Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Dovolenka autom: 5 ikonických road tripov naprieč svetom, ktoré musíš aspoň raz za život absolvovať
Cesta okolo Islandu ti bude pripomínať zážitok ako z inej planéty.
Cesta okolo Islandu ti bude pripomínať zážitok ako z inej planéty. Zdroj: Unsplash/Rory Hennessey

Okružná cesta – Island 

Cesta plná ľadovcov, hôr, horúcich prameňov a nádherných pláží je jednou z najkrajších na svete. O Islande sa hovorí, že to tam vyzerá ako na inej planéte, a po absolvovaní tohto road tripu budeš mať zrejme rovnaký názor aj ty. 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Cesta je dlhá takmer 1 500 kilometrov, pričom ti zaberie približne 10 dní. Pri podrobnom skúmaní a kempovaní to však môžu byť aj dva týždne. Medzi obľúbené zastávky patria napríklad ľadovcová lagúna, vodopád Skógafoss či geotermálna oblasť Mývatn. Za pozretie určite stojí aj hlavné mesto Reykjavík, ktorého dominantou je kostol Hallgrímskirkja. 

Island je bohatý nielen na nádherné výhľady a ikonické miesta, ale aj na aktivity, ktoré v krajine môžeš vykonávať. V zozname je napríklad šnorchlovanie, pozorovanie veľrýb či trekking v ľadovej jaskyni. Skvelým miestom na šnorchlovanie je trhlina Silfra, ktorá je súčasťou Národného parku Thingvellir. Zaujímavosťou je, že sa nachádza medzi dvomi tektonickými doskami, a tak máš jedinečnú možnosť sa potopiť medzi Európu a Severnú Ameriku. 

No a na záver máme pre teba ešte jeden tip, ktorý by si na potulkách Islandom nemal vynechať. Je ním vulkanická pláž s čiernym pieskom Reynisfjara. Tá je známa nielen na Islande a chodia ju navštevovať turisti z celého sveta. Jediné, na čo si tam treba dať pozor, je spoplatnená toaleta. Radšej tak maj prichystaných zopár drobných.  

 

Atlantická cesta v Nórsku ponúka krásne výhľady, no v nepriaznivom počasí môže byť aj nebezpečná.
Atlantická cesta v Nórsku ponúka krásne výhľady, no v nepriaznivom počasí môže byť aj nebezpečná. Zdroj: Facebook/Erik Kunštek

Atlantická cesta – Nórsko 

Ako najlepšie spoznať Nórsko? Na cestách. Vydaj sa na road trip po Atlantickej ceste. Pretína ju množstvo mostov a tunelov, pričom ťa zakaždým prekvapia vysoké zasnežené vrcholce týčiace sa nad ľadovými fjordami. Cesta sa tiahne od mesta Molde až po ostrov Averøy. Okrem hôr môžeš zazrieť aj vodu, a to rovno šíry Atlantický oceán. Dĺžka trasy je 65 kilometrov a zaberie ti približne hodinu cesty autom. 

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Zastávok po ceste je množstvo. Sú vyznačené pozdĺž celej cesty a doslova na každom kúsku sú vybudované parkoviská, na ktorých môžeš zastať a pokochať sa výhľadom. Pre milovníkov adrenalínu a vodných športov je tu možnosť surfovania alebo vyskúšania windsurfingu. K dispozícii je aj potápanie sa do hlbín mora, napríklad aj k lodnému cintorínu v Hustadvike. 

Medzi populárne miesta patrí vyhliadkový chodník na ostrove Eldhusøya. Je dlhý 150 metrov a poskytne ti jedinečnú možnosť dopodrobna preskúmať okolie. Ďalším impozantným miestom je vyhliadka Askevågen. Je síce menšia ako prvá spomínaná, no napriek maličkosti je veľmi „insta friendly“. Odniesť si tak z nej môžeš niekoľko skvelých záberov. 

Road trip cez Balkán vedie aj cez Čiernu Horu, ktorá ponúka množstvo zaujímavých scenérií.
Road trip cez Balkán vedie aj cez Čiernu Horu, ktorá ponúka množstvo zaujímavých scenérií. Zdroj: Unsplash/Datingscout

Roadtrip cez Balkán 

Na záver máme pre teba niečo „za rohom“. Balkán ponúka mnoho zaujímavých trás, závisí od preferencií, kde chceš začať a čo všetko chceš vidieť. Trasa, ktorú sme pre teba vybrali, trvá presne týždeň a vedie cez štyri krajiny: Bosnu a Hercegovinu, Chorvátsko, Čiernu Horu a Srbsko.

V prvej krajine sa oplatí pozrieť hlavné mesto Sarajevo, kde na teba čaká množstvo zaujímavostí. Jednou z nich je miestna kultúra a náboženstvo. Tvojim očiam neuniknú mešity, rozhlasová veža s panoramatickým výhľadom na mesto, ale ani skvelá gastronómia. Bosnianska káva chutí skvele a neodmysliteľnou súčasťou je aj burek. Za návštevu stojí aj mesto Mostar, ktoré sa nachádza dve hodiny cesty autom od toho hlavného. 

Odporúčané
Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) 6. apríla 2024, 9:30

V Chorvátsku určite nevynechaj Dubrovník. Mesto je síce výrazne drahšie oproti mestám v Bosne, avšak aj tam je mnoho vecí na preskúmanie. Možno aj preto sa nazýva perlou Jadranu. Pri prechádzaní mestom natrafíš na starodávne úzke uličky, hradby staré viac ako tisíc rokov, múzeá, galérie, ale aj štýlové reštaurácie. 

Z Chorvátska trip pokračuje do Kotoru v Čiernej Hore. Mesto má bohatú históriu a môžeš v ňom vystúpiť na jeho hradby, z ktorých uvidíš jedinečnú Kotorskú boku, nazývanú aj najjužnejším fjordom v Európe. Oddýchnuť na pláži si môžeš zase v meste Bečići, ktoré ti ponúka príjemnú pláž bez natlačených turistov. 

V poslednej krajine, Srbsku, kde sa road trip aj končí, stojí za pozretie napríklad kaňon rieky Tara. Priechod cezeň opisujú turisti ako jeden z najmalebnejších zážitkov. V závere road tripu nevynechaj ani hlavné mesto Belehrad, kde môžeš navštíviť napríklad pevnosť Kalemegdan, kostol svätého Sávu či ulicu Skadarlija.

Cesta z Káhiry do Kapského Mesta je síce dlhá a náročná, no spoznáš prostredníctvom nej rôzne tváre afrického kontinentu.
Cesta z Káhiry do Kapského Mesta je síce dlhá a náročná, no spoznáš prostredníctvom nej rôzne tváre afrického kontinentu. Zdroj: Unsplash/Hu Chen

BONUS: Z Káhiry do Kapského Mesta 

Tento road trip sa líši od ostatných najmä svojou dĺžkou. Spája dve hlavné mestá na opačných koncoch afrického kontinentu a dá sa prejsť na bicykli či motorke. Začiatok tripu ťa prevedie cez horúcu púšť, ďalej cesta vedie cez džungle a divokú prírodu, až sa napokon dostaneš na južný cíp kontinentu. 

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Dokopy cesta vedie cez deväť krajín: Egypt, Etiópiu, Sudán, Keňu, Tanzániu, Malawi, Botswanu, Zambiu až do Južnej Afriky. Vidieť môžeš napríklad pyramídy v Gíze, Viktóriine vodopády, safari, Núbijskú púšť či Kapské Mesto. Jediné, čo ti treba, je dobrá kondička a odhodlanie. Cestná trasa je totiž dlhá takmer 10-tisíc kilometrov a bicyklom ti zaberie 3 až 4 mesiace. Ideálny čas na začatie road tripu na severe krajiny je od februára do apríla.

Upozorňujeme ťa, že čo sa týka road tripov, toto je iná liga. Čaká ťa kopa vybavovačiek od víz cez očkovanie až po rozpočet. Jediné očkovanie, ktoré je povinné na splnenie tejto cesty, je očkovanie proti žltej zimnici. Určite ti však odporúčame urobiť si prehľad nepovinných očkovaní a poradiť sa s lekárom. 

Veľký africký road trip možno znie nereálne, no niekoľko dobrodruhov sa už našlo. Je však náročný, či už psychicky, alebo fyzicky, a preto si naň netrúfne väčšina bežných smrteľníkov.   

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia