Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. augusta 2023, 12:30
Čas čítania 2:43
Adriana Královičová

FOTO: V srdci panenskej prírody nájdeš unikátny glamping. Slovensko-anglický pár sem chce pritiahnuť turistov z Británie

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN KAM NA VÝLET – SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Manželský pár našiel inšpiráciou na cestách okolo sveta. Koľko stojí prenájom v stanoch pripomínajúcich mongolskú jurtu?

Matúš so svojou anglickou manželkou Donnou žije v Británii, keď však v roku 2019 cestovali po svete, napadla im myšlienka postaviť ekologický glampingový stan. Ako lokalitu si vybrali obec Drábsko v Slovenskom rudohorí na strednom Slovensku. Ich projekt môžeš dnes poznať pod menom YATU. Najskôr plánovali na mieste postaviť mongolskú jurtu (typické obydlie mongolských pastierov – pozn. red.), no stan z Mongolska neprišiel včas. Nakoniec sa rozhodli pre obrovský glampingový stan. Obklopuje ho panenská príroda, les, pasienky aj potok.

Pri projekte sa zamerali na hlavné body, a to atraktívnosť, praktickosť a udržateľnosť. Keďže žijú v zahraničí, pracovali na stavbe aj na diaľku a práve preto bola realizácia dlhšia, no aj nákladnejšia. 

„Na projekt sme mali stanovený rozpočet, ale ten sme, samozrejme, prekročili. Rátali sme s tým, že spolu s platformou, na ktorej stan stojí, a s kuchynkou a so stanom nás to bude stáť okolo 4 000 až 5 000 eur, no presiahli sme to asi o 70 percent. Slovensko už nie je taká lacná krajina, ako keď som v roku 2014 odchádzal," smeje sa Matúš.

Odporúčané
Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu 30. apríla 2024, 13:30

Tento zaujímavý priestor návštevníkom umožňuje opäť nadviazať kontakt s prírodou a vzdialiť sa od ruchu každodenného života. Zvonový stan je úplne izolovaný od siete a zároveň je ekologický. Pár venoval veľkú starostlivosť tomu, aby ubytovanie poskytovalo tiché a komfortné prostredie, ktoré je ideálne pre páry či malé rodiny. Vonku nájdeš aj malú kuchynku, v ktorej si dokážeš navariť.

Ak ťa bavia články o šikovných Slovákoch či zaujímavej architektúre na Slovensku, určite si prečítaj článok o tiny house na Liptove, o dome so starým mlynom či o Slovenke, ktorá vlastnoručne prerobila 40-ročný byt. S Refresherom+ môžeš všetky rozhovory čítať bez obmedzenia.

glamping, Slovensko, interiérový dizajn, architektúra
Zdroj: Archív: YATU – Ekologický glamping

Inšpirácia vo svete 

„Vedeli sme, že chceme na mieste postaviť veľký stan, v ktorom by sa ľudia mohli ubytovať. Počas cestovania sme sa o turizme naučili naozaj veľa. Bohužiaľ aj to, ako škodí životnému prostrediu. Všímali sme si, čo nám ako turistom chýbalo a čo by sme pri našich pobytoch ocenili. Všetko sme snažili implementovať do nášho budúceho projektu,“ dodáva Matúš. 

Ako tak Matúš s Donnou stáli uprostred mongolskej púšte a všade naokolo sa povaľovali plastové vrecká, uvedomili si, že svoj projekt chcú postaviť čo „najzelenšie“. Púšť bola preplnená turistami, aj preto im napadlo, že sa budú snažiť rozbehnúť v oblasti Drábska tzv. pomalý turizmus. „Keď sme sa vrátili z ciest do Anglicka, uvedomili sme si, ako žijeme. Z toho vznikla myšlienka, že postavíme glamping a predstavíme iný druh turizmu, ako sú napríklad drevenice či drevené hotely. Sú krásne, no mám pocit, že Slovensko je nimi už presýtené,“ vraví.

Matúš s manželkou na cestách po svete.
Matúš s manželkou na cestách po svete. Zdroj: Archív: majiteľ YATU glamping

Pozemok, na ktorom glampingový stan stojí, sa nachádza hneď vedľa farmy Matúšových rodičov, kde vyrábajú syry, poskytujú ubytovanie či jazdecké služby. Matúš s manželkou postupne kúpili pár pozemkov v okolí, pretože videli, že krásny kus zeme je takmer nevyužitý. „Keď to napríklad porovnáte s Tatrami, tento kraj si zachoval panenskú prírodu. Okolo nie je naozaj nič. Len les, príroda, zvieratá či potok,“ hovorí Matúš.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko 29. apríla 2024, 10:00

Majitelia sa vyhrali aj s nábytkom. V stane nájdeš staršie „lacné“ kusy z druhej ruky z Anglicka. Tie následne prebrúsili a natreli ekologickými farbami. Vnútri sa nachádza dvojitá posteľ, futón, ktorý slúži ako prístelka, dve skrinky, malá knižnica, piecka s príslušenstvom a solárny generátor, ktorý poskytuje elektrinu. 

glamping, Slovensko, interiérový dizajn, architektúraglamping, Slovensko, interiérový dizajn, architektúraglamping, Slovensko, interiérový dizajn, architektúraglamping, Slovensko, architektúra, interiérový dizajn
Zobraziť galériu
(13)

Podpora pomalého turizmu

Matúš hovorí, že aj keď rozpočet prekročili, „vychytali“ chyby, ktoré im umožnia pri ďalších projektoch ušetriť. Stan objednali od belgickej spoločnosti, nie je izolovaný, a tak je vhodný len na letné mesiace. Je vyhrievaný drevenou pieckou. „Vyskúšame, ako to bude fungovať cez zimnú sezónu. Možno siahneme po jurtách, ktoré sú izolované. Sú to také malé skladacie domy,“ dodáva.

Matúš plánuje postaviť na pozemku aj ďalšie „stany“, miesto však nemá pripomínať kemping. Hosťom budú ponúkať maximálne súkromie. Ak by bol o takýto typ ubytovania záujem, chceli by sa spojiť aj s farmou rodičov a ponúkať turistom aj lokálne jedlo. „S manželkou rozmýšľame, že by sme to ponúkali ako ekologický balíček ľuďom v Anglicku. Podporili by sme tak pomalý turizmus na Slovensku,“ informuje Matúš.

Ak ťa ubytovanie zaujalo a vieš si predstaviť víkend v srdci stredoslovenskej prírody, za jednu noc v stane zaplatíš 70 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia