Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. júla 2023, 14:30
Čas čítania 7:07
Martin Adam Pavlík

Jamie Foxx: Zahral si blues s Rayom Charlesom, utiekol z nakrúcania Miami Vice, spolupracoval s Kanyem Westom a získal Grammy

Jamie Foxx: Zahral si blues s Rayom Charlesom, utiekol z nakrúcania Miami Vice, spolupracoval s Kanyem Westom a získal Grammy
Zdroj: Sony Pictures UK
ZAUJÍMAVOSTI HOLLYWOOD HOLLYWOODSKI HERCI JAMIE FOXX KINEMATOGRAFIA
Uložiť Uložené

Ktoré roly mu zmenili život a ako sa mu podarilo získať cenu Grammy?

Stvárnil legendárneho nevidiaceho speváka Raya Charlesa aj odvážneho pomstychtivého Djanga v úspešnom postmodernom westerne Quentina Tarantina. Zažiaril tiež v strhujúcom krimitrileri Collateral po boku Toma Cruisa a v akčnej dráme Miami Vice.

Okrem toho si ho mohol ďalej vidieť v trpkej vojnovej komédii Jarhead či v komiksovke o Spider-Manovi, kde si zahral záporáka Electra. Oscarový herec, komik a hudobník Jamie Foxx, vlastným menom Eric Marlon Bishop, sa narodil v Texase 13. decembra 1967 a do širšieho povedomia sa dostal vďaka komediálnemu seriálu In Living Color začiatkom deväťdesiatych rokov.

Zahrali si v ňom aj komici Jim Carrey a Chris Rock. V roku 1996 si Foxx založil a produkoval vlastný sitkom The Jamie Foxx Show, ktorý trval do roku 2001. Počas piatich sérií vzniklo až 100 epizód. Vo filmovom priemysle debutoval v roku 1992 snímkou Toys, ktorú nakrútil významný režisér oscarového Rain Mana Barry Levinson.

Z tínedžerskej komédie až k elite

Prvú hlavnú úlohu získal v tínedžerskej romantickej komédii Booty Call (1997), kde sa snažil dať návod, ako dostať dievčatá do postele. Následne ho obsadil herec Ice Cube do svojho celovečerného režijného debutu s názvom The Players Club a paradoxne o rok neskôr už Foxx stál na pľaci medzi absolútnou elitou. 

Dostal totiž úlohu vo skvelej športovej dráme Any Given Sunday v réžii Olivera Stona (Platoon, JFK). Stvárnil hráča amerického futbalu a zahral si po boku Al Pacina, Dennisa Quaida, Jamesa Woodsa či Cameron Diaz. Za snímku dokonca získal vôbec prvú nomináciu na cenu newyorských filmových kritikov.

Nové milénium bolo pre Foxxa najúspešnejším obdobím v hereckej kariére. Dostal sa na potrebné výslnie a objavil sa v tých najpamätnejších filmoch. V roku 2001 prišla prvá spolupráca s Michaelom Mannom, ktorý zohral vo Foxxovej filmografii obrovskú rolu. Obsadil ho do roly Drewa Bundiniho Browna, trénera boxera Cassiusa Claya alias Muhammada Aliho (toho tvárnil Will Smith).

Jamie Foxx s Al Pacinom.
Jamie Foxx s Al Pacinom. Zdroj: Warner Bros. US

Náročná príprava a prvý Oscar 

V roku 2004 prišla životná šanca, ktorú Foxx chytil smelo za pačesy. Režisér Taylor Hackford si všimol, že je fantastický imitátor, a dal hercovi možnosť stvárniť jednu z legiend svetovej popmusic. Pomohli mu tiež hodiny klavíra, na ktoré chodil už od piatich rokov. Foxx si tak v životopisnej dráme Ray zahral nevidiaceho bluesmana Raya Charlesa. V rámci dôležitej a mimoriadne náročnej prípravy sa s famóznym pianistom stretol a zahral si s ním na klávesy priamo v jeho štúdiu.

„Rozprával mi, čo sa dialo v jeho živote, ako otvorená kniha, keď som mu kládol otázky o ženách a drogách,“ povedal herec pre Rolling Stone. Náročná však nebola len príprava, ale aj samotné nakrúcanie. Foxx v šou Howarda Sterna prezradil, že na pľaci skutočne nevidel niekedy až 12 hodín pre masky, ktoré mali čo najdôveryhodnejšie imitovať Charlesov vzhľad.

Pre úlohu navyše schudol viac než 13 kilogramov. Podľa Hackforda sa Foxx skutočne úlohe absolútne oddal a ukázal životný výkon. Nakoniec jeho obrovské úsilie zaslúžene ocenila Oscarom filmová Akadémia. Okrem toho získal aj Zlatý glóbus, cenu BAFTA a sošku od floridských kritikov.

 

Katastrofické nakrúcanie plné komplikácií

V rovnakom roku, ako Foxx nakrútil Raya, spolupracoval znova s Michaelom Mannom na napínavom krimitrileri Collateral, kde si zahral taxikára, ktorý musí celú noc voziť nájomného vraha (Tom Cruise). Aj za tento výkon získal nomináciu na Oscara a stal sa po Al Pacinovi jediným hercom, ktorý kedy bol nominovaný v rovnaký rok v kategóriách najlepší herec v hlavnej úlohe a najlepší herec vo vedľajšej úlohe.

Američan ukázal nielen to, že mu dramatické roly sedia najlepšie, ale tiež, že mu to na plátne pristane so zbraňou v ruke. S tou sa ukázal aj v ďalšom Mannovom trháku Miami Vice. Ako píše Collider, práve Foxx režisérovi kedysi navrhol, aby adaptoval do podoby celovečerného filmu kultový seriál z osemdesiatych rokov. 

Nakrúcanie však nebolo úplne „ružové“. Výroba filmu začala počas obdobia silných hurikánov, ktoré zastihli aj Floridu. Pre nepriaznivé počasie Foxx spolu s kolegom Colinom Farrellom takmer utrpel zranenie počas cesty autom. Silný vietor vybil okná na neďalekej budove a čriepky ledva minuli hercov. Odskákal si to len kabriolet so sklopenou strechou, v ktorom sa viezli.

Podľa Collideru však počasie nebolo jediným problémom pri nakrúcaní Miami Vice. Režisér totiž počas točenia v Dominikánskej republike zaviedol štáb na poriadne nebezpečné miesta, kde majú strach ísť aj miestni policajti. Produkcia si najala súkromnú ochranku, v ktorej boli miestni gangstri a príslušníci armády.

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

Nešlo o najšťastnejší ťah, keďže neskôr došlo k reálnej streľbe medzi policajtom a vojakom, po ktorej Jamie Foxx zo strachu o svoje zdravie utiekol z krajiny bez úmyslu vrátiť sa, aby dokončil film. Foxxov náhly odchod spôsobil to, že Mann prepísal pôvodný koniec filmu. Miami Vice bol posledným filmom, na ktorom spolupracovali.

Jamie Foxx a Colin Farrell vo filme Miami Vice.
Jamie Foxx a Colin Farrell vo filme Miami Vice. Zdroj: Universal Pictures US

Návrat medzi špičku krvavým kúpeľom a nekorektným humorom

Koncom prvej dekády nového milénia Foxx nakrútil ešte úspešné akčné trilery The Kingdom a Law Abiding Citizen, objavil sa tiež spolu s Beyoncé a Eddiem Murphym v muzikáli Dreamgirls. Následne prišiel mierny útlm. Po menších a nevýrazných rolách, v nie až tak úspešných filmoch, Foxx akoby znova čakal na „znovuzrodenie“. To prišlo. 

Postaral sa oň Quentin Tarantino. Síce hlavnú rolu vo westerne Django Unchained ponúkol najprv Willovi Smithovi, po tom, ako ju odmietol, prišiel na rad Jamie Foxx a ten ju s radosťou prijal. A spravil dobre. Django upútal pozornosť všetkých vďaka skvelému kastingu a originálnemu mixu žánrov, ale aj pre mnoho násilia či poriadne nekorektný humor. Slovo „Neger“ tu zaznie viac než stokrát, čo vzbudilo vášne nielen v prípade verejnosti, ale aj u filmárov.

Jedným z hlasných kritikov filmu bol afroamerický režisér Spike Lee (Do the Right Thing, Malcolm X). Podľa portálu IndieWire na jeho slová reagoval práve Foxx, ktorý Tarantina obhajoval, kde sa dalo. Zároveň povedal, že odsudzovať film bez toho, aby si ho človek vôbec pozrel, mu pripadá nezodpovedné. V Tarantinovom takmer trojhodinovom netradičnom westerne sa taktiež objavilo viacero krvavých scén, ktoré režisér ozvláštnil rapom. Šlo o prvé použitie tejto hudby vo westerne naprieč kinematografiou.

Nominácia na Zlatú malinu a vstup do sveta Marvelu

Django získal päť nominácii na Oscara, avšak Foxx nefiguroval ani v jednej. So soškou odchádzal z ceremoniálu len jeho herecký kolega Christoph Waltz a Tarantino, ktorého ocenili za najlepší pôvodný scenár. Foxxa po spolupráci s Tarantinom, okrem snímky Baby Driver, bohužiaľ bolo znova vidno najmä v béčkových produkciách. V roku 2018 dokonca získal nomináciu na anticenu Zlatá malina za najhorší herecký výkon vo filme Robin Hood.


Uznanie si získal späť nasledujúci rok emotívnou životopisnou drámou Just Mercy. Hneď na to prepožičal hlas hlavnej postave krásneho animáku Soul a v roku 2021 sa vrátil ako antihrdina s nadprirodzenými schopnosťami Electro v komiksovke Spider-Man: No Way Home. Do sveta Marvelu vstúpil s touto postavou už v roku 2014 filmom The Amazing Spider-Man 2.

Ako herec prezradil pre NBC News, páči sa mu byť v role darebáka. „Na darebákoch vo svete Marvelu je skvelé to, že kedysi neboli zlí. Začali takí byť až po tom, ako sa im niečo zásadné stalo,“ dodal. Jeho zatiaľ posledným filmom je sci-fi triler s prvkami komédie They Cloned Tyrone, ktorý momentálne nájdeš na Netflixe. 

Jamie Foxx ako Electro.
Jamie Foxx ako Electro. Zdroj: Sony Pictures

Mal byť najobávanejší boxer všetkých čias

Ako píše Essentially Sports, v roku 2015 vyšli správy o tom, že Jamie Foxx stvárni najobávanejšieho boxera všetkých čias Mika Tysona. Najskôr malo ísť o film, nakoniec sa začalo hovoriť o životopisnej minisérii. O réžiu sa mal postarať Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) a výkonným producentom mal byť Martin Scorsese (The Irishman, The Wolf of Wall Street).

Projekt mal vzniknúť na Tysonov podnet po tom, ako streamovacia spoločnosť Hulu vytvorila vlastnú minisériu Mike o živote slávneho boxera, avšak bez jeho povolenia. Tysonova miniséria v každom prípade doteraz nedostala oficiálny názov a nevie sa, kde (šepkalo sa o Netflixe alebo Amazone) a či ju vôbec uvidíme.

Portál Essentially Sports navyše minulý rok informoval o tom, že Tyson vraj Foxxa z projektu vyšachoval pre jeho vek. Údajne si totiž už nevie predstaviť akoby 55-ročný Foxx stvárnil jeho mladšiu dvadsaťročnú verziu. Produkčný tím už údajne začal hľadať športovcov s hereckými skúsenosťami, ktorí by Foxxa nahradili.

