Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. mája 2023, 12:30
Čas čítania 3:22
Jana Chovancová

Väznica s výhľadom na more aj zákaz vstupu do kasína pre občanov. Toto je Monako a zaujímavosti o ňom

Väznica s výhľadom na more aj zákaz vstupu do kasína pre občanov. Toto je Monako a zaujímavosti o ňom
Zdroj: Pexels.com
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Predstav si, že sa prechádzaš po ulici, kde parkujú samé drahé autá, alebo sa ocitneš v luxusnom väzení s nádherným výhľadom na more. Monako ťa prekvapí rôznymi zaujímavosťami.

Opäť prichádzame so zaujímavými faktami, tentokrát o Monaku. Radi by sme ťa privítali v malom kniežactve bohatých a slávnych na francúzskej Riviére, ktoré je synonymom luxusu a života na vysokej nohe. Rozlohou je síce Monako maličké, pretože má len dva štvorcové kilometre, no ukrýva v sebe množstvo kuriozít. 

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň pravidelne prispievame nielen článkami o zaujímavostiach, ale nájdeš tam napríklad aj tipy na lacné letenky, rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi o ich zážitkoch z cestovania, ale aj so študentmi, ktorí sa vydali na Erasmus do diaľav. Ak chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+.

Odporúčané
Slovenka robila dobrovoľníčku v Indonézii: Namiesto okien mali v stenách diery, sprchovali sa vedrom vody z potoka (Rozhovor) Slovenka robila dobrovoľníčku v Indonézii: Namiesto okien mali v stenách diery, sprchovali sa vedrom vody z potoka (Rozhovor) 17. mája 2023, 9:30

Ak si autičkár, v Monaku sa zblázniš od radosti

Monako je rajom pre automobilových nadšencov. Nachádza sa tu mnoho malebných kľukatých ciest a úchvatných scenérií. Niet preto divu, že sa tu koná svetoznáma Veľká cena Monaka, keď sa ulicami Monte Carla preháňajú autá formuly 1. Pri prechádzke po okolí pravdepodobne uvidíš množstvo elegantných a štýlových áut, čo z neho robí vysnívanú destináciu pre každého nadšenca drahých tátošov. 

Každý tretí človek je milionár, miera chudoby je nulová 

Od luxusných jácht lemujúcich prístav až po opulentné kasína a reštaurácie ocenené michelinskými hviezdičkami. Monako je miestom pre ľudí, ktorí majú (radi) peniaze. Môže sa pochváliť najväčšou hustotou milionárov a miliardárov na obyvateľa na svete. Je to miesto, kam svetová elita chodí investovať peniaze a využívať daňové výhody.

Zaujímavosťou je aj to, že miera chudoby v krajine je nulová. Je to preto, lebo ľudia, ktorí tam pracujú, v Monaku väčšinou nežijú. Viac ako 30-tisíc Francúzov a takmer 6-tisíc Talianov tam denne dochádza za prácou. Monako má takisto najvyšší HDP na obyvateľa na svete, hneď po Luxembursku. Siaha do výšky takmer 186-tisíc dolárov, čo je v prepočte takmer 172-tisíc eur. 

Známe kasíno v Monaku, do ktorého majú obyvatelia vstup zakázaný.
Známe kasíno v Monaku, do ktorého majú obyvatelia vstup zakázaný. Zdroj: Wikimedia Commons/Mike McBey

Domáci majú vstup do kasína zakázaný 

Napriek popularite kasína v Monte Carle a množstvu ľudí, ktorých v ňom môžeš stretnúť, určite nenatrafíš na žiadneho lokálneho. Je to preto, že si Monacké kniežactvo uvedomuje škodlivé účinky komerčných hazardných hier a svojim občanom ich nedovoľuje hrať. Hoci je Monako jednou z najvýznamnejších svetových destinácií pre hazardné hry, jeho občania majú vstup do kasína zakázaný. 

Spoločenské udalosti sú na dennom poriadku 

Kalendár spoločenských udalostí v Monaku je plný prestížnych podujatí, ktoré priťahujú davy ľudí z celého sveta. Okrem Veľkej ceny Monaka môžeš zažiť honosnú atmosféru kasína Monte Carlo, zúčastniť sa na okúzľujúcich galavečeroch a charitatívnych plesoch alebo si užiť rušný nočný život v renomovaných kluboch a baroch.

