Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2023, 15:30
Čas čítania 3:14
Jakub Paulík

RECENZIA: Meg 2 je Sharknado s áčkovým rozpočtom. Zbytočne sa však drží pri zemi

FILMY A SERIÁLY THE MEG 2
Uložiť Uložené

Aké je pokračovanie finančne úspešného lovu na megalodona?

„Ekologický James Bond“ Jonas Taylor (Jason Statham) spolupracuje na podmorskom projekte, ktorého cieľom je skúmať oceán v tých najväčších hĺbkach, kde žijú obávané megalodony.

Existenciu týchto pravekých morských tvorov už v pokračovaní Meg 2: The Trench na rozdiel od jednotky nikto nepopiera, a tak ide film rovno k veci. Do príbehu sa z prvej časti vracia aj trojica DJ (Page Kennedy), Mac (Cliff Curtis) a Meiying (Shuya Sophia Cai), ktorú si však diváci nebudú možno ani pamätať.

Divák v prvej približne polhodine sleduje, ako si tvorcovia projektu vychovali vlastného megalodona, ktorému dokonca dali vlastné meno a naučili ho základné príkazy – priplávaj ku mne a odplávaj preč. Či dokáže prehistorický predátor ľudí naozaj poslúchať, zistíme za veľmi krátky čas.

Od úvodného zoznamovania sa s postavami a prostredím sa pomerne rýchlo dostávame do hlbín oceánu, v ktorých lovia nielen megalodony, ale aj iné, pre ľudí doposiaľ neznáme morské tvory. Je tak len otázkou času, kedy sa prieskumná misia dostane do problémov a hlavní hrdinovia budú bojovať o prežitie.

Meg 2
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Nevyužité podmorské predátory a slabí záporáci

Podmorská časť je miestami celkom adrenalínová a vizuálne príťažlivá – a bodaj by nie, s gigantickým rozpočtom 129 miliónov dolárov. Pri kráčaní hrdinov po morskom dne sme dokonca pociťovali jemnú trilerovú, až hororovú atmosféru, ktorá vychádzala z neznámeho prostredia a morských predátorov.

Bohužiaľ, aj keď nás mohli filmári prekvapiť pestrou škálou starodávnych príšer, väčšinu času sa hlavné postavy stretávajú s dvomi až tromi druhmi zvieracích nepriateľov. Ani jeden z nich nie je pritom desivý, a to vrátane megalodonov, ktoré mohli spoločne predviesť výnimočne ničivú kombináciu.

Napriek tomu nás konflikty s morskými príšerami bavili viac než menší plot twist zameraný na boj so zradcami. Aj keď sa film v tejto časti ešte stále tvári pomerne seriózne, zloduchovia a najmä najatí žoldnieri na čele s hlavným záporákom Montesom (Sergio Peris-Mencheta) sú extrémne vygumovaní.

Na to, že v príbehu filmu nie sú ničím iným než obyčajnými panáčikmi na odstrel, im tvorcovia venujú nadmerne veľa priestoru. Týmto spôsobom film úplne zbytočne natiahli na takmer 2 hodiny. Podobne prestrelenú stopáž mala pritom už jednotka.

Meg 2
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Humorné scény v kine bavili najmä deti

S príchodom prvých úmrtí nás veľmi mrzelo, že Meg 2 nie je tvrdým erkom, ale PG-13 určeným aj pre mladšie publikum. Úmrtia mohli byť drsnejšie a zábavnejšie, no miesto toho sa neraz odohrajú mimo kamery alebo sú natočené tak, aby z nich menší diváci nemali traumu. Krvavé roztrhanie tiel ani explicitný záber na implóziu sa tak rozhodne nekonajú.

PG-13 pritom z filmu cítiť aj v oblasti humoru. Klamali by sme, keby sme povedali, že sme sa počas filmu ani raz nezasmiali, no väčšinu smiechu v kinosále bolo počuť z úst detí v predpubertálnom až pubertálnom veku, čo hovorí samo za seba.

Gagy sú pomerne obohrané a neraz skutočne infantilné. Hlášky Stathama sú starou známou klasikou a scény buddy humoru DJ-a a Maca v nás vyvolávali niečo medzi pocitom trápnosti až miernym úsmevom. Z nových hrdinov stojí ešte za zmienku bohatý filantrop Jiuming (Jing Wu), ktorý slušne sekundoval Stathamovi a spoločne sa starali o svoju neter/„dcéru“. Zvyšné postavy boli natoľko nevýrazné, že si nespomíname ani na ich mená.

Meg 2
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Sharknado, ktoré sa však nemuselo držať toľko pri zemi

Režisér Ben Wheatley, ktorý naposledy natočil indie horor In the Earth (2001) a jeho tvorba pred Meg 2 je úplne odlišná, si spravil z filmu žánrový mix. V prvých dvoch tretinách odprezentoval akčnú dobrodružnú jazdu s prvkami trileru, no nakoniec sa tak trochu odtrhol z reťaze.

Záver filmu preto nemôžeme nazvať inak než Sharknadom (známa céčková séria o vraždiacich žralokoch – pozn. red.) s áčkovým rozpočtom, v ktorom už neplatia žiadne pravidlá a o hľadanie logiky sa netreba vôbec pokúšať.

Aj v tejto časti však Meg 2 výrazne potreboval pritvrdiť rating prístupnosti. S PG-13 sme sa síce dočkali niekoľkých zábavných útokov megalodonov (pochvalu dávame najmä na záber z pohľadu megalodonových ostrých zubov) a úmrtí, no väčšinu času sme mali pocit, že ich prítomnosť mohli autori využiť oveľa viac.

Podobne to bolo aj s ďalšími prehistorickými zvieratami, ktoré do filmu nevniesli hrôzu ani zábavu, a tak boli prakticky nadbytočné a podobne ako nudní žoldnieri predlžovali minutáž.

Potenciál na zábavné boje s príšerami bol pritom obrovský. Stačí si pozrieť spomínané Sharknado a vybrať z neho niekoľko skutočne bizarných súbojov, ako napríklad legendárne rozrezanie letiaceho žraloka motorovou pílou.

Ak by mal Ben Wheatley zelenú na natočenie erkového krváka v dĺžke 90 minút, v ktorom by sa zameral buď na akčnú trilerovú líniu, alebo bizarné boje na štýl Sharknada, Meg 2 mohol byť skutočne slušnou zábavou. Miesto toho sme však dostali nevýrazný mišmaš, ktorý nedokázal ani raz zatlačiť poriadne na pílu a všetky dobré scény nakoniec zabil infantilným humorom. Aj z toho dôvodu udeľujeme druhej časti Meg iba priemerných päť bodov z desiatich.

Réžia: Ben Wheatley
Scenár: Jon Hoeber, Erich Hoeber, Dean Georgaris
Žáner: akčný triler
Dĺžka: 1 hodina 56 minút
Herci: Jason Statham, Jacky Wu, Shuya Sophia Cai, Skyler Samuels, Cliff Curtis
Kde si film môžeš pozrieť: kino
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia