúseností.“

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

V tom momente vošli do izby Adamovi priatelia, prudko rozsvietili a jeho halucinácie zmizli. „Nikdy som sa nedostal na druhú stranu tunela. Nikdy som nevidel, čo bolo na druhej strane smrti. Ale zažil som smrť ega a bolo to úžasné. Bol to ten najbolestivejší, ale aj najlepší zážitok, aký som kedy na psychedeliku zažil,“ vraví Adam.

Dodáva, že hoci halucinácie boli desivé, keď sa spamätal, cítil sa ako znovuzrodený: „Akoby bolo všetko úplne nové. Začal som si ceniť život oveľa intenzívnejšie, vrátane malých bezvýznamných vecí,“ uzatvára anonymný muž z „drogového fóra“.

Obľúbený nápoj šamanov

DMT, presnejšie N, N-dimetyltryptamín, je organická zlúčenina a najsilnejší a najrýchlejšie pôsobiaci halucinogén z triedy tryptamínov – látok, ktoré sa nachádzajú v rastlinách, zvieratách a dokonca aj v ľudskom mozgu. Nik presne nevie, čo tam DMT robí, ale odborníci sa domnievajú, že je príčinou niektorých nevysvetliteľných neurovedeckých javov – napríklad halucinácií na prahu smrti.

Získava sa zo semien a z listov dreviny Piptadenia peregrina, ktorá rastie v Strednej aj Južnej Amerike, dá sa však získať aj z iných rastlín či vyrobiť v laboratóriu. Vedci ho prvýkrát syntetizovali v roku 1931, no jeho halucinogénne účinky preukázali až v roku 1956. 

Halucinácie a zmyslové skreslenia sú podobné ako tie na LSD, ale trvajú kratšie. Kým na LSD môžeš halucinovať aj 12 hodín, účinky DMT vrcholia už v priebehu 2 až 5 minút a zvyčajne vymiznú do polhodiny. Ľudia si DMT vstrekujú, inhalujú alebo fajčia. Na vyvolanie silného zážitku zvyčajne vyfajčia 40 – 50 mg.

Zaujímavé je, že ak by si DMT prehltol, nemalo by žiaden účinok. Drogu totiž prirodzene „odstaví“ enzým monoaminooxidázy (MAO), ktorý sa nachádza v tráviacom systéme a pečeni. Domorodí obyvatelia Amazónie, ktorí DMT využívajú na duchovné a liečebné účely už tisíce rokov, našli spôsob, ako to obísť.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Zistili, že drogu „aktivujú“, keď ju skombinujú s lianou Banisteriopsis caapi, ktorá rastie v celej západnej Amazónii. Označuje sa aj pojmami „matka všetkých rastlín“ či „réva mŕtvych“. Táto liana obsahuje alkaloid s názvom harmín, ktorá zvyšuje biologickú dostupnosť DMT.

Ich kombináciou vzniká nápoj ayahuasca, ktorý býva súčasťou rituálnych a šamanských obradov v amazonských džungliach. Za transcendentálnym zážitkom cestujú ľudia z celého sveta. Jednou z nich bola aj slovenská psychologička Iveta Hírešová, ktorá pre Refresher nedávno opísala, ako v jej prípade prebiehal tento ceremoniál.

Vstup do inej dimenzie

DMT účinkuje tak, že sa viaže na sérotonínové receptory v našom mozgu a doslova mení jeho elektrickú aktivitu. Sérotoníny sú neurotransmitery, ktoré ovplyvňujú napríklad náladu a pamäť. Tento chemický proces mení zmyslové vnímanie, kognitívne procesy a ďalšie mozgové funkcie súvisiace s vedomím.

Samotné účinky DMT nevie väčšina jeho užívateľov opísať jednoduchými slovami. Nástup však býva takmer u každého podobný. Ako prvé sa objavia vizuálne a sluchové halucinácie, človek vidí farby oveľa výraznejšie a postupne sa pridávajú geometrické tvary. Bežný je aj pocit beztiaže. 

Následne ťa pohltí zvláštny priestor, ktorý niektorým ľuďom pripomína Matrix, iní ho opisujú ako vesmír, raj alebo peklo. Človek má pocit, že vstúpil do inej dimenzie, kde „všetko so všetkým súvisí“. Predstavy môžu pôsobiť hrozne chaoticky a zároveň dávať dokonalý zmysel. Niekto dokonca môže prežiť aj mimotelovú skúsenosť, ktorá je podobná tej, ktorú opisujú pacienti po klinickej smrti. Pri vyšších dávkach môžeš cítiť radosť a extázu a zároveň smútok a strach.