Kniežactvo je známe aj pre dlhovekosť 

Okrem luxusných jácht a podnikov má Monako aj najvyššiu priemernú dĺžku života na svete. V priemere sa domáci dožívajú až 87 rokov a takmer 15 percent obyvateľov má viac ako 75 rokov. Mnohí sa domnievajú, že je to vďaka kvalitnej zdravotnej starostlivosti, vynikajúcej strave a, samozrejme množstvu peňazí, ktoré obyvatelia majú.

V Monaku si prídu na svoje aj milovníci luxusných áut.
V Monaku si prídu na svoje aj milovníci luxusných áut. Zdroj: Unsplash/Mike McBey

Nielen autičkári, ale aj nadšenci módy si prídu na svoje

Monako je synonymom špičkovej módy a štýlu. Ulice sú plné výkladov, ktoré ocenia módni fajnšmekri. Dizajnérske butiky vystavujú najnovšie trendy a módne kolekcie od haute couture až po súčasnú módu. Monako je skrátka nákupným rajom pre tých, ktorí hľadajú luxus. V súčasnosti v kniežactve prebieha aj Fashion week, na ktorom sa zúčastňuje viac ako 30 značiek. 

Monako ponúka umenie, históriu aj kultúrne dedičstvo

Napriek svojej malej rozlohe prekvapuje Monako návštevníkov mnohými atrakciami. Za pozretie stojí skala Rock of Monaco, kde sa nachádzajú najstaršie budovy v meste a stojí tu napríklad aj kniežací palác Grimaldiovcov. Nezabudni aj na Palais Princier, palác s nádherným výhľadom na celé Monako. V neposlednom rade ti učaruje aj Monaco Cathedral, katedrála z 13. storočia.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Ak ťa však história nezaujíma a radšej by si si pozrel niečo zo súčasnosti, navštíviť môžeš napríklad známe Oceánografické múzeum, kde nájdeš rozsiahlu zbierku morských živočíchov. Jednou z najnavštevovanejších atrakcií je aj Jardin Exotique, botanická záhrada s tisíckami vzácnych rastlín. No a pre nadšencov umenia čaká množstvo galérií a múzeí roztrúsených po celom kniežactve. 

Policajti na každom kroku a väznica s výhľadom na more

Napriek svojej (ne)veľkosti má Monako pomerne početné ozbrojené policajné sily, v zložení 515 mužov a žien. S počtom obyvateľov okolo 38-tisíc má teda kniežactvo jeden z najväčších policajných zborov na svete v prepočte na plochu aj na obyvateľa. Páchať zločin sa tam zrejme neoplatí. 

Zločinci končia v monackej väznici Maison d'arrêt, ktorá má výhľad na more ako päťhviezdičkový hotel. Výhľad na more si však môžu užiť iba ženy. Väznica je totiž rozdelená no bloky. Ten, v ktorom sa nachádzajú muži, je nielen menej luxusný, ale aj bez výhľadu na more. 

Väznica v Monaku má výhľad na more.
Väznica v Monaku má výhľad na more. Zdroj: Wiki Commons/Mister No

Lietadlom sa tam nedostaneš 

Ak ti je po týchto riadkoch Monako sympatické a rozhodol si sa ho navštíviť, mal by si vedieť, že lietadlom sa tam nedostaneš. Najbližšie letisko sa nachádza v susednom francúzskom meste Nice, odkiaľ premávajú pravidelné autobusové linky do kniežactva.

Odporúčané
Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) 6. apríla 2024, 9:30

Monako síce nemá vlastné letisko, no má heliporty, na ktoré prilietajú helikoptéry. Ak máš nejaké peniaze nazvyš, uži si výhľad na túto malebnú krajina zhora. 

Letenky do Nice sa v nasledujúcom mesiaci mimoriadne oplatia. Ak si chceš pozrieť Azúrové pobrežie a skočiť popritom aj do Monaka, neváhaj a zbaľ si kufre. Viac o lacných letenkách do 50 eur sa dočítaš TU

Domov
Zdieľať
Diskusia