Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
10 dôvodov, prečo by si mal tento rok navštíviť Dubaj. Arabská metropola nie sú len mrakodrapy
V kempe si dáš tradičnú arabskú večeru, vyskúšaš si sandboarding a užiješ si skvelý program.
V kempe si dáš tradičnú arabskú večeru, vyskúšaš si sandboarding a užiješ si skvelý program. Zdroj: Dubai Tourism & Economy

Úžasná medzinárodná gastronómia

Dubaj bol zaradený do michelinského sprievodcu len v júni 2022, no už teraz tam figuruje celkovo 69 reštaurácií, z toho dve reštaurácie získali dve hviezdy a deväť ďalších jednu hviezdu. Štrnásť reštaurácií má ocenenie Bib Gourmand za dobrý pomer ceny a kvality.

Nehľadaj tu nič také ako „tradičnú dubajskú kuchyňu“. Metropole Spojených arabských emirátov vládne rozmanitosť, multikulturalizmus a dôraz na zážitok. Na dovolenke sa preto nemusíš obmedziť len na jeden druh kuchyne, nájdeš tu všetko.

Svoje miesto tu majú aj slávne mená gastrosveta. Napríklad reštauráciu Hell’s Kitchen od Gordona Ramsayho (reportáž z nej si môžeš prečítať tu) alebo steakhouse Nusr-Et známeho tureckého šéfkuchára a internetovej hviezdy Salta Baeho.

COYA patrí medzi najlepšie reštaurácie Blízkeho východu, určite stojí za návštevu.
COYA patrí medzi najlepšie reštaurácie Blízkeho východu, určite stojí za návštevu. Zdroj: Coya restaurant

Ak chceš zažiť niečo naozaj výnimočné, navštív jednu z globálnej siete peruánskych reštaurácií COYA. Tá dubajská sa nachádza v hoteli Four Seasons (vedľa reštaurácie Salta Baeho) a patrí medzi najlepšie reštaurácie Blízkeho východu a severnej Afriky. 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Obľúbeným foodie miestom je aj Medzinárodné finančné centrum, kde na jednom mieste nájdeš vyše 100 reštaurácií a kaviarní. Nevynechaj napríklad niekoľkoposchodovú japonskú reštauráciu Zuma alebo latinskoamerickú reštauráciu Amazónico.

Návrat do histórie a obed s Arabmi

Ak budeš chcieť počas návštevy Dubaja predsa len okúsiť niečo z typického arabského sveta, jednoznačne navštív kultúrne centrum SMCCU (Sheikh Mohammed Center for Cultural Understanding), ktoré sa nachádza v historickej štvrti Al Fahidi. Tu zistíš, ako vyzeral Dubaj v polovici 19. storočia.

Od otvorenia v roku 1998 pomáha návštevníkom lepšie pochopiť kultúru a zvyky Spojených arabských emirátov – organizuje rôzne aktivity, lekcie arabčiny, prehliadky mešít či autentické arabské obedy.

Po prehliadke historickej štvrte sa môžeš posadiť na koberce a vankúše v beduínskom štýle, vychutnať si výber tradičných jedál a porozprávať sa s arabskými hostiteľmi o hocičom, čo ťa zaujíma. Tu môžeš Arabom výnimočne klásť aj citlivé otázky, na ktoré by ti bežne neodpovedali. Mottom organizácie je „Otvorené dvere, otvorené mysle“.

V historickej štvrti Dubaja sa dozvieš všetko, čo ťa zaujíma o arabskej kultúre.
V historickej štvrti Dubaja sa dozvieš všetko, čo ťa zaujíma o arabskej kultúre. Zdroj: Dubai Tourism & Economy

Raj materiálov a vzorov

Ak ťa chytí nákupná horúčka, okrem gigantických nákupných centier môžeš zavítať aj do historickej štvrte Bur Dubai, kde nájdeš nekonečný výber surového hodvábu, bavlny a vyšívaných materiálov. 

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Na tomto slávnom trhu, ktorý sa nachádza hneď oproti zátoke Dubai Creek, nájdeš desiatky obchodov a stánkov s tými najlepšími látkami s najrozmanitejšími vzormi z celého sveta. Najmä ženské návštevníčky ocenia množstvo gombíkov, flitrov, kamienkov, čipiek a iných doplnkov, pomocou ktorých môžu do outfitu vniesť arabský šmrnc.

Vybrať si tu môžeš z množstva hotových odevov alebo nájsť krajčíra, ktorý ti ušije akýkoľvek kus oblečenia z látky podľa tvojho výberu.

V Dubaji môžeš nakúpiť v najväčších nákupných centrách sveta aj na tradičnom trhu.
V Dubaji môžeš nakúpiť v najväčších nákupných centrách sveta aj na tradičnom trhu. Zdroj: visitdubai.com
Čo ešte nevynechať pri návšteve Dubaja: 

– Lyžiarske stredisko s rozlohou 22 500 m², ktoré nájdeš uprostred obchodného centra Mall of the Emirates, jedného z najväčších nákupných centier na svete.
– Nákupné centrum Dubai Mall, kde nájdeš obrovské akvárium, 1200 obchodov, luxusný hotel s 250 izbami, 22 kinových sál a 120 reštaurácií a kaviarní.
– Biely piesok, čistú vodu a vodné športy na jednej z dubajských pláží. Pozor, v lete pláž radšej vynechaj – pre 40- až 50-stupňové horúčavy je more príliš teplé a pobyt na pláži neznesiteľný.
– Let teplovzdušným balónom pri východe slnka, ktorý ti poskytne neskutočný výhľad na veľkomesto.
– Návštevu bohatej obytnej štvrte Dubai Marina blízko pobrežia, kde nájdeš krásnu promenádu Dubai Marina Walk, luxusné obchody, piesočnaté pláže a reštaurácie.
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia