Recepty z jedného hrnca oceníš hlavne počas lenivých dní.
Mastné fľaky, pripálené zvyšky jedál na sporáku či spadnuté omrvinky na zemi. Skúšanie nových receptov môže byť síce zábava, no radosť z dobrého jedla rýchlo pominie, keď sa pozrieš na kuchynskú linku a nastane čas upratovať. Recepty z jedného hrnca sú najlepším kamošom lenivých kuchárov a kuchárok. Vybrali sme štyri jedlá, pri ktorých nebudeš strácať toľko času umývaním riadu a zároveň potešia aj tvoje chuťové poháriky.
Prstom navyše nemusíš pohnúť ani pri nákupe surovín. Môžeš využiť donáškovú službu Wolt Market a svoj nákupný zoznam vybaviť niekoľkými klikmi. Ani sa nenazdáš a už ti bude zvoniť kuriér s taškami potravín. Službu Wolt Market si tiež môžeš objednať na presný čas. Aby sa ti podarilo okrem upratovania a minút strávených v kuchyni šetriť aj peniaze, v apke neustále pribúdajú rôzne promo kódy, ktoré môžeš využiť v rámci zľavy na nákup či donášku.
Paradajkové orzo
Budeš potrebovať
- 1 PL olivového oleja
- 1 červenú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čili papričku (Nezabudni vybrať semiačka.)
- 600 g paradajok
- 400 g orza
- 800 ml zeleninového vývaru (Môžeš si kúpiť už hotový, alebo využiť bujón či vývar z nedeľného obedu.)
- čerstvú bazalku (Podľa chuti.)
- parmezán (Podľa chuti.)
Postup
Vo veľkej hlbokej panvici rozohrej olivový olej. Na mierom ohni opeč na jemno nakrájanú cibuľu až do zmäknutia. Daj si pozor a nenechaj ju opiecť do zlatista. Potrvá ti to asi štyri minúty. Potom pridaj na jemno nakrájaný cesnak a čili. Počkaj asi minútu a pridaj na hrubo nakrájané paradajky. Za stáleho miešania ich var asi päť minút, až kým sa ti nezačnú rozpadávať.
Dôkladne vmiešaj neuvarené orzo a zeleninový vývar. Zmes nechaj variť približne osem až desať minút. Počkaj, kým sa uvarí orzo a zredukuje nadbytočná tekutina. V prípade potreby môžeš pridať trocha vody. Keď bude všetko hotové, pridaj nasekanú bazalku. Paradajkové orzo podávaj teplé so strúhaným parmezánom navrchu.
Medovo-horčicové kura so slivkami
Budeš potrebovať
- 4 šalotky
- 1 PL olivového oleja
- 2 PL medu
- 3 PL horčice
- 8 kuracích stehien bez kostí a kože
- 6 veľkých sliviek
- soľ a čierne korenie (Podľa chuti.)
Postup
Vezmi si hlboký plech na pečenie a vyhrej ho v rúre na 220 °C. Potom prekroj šalotky na polovicu alebo štvrtinu (podľa veľkosti cibuľky). Daj ich do misky a premiešaj s olivovým olejom. V ďalšej malej miske zmiešaj med a horčicu. Kuracie stehná posyp soľou a čiernym korením podľa chuti.
Rozlož šalotky na rozpálený plech. Pridaj kuracie stehná a poriadne ich potri medovo-horčicovou zmesou. Daj piecť na 15 minút. Zatiaľ čo čakáš na rúru, prekroj slivky na polovicu a vyber kôstky.
Po 15 minútach pridaj slivky a nechaj piecť ďalších 10 minút alebo kým nie je kura upečené a všetko „lepkavé“ so zlatým nádychom. Toto jedlo môžeš jesť samostatne alebo podávať so zemiakmi či šalátom.
Dusená šošovica s batatmi a cícerom
Budeš potrebovať
- 3 PL olivového oleja
- 3 šalotky
- 1-2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 1 stredný batat
- 1 hrnček zelenej šošovice (Nájdeš ju aj pod názvom francúzska šošovica.)
- 750 ml zeleninového vývaru (Môžeš si kúpiť už hotový, alebo využiť bujón či vývar z nedeľného obedu.)
- 1 plechovka cíceru
- 1 hrsť baby špenátu
Postup
Najprv ošúp batat a nakrájaj ho asi na trojcentimetrové kocky. Vo veľkej hlbokej panvici rozohrej olivový olej. Pridaj na jemno nasekanú šalotku s rozmarínom a opekaj na jemnom ohni asi tri minúty, až kým cibuľka nezmäkne. Následne pridaj batat, šošovicu a dobre premiešaj. Do zmesi pridaj vývar. Zelenina musí byť úplne ponorená, ak máš širšiu panvicu alebo menej vývaru, doplň chýbajúce množstvo vodou.
Panvicu zakry pokrievkou a zmes nechaj dusiť na miernom ohni asi 35 minút. Zemiaky a šošovica musia zmäknúť. Cícer dobre prepláchni a vmiešaj do zeleninovej zmesi. Nechaj variť ešte asi 10 minút. Na záver pridaj čerstvý baby špenát, soľ a čierne korenie podľa chuti.
Dusené hovädzie so zemiakmi a zeleninou
Budeš potrebovať
- 1 PL repkového oleja
- 900 g hovädzieho krku bez kosti
- 1 PL olivového oleja
- 1 strednú cibuľu
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- soľ a čierne korenie (Podľa chuti.)
- 3 strúčiky cesnaku
- 57 g paradajkovej pasty
- 1,5 l hovädzieho vývaru (Môžeš si kúpiť už hotový, alebo využiť bujón či vývar z nedeľného obedu.)
- 250 ml červeného vína
- 1 ČL worcesterskej omáčky
- 2-3 vetvičky čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 450 g nových malých zemiakov
- 170 g mrazeného hrášku
Postup
Vo veľkom zapekacom hrnci (alebo hrnci s hrubým dnom) rozohrej na miernom ohni repkový olej. Pridaj hovädzie mäso a opeč ho z každej strany. Potrvá to asi 10 minút, v prípade potreby pracuj v menších dávkach. Mäso vyber z hrnca a odlož bokom.
Zatiaľ čo sa opeká mäso, priprav si zeleninu – cibuľu, mrkvu a zeler očisti a nakrájaj. Cesnak môžeš nasekať na drobno alebo rozpučiť. Do rozohriateho hrnca pridaj mrkvu, zeler, cibuľu a opeč asi 5 minút do zmäknutia. Potom pridaj cesnak a paradajkovú pastu – za stáleho miešania nechaj restovať 1 až 2 minúty.
Pridaj hovädzie mäso, vývar, víno, worcesterskú omáčku, tymián a bobkové listy. Priveď do varu a potom zníž teplotu na minimum. Prikry pokrievkou a nechaj dusiť, až kým hovädzie mäso nezmäkne. Môže to trvať 30 až 45 minút.
Zemiaky dobre poumývaj a prekroj na polovicu. Pridaj ich do zeleninovo-hovädzej zmesi a nechaj variť po pokrievkou do zmäknutia, zaberie to asi 15 minút. Na záver vyber bobkové lístky. Vmiešaj hrášok a počkaj 2 – 3 minúty, až kým sa nezohreje. Pridaj soľ a čierne korenie podľa potreby.
Nezabudni, že vďaka Wolt Marketu vybavíš svoje nákupy rýchlo a efektívne.