Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
19. augusta 2023, 14:30
Čas čítania 4:53
Dominik Vetrák

Ako mal Ryan Gosling sex s nafukovacou „ančou“. Tieto netypické a originálne romantické filmy pre dospelých si asi nevidel

Ako mal Ryan Gosling sex s nafukovacou „ančou“. Tieto netypické a originálne romantické filmy pre dospelých si asi nevidel
Zdroj: MGM
FILMY A SERIÁLY NETRADIČNÉ ROMANTICKÉ FILMY ROMANTICKÉ FILMY
Uložiť Uložené

Toto je 10 skvelých romantických filmov, ktoré si (možno) nevidel.

Filmári po celom svete už nakrútili množstvo kvalitných a srdcervúcich romantických filmov. Väčšina z nich je však na jedno kopyto a nevyhýbajú sa klišé, pátosu a overeným, no stereotypným dejovým líniám.

Aj preto je tu článok s 10 nekonvenčnými romantickými filmami, ktoré nepozná až tak veľa ľudí. Hodili by sa sem aj počiny ako 500 dní so Summer či Večný svit nepoškvrnenej mysle, no pozná ich každý. 

Odporúčané
Nostalgické rozprávky z VHS 90. rokov a nášho detstva, na ktoré už všetci zabudli Nostalgické rozprávky z VHS 90. rokov a nášho detstva, na ktoré už všetci zabudli 14. augusta 2023, 14:30

1. Past Lives (réžia: Celine Song, 2023)

V tejto romantickej dráme divák poriadne nevie, ktorému páru má fandiť. Je to sčasti milostný trojuholník a sčasti príbeh o dvoch detských láskach, ktoré sa po 24 rokoch stretnú a nevedia, čo majú robiť so svojimi citmi. Problémom je, že jedna z postáv, Nora, už je vydatá. Snímka obsahuje aj imigrantské témy a venuje sa aj problematike vzťahu na diaľku.

Režisérka a scenáristka Celine Song vytvorila medzi hercami perfektnú chémiu. V istých momentoch filmu sa jej podarilo povedať viac tichom než slovami. Z mlčiacich postáv sršala túžba či ťažoba nevypovedaného. 

2. Lars and the Real Girl (réžia: Craig Gillespie, 2007)

Lars (Ryan Gosling) je mladý introvert, ktorý nedokáže nikam zapadnúť. Odcudzil sa rodine, kolegom aj priateľom a jeho správanie je excentrické. Vyvrcholí to v momente, keď si domov prináša životne veľkú a realistickú plastovú bábiku, ktorú predstavuje všetkým ako svoju priateľku.

Po konzultácii so psychológom sa ľudia z jeho okolia tvária, že je to skutočné, aby odhalili príčinu jeho správania. Tvorcovia sa nesnažia vyobraziť Larsa ako emocionálne postihnutého muža, ktorého všetci okolo neho ľutujú. Namiesto toho sa ním zaobchádzajú úctivo a starostlivo.

3. Laurence Anyways (réžia: Xavier Dolan, 2012)

Pravdepodobne ide o najdojemnejší film režiséra Dolana. Sleduje dlhodobý vzťah Laurencea a Fred. Na narodeniny jej povie, že celý svoj život skrýval tajomstvo. Cíti sa ako žena v mužskom tele. Laurence začína prijímať ženský životný štýl a Fred sa rozhodne zostať po jeho tranzícii po jeho boku, hoci ju prvotný šok zmeny milovaného človeka zasiahne.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Romantika Laurencea a Fred nie je nekonvenčná len pre ich nekompromisné osobnosti. Režisér ju zároveň podáva lyrickým spôsobom, ktorý dokáže vyjadriť rôzne emócie a pocity hlavných postáv, a to bez príliš zbytočných melodramatických konverzácií. Často vyjadruje ich vnútorné rozpoloženie abstraktnou formou. 