Drogu DMT už po stáročia konzumujú domorodí obyvatelia amazonskej džungle vo forme nápoja ayahuasca.
Drogu DMT už po stáročia konzumujú domorodí obyvatelia amazonskej džungle vo forme nápoja ayahuasca. Zdroj: Twitter/PositiveOneZen

Takmer vždy ťa počas tripu sprevádzajú nejaké bytosti, ktoré môžu vyzerať ako anjeli, ale aj ako tí najhrozivejší démoni. Ich úlohou je ukázať ti niečo dôležité, čo sa skrýva v tvojom podvedomí – aspoň tak si to vysvetľujú ľudia, ktorí DMT skúsili. Niektoré stretnutia dokonca zmenili celú ich základnú predstavu o realite a ľudia sú aj po vymiznutí účinkov presvedčení, že tento zážitok bol skutočný. Nepovažujú ho za halucináciu ani sen.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Tento aspekt DMT tripu zobrali vedci natoľko vážne, že sa rozhodli zistiť, či im tieto „nadprirodzené bytosti“ nepomôžu vyriešiť kľúčové otázky, ktoré trápia ľudstvo. Pomocou infúzie sa účastníci vydajú na dlhú „psychedelickú cestu“, v rámci ktorej sa pokúsia konverzovať súčasne so zjaveniami aj s vedeckým tímom.

Ak si sa rozhodol vyskúšať na vlastné riziko halucinogénnu drogu, nikdy pri tom nebuď sám. To, ako dopadne tvoj trip, totiž závisí od dvoch hlavných vecí – setu, teda tvojho vnútorného rozpoloženia, a settingu, prostredia, v ktorom drogu berieš. Spoločnosť by ti mala robiť blízka osoba, ktorá vie, ako ti pomôcť, ak by sa tvoj trip vymkol spod kontroly. V psychedelickej terapii to väčšinou býva trénovaný odborník.

Dôležité je spomenúť, že bez ohľadu na to, ako fascinujúco to môže znieť, v žiadnom prípade ti neodporúčame túto drogu skúšať. Ako aj ilustruje úvodný príbeh, akékoľvek psychedelikum je extrémne nevyspytateľné. Kým niekto naň reaguje mierne, iný môže mať veľmi zlý trip a niekedy aj dlhodobé následky.

Ohrození sú najmä ľudia, ktorí berú antidepresíva alebo majú predispozície na duševnú poruchu, najmä nejakú formu psychózy. U týchto ľudí môže DMT spôsobiť akútne alebo dlhodobé psychické poruchy.

Krátkodobo DMT spôsobuje aj nepríjemné fyzické účinky ako nevoľnosť, brnenie či prehriatie tela, ako aj zvýšenie srdcovej frekvencie a krvného tlaku. To sú rizikové faktory, ktoré môžu zhoršiť najmä existujúce kardiovaskulárne problémy.

Budeme raz drogami liečiť? 

Ako sme už naznačili, DMT má oveľa väčší potenciál ako len byť rekreačnou drogou. Výsledky niekoľkých významných, placebom kontrolovaných štúdií naznačili, že terapia pomocou ayahuascy môže výrazne pomôcť pacientom s depresívnou poruchou. Pacienti, ktorým nezaberala štandardná farmakologická liečba, vykazovali po DMT terapii významné a trvalé zníženie depresie.

Liana Banisteriopsis caapi, ktorá sa už stáročia využíva na medicínske aj spirituálne účely.
Liana Banisteriopsis caapi, ktorá sa už stáročia využíva na medicínske aj spirituálne účely. Zdroj: Twitter/LostBookPrjct

Tento rok vedci informovali aj o úžasných výsledkoch, ktoré priniesla jedna z najväčších štúdií o DMT. Už jedna dávka zmiernila symptómy vážnej depresie o neuveriteľných 57 percent. Nemýľ si to však s rekreačným užívaním. V tomto prípade sa bavíme o mikrodávkovaní (podávaní extrémne nízkych dávok) pod dohľadom zdravotného personálu.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

V čerstvom prieskume z júna 2023 až 80 percent respondentov uviedlo, že užívanie klasických psychedelík malo celkovo pozitívny vplyv na ich životnú spokojnosť a psychickú pohodu, pričom najlepší vplyv malo podľa nich DMT. Často uvádzali aj zlepšenie psychických ťažkostí vrátane depresie a úzkosti, agresívnych symptómov a samovražedných sklonov.

Vedci sa domnievajú, že táto silná droga môže dokonca pomôcť zmierniť symptómy takých vážnych ochorení, ako je posttraumatická stresová porucha, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba či schizofrénia. Potenciál má aj pri liečbe reumatických ochorení či zmiernení bolestí a kŕčov svalov. Vyplýva to z výskumov uverejnených v prestížnej publikácii ACS Medicinal Chemistry Letters.

Už teraz existujú kliniky po celom svete, ktoré psychedeliká využívajú na liečbu rôznych duševných porúch. Kým sa však táto terapia stane bežnou praxou, vedci budú musieť účinky týchto drog ešte dôkladnejšie preskúmať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia