Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
22. júla 2023, 12:30
Čas čítania 3:53
Eduard Starkbauer

Keď ti Oppenheimer nestačí. Týchto 5 fascinujúcich filmov o použití atómovej bomby dopĺňa kontext skvelej Nolanovej novinky

Keď ti Oppenheimer nestačí. Týchto 5 fascinujúcich filmov o použití atómovej bomby dopĺňa kontext skvelej Nolanovej novinky
Zdroj: Universal Pictures
FILMY A SERIÁLY ATÓMOVÁ BOMBA ATÓMOVÁ VOJNA DOKUMENTÁRNE FILMY A SERIÁLY HBO MAX OPPENHEIMER REBRÍČKY
Uložiť Uložené

Chceš sa o atómovej bombe a jej použití dozvedieť viac? Rozšír si obzory týmito špičkovými filmami.

Téma vývoja a použitia najničivejšej zbrane všetkých čias fascinuje filmových tvorcov nepretržite od jej použitia Američanmi v mestách Hirošima a Nagasaki. Lákavú a zároveň skľučujúcu tému sa však podarilo tak podmanivo a poctivo ako Christopherovi Nolanovi spracovať za takmer 80 rokov len málokomu.

Či už si novú životopisnú drámu Oppenheimer videl a chceš si rozšíriť obzory, alebo sa do kina ešte len chystáš, pripravili sme pre teba 5 filmových lahôdok na tému atómovej bomby. Z priehrštia dokumentov, hraných filmov a ich krížencov doku-drám kolísajúcej kvality i ideologickej neutrality sme pre teba vybrali skutočne len tie najlepšie čerešničky.

The Atomic Café (Kevin Rafferty, Jayne Loader, Pierce Rafferty)

Rok výroby: 1982
Dĺžka filmu: 1 h 28 m
Hodnotenie na RT: 93 zo 100

Nie, nie je reč o novom filme Wesa Andersona. The Atomic Café je fascinujúci dokument ponúkajúci exkluzívne archívne zábery, kritizujúci vnútroštátnu americkú propagandu obdobia studenej vojny. Zremastrovaný a zadarmo prístupný film obsahuje aj skvelé dokumentárne segmenty z testu Trinity v Los Alamos, ktoré v Oppenheimerovi reprodukoval aj Christopher Nolan.

Odporúčané
Bizarný televízny experiment s deťmi v reality šou: Dnes už dospelí účinkujúci aj ich rodičia ľutujú, že do toho išli Bizarný televízny experiment s deťmi v reality šou: Dnes už dospelí účinkujúci aj ich rodičia ľutujú, že do toho išli 23. apríla 2024, 9:30

Vidíme aj zábery z útokov v Japonsku komentované priamymi účastníkmi z americkej armády. Tie sugestívne, no nemanipulatívne striedajú hrôzostrašné obrazy skazy obetí v Japonsku. Film poskladaný z televíznych archívov, bez žiadnych voice-overov poukazuje predovšetkým na to, ako sa americké úrady snažili usmerňovať či zmierňovať paranoju svojich obyvateľov.

Napriek tomu, že od vzniku filmu uplynulo vyše 40 rokov, Atomic Café má nesmierny pedagogický potenciál aj údernosť. Jeho prednosťou je aj jasne čitateľná chronologická postupnosť záberov od 40. do 60. rokov.

Medzi najšokujúcejšie momenty filmu patria dôkazy o vedomom zľahčovaní zdravotných rizík radiácie, inštitucionalizované klamstvá obyvateľom ostreľovaného atolu Bikiny či posielanie amerických vojakov v ústrety atómovému hríbu.

V Atomic Café sú hladko kombinované výpovede predstaviteľov amerického establishmentu, útržky z televíznych relácií, aj úryvky z tendenčnej štátnej či reklamnej produkcie. A bolo z čoho vyberať. Tvorcovia vraj použili priemerne len jeden z 10 000 záberov, ktoré pri rešerši videli.

Threads (Mick Jackson)

Rok výroby: 1984
Dĺžka filmu: 1 h 50 m
Hodnotenie na RT: 100 zo 100

Podľa mnohých rebríčkov jeden z najdesivejších a najdeprimujúcejších filmov v dejinách kinematografie pochádza podobne ako jeho o čosi menej úderný predchodca The War Game z koprodukcie britskej BBC. Dokumentárna dráma, ktorá bola po premiére okamžite stiahnutá a dlho zakázaná, chladnokrvne a vecne opisuje vývoj udalostí v prípade, že by sa Veľká Británia stala terčom jadrového útoku. Dnes film nájdeš zadarmo tu

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 141129 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá na Oscara nominovaná čierna komédia sa venuje téme atómovej bomby.
  • Aký dokument ukazuje tragédiu bombardovania z japonskej perspektívy.
  • Aká originálna a poetická odpoveď na použitie atómovej bomby vzišla z francúzskej kinematografie.
Domov
Zdieľať
Diskusia