4. Castaway on the Moon (réžia: Hae-jun Lee, 2009)

Seung-geun je mladý muž, ktorý sa rozhodne spáchať samovraždu skokom z mosta do rieky Han. Jeho pokus zlyhá a prúd ho unesie na malý ostrov, kde sa rozhodne začať svoj život odznova.

Na druhej strane rieky žije Jung-geon, dievča, ktoré pre fóbiu neopúšťa svoju izbu.

Keď Jung-geon zistí existenciu Seung-geuna na izolovanom ostrove, začnú spolu komunikovať. Muž píše správy do piesku a žena sa rozhodne odpovedať tým, že hádže fľaše s posolstvami do rieky. Nájdu obaja odvahu prekonať svoj strach a stretnú sa zoči-voči?

5. Chungking Express (réžia: Wong Kar-wai, 1994)

Dvaja policajti smútia nad koncom svojich vzťahov so ženami, ktoré hlboko milovali, keď narazia na iné ženy, ktoré radikálne zmenia ich životy. Tvorcovia zápletku rozvinuli v dvoch rôznych líniách príbehu. Tie sa pretínajú iba vďaka existencii reštaurácie, ktorú obaja muži navštevujú. Všetky postavy filmu sú dokonale skonštruované, s jedinečnými osobnosťami a zvykmi, vďaka ktorým divák súcití s ich nešťastím.

Odporúčané
Najromantickejšie vyznania lásky z filmového plátna. Tieto slová ťa chytia za srdce Najromantickejšie vyznania lásky z filmového plátna. Tieto slová ťa chytia za srdce 9. marca 2023, 15:35

Film je plný metafor a oplýva otvoreným, neistým koncom. Romantická atmosféra vo filme je melancholická a nádejná. Aj keď sa dialógy a udalosti filmu zdajú absurdné a veľmi nerealistické, bližší pohľad na ne z nich vytvorí hlboké filozofické otázky o pravej podstate lásky.

6. Secretary (réžia: Steven Shainberg, 2002)

Secretary bol sexy cool filmom ešte predtým, ako vzniklo 50 odtieňov sivej. Nepochybne je aj oveľa lepším filmom. Po prepustení z duševnej inštitúcie nachádza Lee Holloway (Maggie Gyllenhaal) prácu ako sekretárka pre Edwarda Grey (James Spader).

Avšak Edward má pre Lee nezvyčajné žiadosti, ktoré zahŕňajú dominantno-podriadený vzťah. Pre Lee je to splnený sen. Ako ďaleko zájde, aby uspokojila muža, ktorého miluje?

7. Ali: Fear Eats the Soul (réžia: Rainer Werner Fassbinder, 1974)

Emmi je stará ovdovená upratovačka, ktorá v daždivú noc nachádza útočisko v bare, kde hrá orientálna arabská hudba. Na druhej strane baru sedí stredne starý Ali, chudobný marocký pracovník, ktorý starú ženu vyzve do tanca. Stanú sa priateľmi a neskôr nečakanými milencami. Ich spoločensky nekonvenčný románik čoskoro pritiahne neželanú pozornosť a pár sa stane terčom diskriminácie a neustáleho posmechu.

Film divákovi poskytuje hlbokú kritiku rasizmu a jeho mechanizmov. Zatrpknutosť, ktorej pár čelí, ničí ich vzťah a testuje limity oboch hrdinov, ktorí sa snažia nájsť svoju skutočnú identitu medzi osobnosťami, ktorými sa prezentujú na verejnosti, a tými, ktoré v sebe skutočne skrývajú.

8. Her (réžia: Spike Jonze, 2013)

Theodore (Joaquin Phoenix) prežíva ťažké obdobie rozchodu so svojou milovanou priateľkou (Rooney Mara). Na internete sa dočíta o aplikácii, ktorá je skutočnou bytosťou s citmi a myšlienkami. Citlivý Theodore tak spoznáva Samanthu (nádherný hlas Scarlett Johansson) a aj napriek faktu, že Samantha nemá fyzickú podobu, sa do seba zamilujú. 
 
Snímka je komplexnou vzťahovou drámou rozoberajúcou klasické, ale i celkom netradičné problémy ľudí, ktorí sa rozhodnú naplno otvoriť tomu druhému. Vzhľadom na to, že jediný kontakt medzi hlavnými postavami je cez slúchadlá, museli scenáristi napísať špičkové dialógy. Každá konverzácia medzi Theom a Sam ťa preto upúta. Koniec je trochu zdrvujúci, ale odzrkadľuje krutú a bolestivú realitu, ktorú vzťahy často prinášajú. 

9. The Shape of Water (réžia: Guillermo del Toro, 2017)

Oscarový film od režiséra Hellboya je netradičným sci-fi/romantickým filmom. V jeho centre je upratovačka v špeciálnom výskumnom zariadení. Tá sa zamiluje do akéhosi tvora, ktorého vedci skúmajú v laboratóriu.

Odporúčané
10 najlepších romantických filmov na HBO Max 10 najlepších romantických filmov na HBO Max 18. mája 2022, 14:30

Režisér del Toro sa nezameriava na jeho pôvod, ale skôr na jeho city, ktoré prejaví voči upratovačke, pričom tá mu ich opätuje. The Shape of Water je príbeh o silnej láske, ktorá postavy vo filme donúti urobiť aj nebezpečné a riskantné rozhodnutia. Režisér dokázal navodiť aj napínavú atmosféru. Rozuzlenie príbehu nie je vôbec predvídateľné, vďaka čomu si divák až do samotného záveru nebude istý, ako sa to skončí.

Režisér zasadil skvelé sci-fi elementy do retro prostredia a príbeh vyrozprával vďaka skvelým hercom. Tvoju pozornosť upútajú aj dobové kostýmy a mejkap, obzvlášť v prípade „príšery“.

10. Marriage Story (réžia: Noah Baumbach, 2019)

Stále ide o jeden z najlepších, ak nie vôbec najlepší film od Netflixu. Skôr než o „rozkvete“ lásky hovorí o jej „zvädnutí“, o rozpadávajúcom sa manželstve a toxicite, ktorú so sebou prináša rozvod, zásahy právnikov do rodiny a nutná byrokracia stojaca na ceste za odlúčením a následným hľadaním šťastia. 


Dej sa zameriava na Nicole (Scarlett Johansson) a Charlieho (Adam Driver), ktorí sa jeden druhému odcudzili a čaká ich rozvod. Najprv ho chcú vyriešiť k spokojnosti oboch, no postupne sa do toho začnú motať právnici a ich známi, čo vyeskaluje do situácie plnej utrpenia a ubližovania. Negatívne to pôsobí aj na ich syna, ktorý sleduje svojich rodičov, ako sa navzájom ničia. 

Ide o dojemný a emotívny príbeh zo života s vynikajúcimi hereckými výkonmi. Herci excelujú najmä v hádkach a vo vypätých scénach, keď si idú po krku, slovne si ubližujú a pôsobia nesmierne autenticky. Snímka sa nekončí klišé a ponúka silný záver.

Bonus: Trilógia Before (réžia: Richard Linklater, 1995, 2004, 2013)

Režisér Richard Linklater tvoril tento zamilovaný príbeh takmer 20 rokov. V jeho centre je dvojica Jessie (Ethan Hawke) a Celine (Julie Delpy). Každý film sleduje ich vzťah v rôznych obdobiach a stavoch, od spoznania až po veľké manželské hádky, a zároveň sa každý z nich nesie v inej atmosfére a odohráva na inom mieste, pričom diváci majú možnosť vidieť, ako sa postavy a ich vzťah naprieč rokmi vyvíjali.

Domov
Zdieľať
Diskusia