Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. septembra 2023, 16:00
Čas čítania 1:46
Martin Mičuda

MINI odhalilo dve zásadné novinky. Takto vyzerá úplne nový Mini Cooper 5. generácie a Countryman 3. generácie

MINI odhalilo dve zásadné novinky. Takto vyzerá úplne nový Mini Cooper 5. generácie a Countryman 3. generácie
Zdroj: Mini
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

V interiéri je pre oba modely ústredným motívom okrúhly OLED displej uprostred palubnej dosky.

S aktuálne prebiehajúcim autosalónom v Mníchove uzreli svetlo sveta aj dve zásadné novinky značky Mini. Tá si totiž pri tejto príležitosti naplánovala odhalenie dvoch úplne nových generácií svojich najpopulárnejších modelov, s ktorými sa začína písať aj nová éra značky. Ako asi tušíš, britský výrobca patriaci pod krídla BMW pomaly, ale isto prestupuje do čisto elektrickej doby plnej digitalizácie. Úplne nový Cooper 5. generácie aj Countryman 3. generácie síce prichádzajú sprvoti v čisto elektrických verziách, ktoré budú hrať v budúcnosti prím, neskôr však spoznáme aj konvenčné spaľovacie verzie.

Odporúčané
Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S 28. septembra 2021, 14:30

Nový Mini Cooper je rozmerovo veľmi podobný predchodcovi, kvôli umiestneniu batérie sa však značne natiahol jeho rázvor. K dispozícii už bude len v 3-dverovej karosérii, z ktorej sa prekvapivo vytratili tradičné plastové lemy v blatníkoch. Ich absencia má tak za výsledok síce čistejšie tvary a väčšie plochy, opticky však novinka pôsobí zavalitejším dojmom. Medzigeneračne sme pritom svedkami hranatejších tvarov, o čom svedčí nielen maska, ale inak tvarované koncové svetlá. Ich grafiku bude možné konfigurovať, zatiaľ čo predné okrúhle svetlá sa môžu za príplatok hrdiť Matrix-LED technológiou.

Mini, Cooper,Mini, Cooper,Mini, Cooper,Mini, Cooper,
Zobraziť galériu
(12)

Rovnako ako Cooper, aj nový Countryman nabral na hranách, dostal zapustené kľučky a majestátnejší zjav. Zatiaľ čo elektrický Cooper ponúkne 200-litrový kufor, 5-dverový Countryman zastúpi plnohodnotný crossover s batožinovým priestorom až 460 litrov.

Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021, 9:30

Digitálnu dobu reprezentuje vnútrajšok, ktorý dáva zbohom analógovým riešeniam. V interiéri je pre oba modely ústredným motívom okrúhly OLED displej uprostred palubnej dosky. Má 240-milimetrový priemer, 8 preddefinovaných motívov zobrazenia, pričom celý multimediálny systém stojí na základoch operačného systému Android. Veľký displej nahrádza aj klasické budíky, k dispozícii však bude opäť aj výsuvný head-up displej. Automobilka vyzdvihuje kvalitu materiálov, vyše 90 percent z nich je pritom recyklovateľných.

  • Cooper E – 135 kW/184 k a 290 Nm, 40,7 kWh batéria, dojazd 305 km
  • Cooper SE –160 kW/218 k a 330 Nm, 54,2 kWh batéria, dojazd 402 km

Obe verzie podporujú 11 kW AC nabíjanie, pri DC nabíjaní je však výkon závislý od verzie – Cooper E zvládne maximálne 75 kW nabíjanie, zatiaľ čo SE 95 kW.

Mini, Countryman,Mini, Countryman,Mini, Countryman,Mini, Countryman,
Zobraziť galériu
(12)

Väčší Countryman sa technicky viac odlišuje, za čo môže najmä fakt, že má podobný technický základ s BMW iX1. Aj v tomto prípade sa o pohon stará predný elektromotor, k dispozícii však bude aj verzia All4, ktorá pridáva ďalší motor na zadnú nápravu. Parametre chystaných spaľovacích verzií nepoznáme, počas prezentácie však odznelo, že Mini Cooper s benzínovým motorom bude stáť na inej platforme než práve predstavený čisto elektrický ekvivalent. Pri modeli Countryman možno očakávať, že paleta benzínových a naftových variantov bude kopírovať ponuku v súrodeneckom modeli BMW X1.

  • Countryman E – 150 kW/204 k a 250 Nm, 64,7 kWh batéria, dojazd 462 km
  • Countryman SE All4 – 230 kW/313 k a 494 Nm, 64,7 kWh batéria, dojazd 433 km
Domov
Zdieľať
Diskusia