Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. júna 2023, 9:30
Čas čítania 5:02
Adriana Královičová

Biznis s fejkovým nábytkom: za originálne kreslo Eames Lounge zaplatíš 10 000 eur, za fejk len 1 990 eur. Ako ich rozoznať?

KULTÚRA DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

O tom, ktoré ikonické dizajny nábytku sa najviac napodobňujú, sme sa porozprávali s Vlaďou Ilavskou, majiteľkou vintage štúdia LAVISH.

Tak ako je to bežné pri módnych značkách, aj nesmrteľné kusy dizajnového nábytku majú svojich „fejkových“ súrodencov. Niektorí nedokážu rozpoznať repliku od originálu a odchádzajú s domnienkou, že doma majú dizajnový kúsok. Iní nábytkové fejky kupujú vedome. Za originálnu pohovku od Vladimira Kagana by si zaplatila aj 26 000 eur, na stránke známeho eshopu s nábytkom nájdeš podobný dizajn za 1 299 eur.

„Priznám sa, že fejky naozaj nemám rada. Často sa snažím ľuďom vysvetliť ten princíp aj cez značkové oblečenie. Pýtam sa ich, či by nosili fejkovú kabelku Prada alebo Louis Vuitton. Ten, kto sa tomu rozumie, repliku spozná. No 90 percent ľudí to naozaj nevie a človek sa tak môže popýšiť niečím, čo je vlastne fejk. Na Slovensku sa táto kultúra pomaličky tvorí, musíme sa naučiť chápať duševné vlastníctvo a to, že dizajnér si dal námahu, kým niečo vytvoril,“ hovorí pre Refresher Vlaďa Ilavská. Dodáva, že medzi najviac napodobňovaný nábytok patria slávne kreslá a stoličky Wassily, Eames Lounge, Barcelona, ale aj mnoho ďalších.

Odporúčané
V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave 30. apríla 2024, 10:30

„Raz som zháňala pre jednu influencerku kreslo. Mala nejakú cenovú predstavu, no bohužiaľ sa ten kúsok naozaj nedal zohnať do tej ceny. Nakoniec ho teda nekúpila, lebo našla výrazne lacnejší, no poradila som jej, aby si dávala pozor, pretože môže veľmi ľahko práve za menej peňazí natrafiť na fejk,“ dodáva.

Biznis s nábytkovými fejkmi rastie vo svete aj u nás. Heslo „furniture dupes“ má na Tiktoku 16 miliónov videní, mnohé videá radia, kde zohnať lacnejšie napodobeniny dizajnového nábytku. U nejednej influencerky či influencera na Instagrame nájdeš na prvý pohľad ikonické dizajnové kusy, je to však skutočne originál? V článku ti povieme, ako rozpoznáš napodobeniny.

vintage nábytok, dizajnový nábytok
Zdroj: Lavish Design Studio

Ultrafragola za 340 eur asi nebude originál

Obeťami „inšpirácie“ sú okrem stoličiek a kresiel aj zrkadlá. Na vintage veľtrhoch, no aj na internete môžeš najčastejšie natrafiť na modely Lipstick Mirror či Ultrafragola. Ide o veľmi drahé kusy nábytku, pri origináloch sa bavíme o cenovom rozmedzí 8 000 až 20 000 eur. 

Model Lipstick navrhol Roger Lecal, pochádza z mid-century obdobia a pripomína vysunutý rúž. „Bola som raz na starožitníckom veľtrhu a dokonca aj tam predávali fejky tohto zrkadla. Originál je buď čierny, biely, alebo červený. Tam by ste ich našli od pistáciovej až po ružovú. Človek, ktorý nemá informácie, si naozaj môže myslieť, že je to pravý vintage kúsok,“ hovorí Ilavská.

Odporúčané
Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) 1. apríla 2024, 11:00

Ultrafragola, známe tiež ako „ultimate selfie“ zrkadlo, navrhol v 70. rokoch Ettotre Sottsass a dnes ho exkluzívne vyrába talianska firma Poltronova. Doma ho má Bella Hadid, Emma Chamberlain aj Frank Ocean. Na stránke 1dibs. com (bazár luxusného vintage nábytku) nájdeš zrkadlá Ultrafragola v cene od 15 000 až po 24 000 eur. Na portáli etsy.com sú dizajny v rôznych veľkostiach či farbách za 340 eur.

ultra fragola, dizajnový nábytok
Zdroj: 1dibs.com/etsy.com
Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 138749 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako rozpoznať fejk zrkadla Ultrafragola od originálu.
  • Čo si všímať pri kreslách Eames Lounge, Barcelona či Wassili.
  • Prečo o tom, či je nábytok fejk, často rozhodujú milimetre.
  • Prečo sa oplatí investovať do originálov.
Domov
Zdieľať
Diskusia