Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti Foodora.
30. mája 2023, 19:11
Čas čítania 1:14
Sponzorovaný obsah

Najlepšie jedlá indickej kuchyne, ktoré by ste mali vyskúšať

Najlepšie jedlá indickej kuchyne, ktoré by ste mali vyskúšať
Zdroj: Freepik
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Svet plný chutí, vôní a farieb. Taká je India na tanieri. Nezameniteľná. Už ste niekedy ochutnali pravý indický dhal alebo tradičné tenké placky plnené zemiakmi? Poradíme vám, ktoré jedlá indickej kuchyne by ste určite mali vyskúšať.

india, karí
Zdroj: iStock Photo/Elena Danileilko

Pravá chuť Indie

Vedeli ste, že veľká časť pôvodných obyvateľov Indie sú vegetariáni? Bezmäsité jedlá ochutené voňavým korením predstavujú základ tradičnej indickej kuchyne. U nás poznáme z korenín najmä karí, šafran či zmes korenia garam masala. Hlavné suroviny používané na prípravu jedál sú rôzne druhy zeleniny alebo strukovín. Ako príloha je obľúbená chlebová placka (naan, paratha, chapati) alebo ryža basmati.

Už vás nebaví pizza ani opekané rezance? Pozrite si ponuku overených indických reštaurácií v Bratislave. Čerstvo pripravené jedlá objednáte rýchlo a jednoducho cez aplikáciu Foodora.
Už vás nebaví pizza ani opekané rezance? Pozrite si ponuku overených indických reštaurácií v Bratislave. Čerstvo pripravené jedlá objednáte rýchlo a jednoducho cez aplikáciu Foodora. Zdroj: Freepik

4 indické jedlá, ktoré by ste mali ochutnať

Slaná placka obľúbená naprieč kontinentmi – masala dosa. Základom tohto pokrmu je cesto z ryže, z múky a zo šošovice. To však nie je všetko – pre dokonalý výsledok je dôležitá správna fermentácia cesta aj samotná príprava placky na rozpálenej panvici. Tradičná masala dosa sa podáva so zemiakovou plnkou.


Vyhľadávaná pochúťka – tradičný indický dhal. Základ tohto jedla tvorí pomaly dusená šošovica (najčastejšie čierna alebo červená). V ponuke indických reštaurácií nájdete rôzne druhy tejto pochúťky, za jeden z najlepších je však považovaný dhal makhani – v Indii sa často pripravuje ako hlavný chod na výnimočné udalosti.

india, ryža, karí
Zdroj: Freepik

Kde ochutnať dhal makhani? Má ho v ponuke takmer každá indická reštaurácia v Bratislave.

Extra tenká chlebová placka – paratha. Táto placka zo zemiakového cesta s plnkou podľa vlastného výberu je v Indii obľúbená na raňajky, samostatne sa podáva aj ako príloha k rôznym druhom karí.


V Indii si radi pochutnávajú aj na výdatných jedlách zo syru paneer, ako je napríklad paneer butter masala – syr v krémovej paradajkovej omáčke s kešu orechmi –; palak paneer – syr v pikantnej špenátovej omáčke – či malai kofta – zemiakovo-syrové vyprážané guľky v smotanovej omáčke.


Hlavné jedlá si zvyknú spestriť aj chuťovkami, ako sú samosy, pakory alebo kačorí. Okrem toho je populárne mangové, jablkové alebo hruškové chutney a špecialitou je aj osviežujúca uhorková alebo cviklová raita.

Doprajte si k chutnému jedlu šálku voňavého čaju. Kardamóm, škorica, klinčeky aj čierne korenie – tieto koreniny dodajú jedinečnú chuť indickému nápoju Masala Chai.
Doprajte si k chutnému jedlu šálku voňavého čaju. Kardamóm, škorica, klinčeky aj čierne korenie – tieto koreniny dodajú jedinečnú chuť indickému nápoju Masala Chai. Zdroj: Freepik

Originálny dezert s chuťou Indie

Už ste niekedy vyskúšali mliečne guľôčky v cukrovom sirupe? Tento chuťovo nezameniteľný dezert vám pripraví väčšina indických reštaurácií v Bratislave. Gulab Jamun bol prvýkrát servírovaný už v stredovekej Indii.

Ochutnajte tradičné indické jedlá. Spoľahlivá a rýchla donáška z najlepších indických reštaurácií v Bratislave – to je Foodora.
Ochutnajte tradičné indické jedlá. Spoľahlivá a rýchla donáška z najlepších indických reštaurácií v Bratislave – to je Foodora. Zdroj: Freepik
Domov
Zdieľať
Diskusia