Miek Tyson Jamie Foxx
Zdroj: Netflix/Getty Images/Frederick M. Brown

Vlastná tvorba, Grammy aj spolupráca s Kanyem Westom

I keď Jamieho Foxxa poznáme všetci najmä ako herca, bohatú kariéru má tiež ako hudobník. Debutový album Peep This vydal ešte v roku 1994. Odvtedy vypustil do sveta ešte ďalšie štyri nahrávky, pričom posledná z roku 2015 nesie názov Hollywood: A Story of a Dozen Roses. V roku 2010 za pieseň Blame It dokonca získal najprestížnejšiu hudobnú cenu Grammy

Odporúčané
Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama 5. apríla 2024, 12:30

Počas kariéry spolupracoval s viacerými hudobníkmi, taktiež s raperom Kanyem Westom, napríklad na skladbách Gold Digger alebo Slow Jamz. Foxxa nájdeš aj v trojdielnej dokumentárnej minisérii Jeen-Yuhs: A Kanye Trilogy od Netflixu.

Neverí na manželstvo a má dve dcéry

Jamie Foxx má dve dcéry. Staršia Corinne Foxx má 29 rokov a pokračuje v otcových stopách. Zahrala si s ním napríklad v reklame na laptopy, na poli celovečerného filmu debutovala v roku 2019 trilerom 47 Meters Down: Uncaged. O rok neskôr sa predstavila v životopisnej športovej dráme Safety. Tento rok by sa mala objaviť aj v režijnom debute Jamieho Foxxa s názvom All-Star Weekend.

Foxxova mladšia, 14-ročná dcéra sa volá Annalise Bishop a má ju z iného vzťahu. Napriek tomu herec nikdy nebol ženatý a podľa vlastných slov to ani neplánuje. Ako píše španielsky denník Marca, Foxx verí, že spôsob „tradičného životného štýlu“, ktorý prichádza s manželstvom, nie je pre neho.

Herec prezradil, že rozhodnutie neoženiť sa so žiadnou matkou svojich dvoch dcér v skutočnosti prispelo k tomu, že má pevnejšie vzťahy s oboma. V roku 2021 vydal dokonca knihu Act Like You Got Some Sense: And Other Things My Daughters Taught Me, v ktorej priblížil vzťah so svojimi dcérami. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa TOGETHXR (@togethxr)

Vážne zdravotné problémy a návrat „z pekla“

Päťdesiatpäťročný herec v apríli tohto roka nakrúcal v Atlante komédiu Back in Action pre Netflix, na sete však skolaboval a museli ho hospitalizovať. Oznámila to na sociálnej sieti jeho dcéra Corinne. Rodina prosila jeho fanúšikov, aby sa zaňho modlili, a začali sa špekulácie o tom, že herec je na tom naozaj zle.

Jeho blízki držali informácie o jeho stave dôkladne v tajnosti, začiatkom mája sa napokon Foxx ozval fanúšikom z nemocnice. Na Instagrame im poslal vrúcny odkaz a poďakoval im za lásku a podporu. Potom sa však zase na istý čas odmlčal a vyzeralo to, že sa zdravotné problémy vrátili. 

Internetom sa následne šírili klebety, že ochrnul alebo oslepol, všetko samotný herec vyvrátil v emotívnom videu so slzami v očiach, ktoré pridal 22. júla na Instagram. „Moja sestra Deidra Dixon a moja dcéra Corrine mi skutočne zachránili život,“ povedal Foxx s tým, že „šiel do pekla a naspäť“. 

Vysvetlil, že hoci viacerí ľudia potrebovali vedieť, ako sa cíti, nechcel, aby ho fanúšikovia videli „s hadičkami, ktoré mu vychádzali z nosa“. „Chcem, aby ste ma videli smiať sa, dobre sa zabávať, žartovať, vtipkovať, robiť film alebo televíznu šou,“ dodal herec. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jamie Foxx (@iamjamiefoxx)

Domov
Zdieľať
Diskusia