Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Čítaš poslednú stranu článku:
Vieš, čo je COREGASM? Pri tomto type cvičenia môžeš zažiť orgazmus

Čo hovorí o coregasme veda?

Mechanizmus týchto orgazmov zatiaľ vedci a vedkyne neodkázali vysvetliť. Témou je to však už celé desaťročia. Prvýkrát sa vo vedeckom výskume diskutovalo o coregazmoch už v roku 1953, keď o nich napísal Alfred Kinsey vo svojej práci Sexual Behaviour in the Human Female. 

Jednou z popredných výskumníčok v oblasti orgazmov vyvolaných cvičením a sexuálnej rozkoše vyvolanej cvičením je Debby Herbenick. Tá zverejnila svoju štúdiu na túto tému v roku 2012 v špeciálnom vydaní popredného vedeckého časopisu Sexual and Relationship Therapy.

Štúdia potvrdila príbehy a anekdoty o tom, že cvičenie môže viesť k ženskému orgazmu, bez sexu či sexuálnych predstáv. Prierezový anonymný internetový prieskum absolvovalo 530 žien vo veku 18 až 63 rokov. Väčšina žien uviedla, že sexuálne nefantazírovali ani nepremýšľali o nikom, kto ich počas svojich zážitkov priťahoval. To znamená, že orgazmus môže byť aj úplne asexuálny, spontánny zážitok mimo bežných erotických kontextov.

Tieto zistenia podľa autorky štúdie spochybňujú myšlienku, že ženský orgazmus je výhradne sexuálnym zážitkom. Podotýka, že sa môžeme naučiť viac o telesných procesoch, ktoré sú základom ženských skúseností s orgazmom. O coregazme neskôr napísala aj knihu The Coregasm Workout.

Odporúčané
Ako je to s tým semenom a ananásom a môžu ti „kitty cocktails“ zlepšiť chuť výtoku z vagíny? Ako je to s tým semenom a ananásom a môžu ti „kitty cocktails“ zlepšiť chuť výtoku z vagíny? 20. júla 2023, 11:00

Aké bežné je zažiť coregasm?

Podľa Kinseyho štúdie zažívalo orgazmus počas cvičenia 5 % žien, ktorých skúmal. Vo svojej knihe však opisuje, že takýto orgazmus zažívajú muži aj ženy.

V Národnom prieskume sexuálneho zdravia a správania (NSSHB) z roku 2014 Herbenick a jej kolegovia zistili, že spomedzi 2 000 opýtaných zažilo orgazmus z cvičenia 10 % ľudí. Neskôr vo svojej knihe napísala, že 1 z 10 žien a 1 z 12 mužov má skúsenosť s coregasmom.

Odporúčané
Čo sa deje s tvojím telom počas orgazmu a prečo ti robí tak dobre? Pôsobí ako liek od bolesti, mozog pri ňom vypína centrá logiky Čo sa deje s tvojím telom počas orgazmu a prečo ti robí tak dobre? Pôsobí ako liek od bolesti, mozog pri ňom vypína centrá logiky 15. marca 2023, 9:30

Najlepšie cviky na coregasm

Podľa tejto hodnotiacej štúdie z roku 2021 ľudia uvádzali, že prvé coregazmy zažili pri širokej škále cvičení, od cvičení brucha cez jogu až po šplhanie po lane. Medzi najčastejšie cvičenia, o ktorých sa uvádza, že vyvolávajú orgazmus, sú cvičenia na brucho, lezenie a posilňovanie (s činkami).

Ženy, ktoré počas cvičenia zažívali rozkoš, ale nie orgazmus, ju prežívali počas bicyklovania alebo spinningu, precvičovania svalov na bruchu a dvíhania váh. Výbornú odozvu však máva aj pilates či joga, ktoré často vyžadujú pevný stred tela a precvičujú (hoci nie cielene) aj panvové dno.

Hoci niektoré príbehy vravia, že dokážu orgazmus oddialiť či „zrušiť“, a iné zas, že konkrétne cviky im ho pomôžu navodiť, stopercentný návod neexistuje. Dôvodom je práve to, že vedci ešte nevysvetlili presný mechanizmus. Najpravdepodobnejšie ti pomôžu cviky na stred tela či na panvové svalstvo, no nie každý človek prežije túto rozkoš.

Ak by ti to dnes náhodou vo fitku nevyšlo, tu je niekoľko našich článkov o orgazmoch. Áno, milujeme ich:
– Čo sa deje s telom pri orgazme a prečo nám robí tak dobre? Vysvetľujeme aj s vedeckými dôkazmi.
– Vieš o tom, že aj muži predstierajú orgazmus? Tento prieskum sa podrobne pozrel na mužskú rozkoš.
– Tieto filmy a seriály nám totálne skrivili pohľad na sex (v zlom).
Nič také ako blue balls neexistuje. Tento článok si naštuduj a ulož na neskoršiu argumentáciu.
Kde sa nachádza mužský bod G a ako ho správne stimulovať? Opýtali sme sa urologičky.
– Klitorálny, vaginálny, análny, mokrý či nekonečný. Aké typy orgazmu existujú?
– Máme celú sériu článkov o tom, ako mať ešte lepší sex. Pýtame sa sexkoučiek, hovoríme s lekármi a lekárkami, sledujeme najnovšie vedecké štúdie o sexe a prinášame ti všetko prehľadne a pravidelne. Klikni sem, vychutnaj si to.
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Späť
Zdieľať
Diskusia