Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
24. mája 2023, 17:00
Čas čítania 1:15
Richard Balog

Hodinky Patek Philippe, ktoré vlastnil posledný čínsky cisár, predali za 6,2 milióna dolárov

Hodinky Patek Philippe, ktoré vlastnil posledný čínsky cisár, predali za 6,2 milióna dolárov
Zdroj: Phillips
MÓDA HODINKY MÓDA
Uložiť Uložené

Spoločnosť Phillips predala celkovo 12 kusov hodiniek Patek Philippe s celkovou hodnotou 6,6 milióna dolárov.

Spoločnosť Philips včera vo svojom novom ázijskom sídle v Hongkongu usporiadala predaj vzácnych hodiniek na podujatí The Imperial Patek Philippe. Predali všetkých dvanásť kusov, ktoré patrili poslednému čínskemu cisárovi Pchu Imu, v hodnote 6,6 milióna dolárov.

Väčšinu z celkovej sumy ukrojil platinový model Patek Philippe Calatrava s referenčným číslom 96QL, za ktoré nový majiteľ zaplatil 6,2 milióna dolárov.

Odporúčané
Toto je 6 online obchodov, v ktorých kúpiš originálne modely švajčiarskych hodiniek z druhej ruky   Toto je 6 online obchodov, v ktorých kúpiš originálne modely švajčiarskych hodiniek z druhej ruky 21. mája 2023, 18:15
Hodinky od švajčiarskej značky Patek Philippe, ktoré vlastnil posledný čínsky cisár, vydražili za 6,2 milióna dolárov.
Hodinky od švajčiarskej značky Patek Philippe, ktoré vlastnil posledný čínsky cisár, vydražili za 6,2 milióna dolárov. Zdroj: Philips

Tento historický kúsok zo švajčiarskych dielní získal po šiestich minútach dražby miestny zberateľ. Predaj týchto hodiniek stanovil tri rekordy – ide o najvyššiu sumu za akékoľvek vyhotovenie modelu s referenčným číslom 96 Quantieme Lune, zároveň je to najvyšší predaj akýchkoľvek náramkových hodiniek, ktoré predtým vlastnili cisári, a je to aj najhodnotnejšia položka, akú kedy spoločnosť Philips realizovala v Ázii.

„Sme hrdí na nadšený ohlas, ktorý sme zaznamenali od zberateľov na medzinárodnej úrovni, keď hodinky a artefakty putovali po celom svete a potom prilákali účastníkov z 56 krajín vo veku od 25 do 60 rokov, čo sa zapojili do aukcie. Boli sme tiež svedkami toho, že o diela v dnešnej aukcii sa uchádzalo množstvo zberateľov z rôznych zberateľských kategórií, ako sú čínske obrazy, keramika a starožitnosti, ktorí sú v spoločnosti Philips noví,“ oznámil v správe vedúci oddelenia hodiniek pre ázijský región spoločnosti Philips Thomas Perazzi. 

Pchu I bol zberateľom hodiniek a vzácny kúsok zdedil po svojich predkoch. Hodinky si ponechal aj počas svojho pobytu vo väzení v Sovietskom zväze, keď mu Sovieti dovolili mať v kufri tajnú priehradku, v ktorej mal ukryté zlato, šperky a pravdepodobne aj tento model Patek Philippe, uvádza portál Hodinkee

Okrem svojej bohatej histórie a spojitosti s posledným čínskym cisárom sú hodinky vzácne a dôležité aj v samotnej histórii značky Patek Philippe. Ide len o ôsme kompletné kalendárne mesačné hodinky s referenčným číslom 96 a tretie známe hodinky Quantieme Lune z platiny. Ostatné dvoje sa nachádzajú v múzeu Patek Philippe.

Takto vyzerajú hodinky Patek Philippe Calatrava s referenčným číslom 96QL za 6,2 milióna dolárov v detaile. 

Domov
Zdieľať
Diskusia