Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2023, 9:00
Čas čítania 2:23
Martin Mičuda

Mercedes-Benz ukázal svoju novinku roka. Trieda E má osvetlenú masku a podporuje Tiktok

Mercedes-Benz ukázal svoju novinku roka. Trieda E má osvetlenú masku a podporuje Tiktok
Zdroj: Mercedes-Benz
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY MERCEDES-BENZ
Uložiť Uložené

Aktuálna trieda E je posledným éčkom so spaľovacími motormi.

Mercedes-Benz predstavil svoj najočakávanejší model. Trieda E v poradí už 6. generácie (pod označením W214) je opäť medzigeneračne väčšia než predchodca a má úplne nový dizajn.

Odporúčané
Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S 28. septembra 2021, 14:30

Značka sa rozhodla hŕstkou detailov odlíšiť auto od zvyšku portfólia tradičných sedanov – voliteľné svetlá so špičkovou technológiou Digital Light majú špecifický svetelný podpis, sú pritom napojené čiernym prvkom na masku, čím je badateľný odkaz na modely EQ. Maska má v závislosti od stupňa výbavy novú štruktúru, odteraz môže byť už aj podsvietená.

Exteriéru dominuje efekt hviezdičiek, ktoré nachádzame nielen v maske, ale aj v plastoch v nárazníkoch či v grafike koncových svetiel. Práve vďaka nim sa trieda E odlíši od súrodencov. Koncové svetlá sú orientované horizontálne a predelené, model má tak väčší nakladací otvor. Novinkou sú zapustené kľučky, obúvať môže 17 až 21" disky. 

Mercedes-Benz, trieda E,Mercedes-Benz, trieda E,Mercedes-Benz, trieda E,Mercedes-Benz, trieda E,
Zobraziť galériu
(5)

3 obrovské displeje rozhrania Superscreen

Palubná doska novej triedy E predstavuje kombináciu rozloženia z triedy C a S, respektíve a elektrických modelov EQE či EQS. Éčko dostalo 3 veľké obrazovky, nejde však o plnohodnotný Hyperscreen, pretože 12,3" digitálne budíky nie sú súčasťou samotného panelu obrazoviek zaliatych za sklom. Nové rozloženie, ktoré takýmto štýlom kombinuje 3 obrazovky, bude k dispozícii pod názvom MBUX Superscreen.

Odporúčané
EQS nás v teste opantalo luxusom a technológiami, dala však pýcha značky uvádzaný dojazd až 770 km? EQS nás v teste opantalo luxusom a technológiami, dala však pýcha značky uvádzaný dojazd až 770 km? 14. februára 2022, 16:30

Novinkou je aj iný stredový tunel, z ktorého zmizla väčšina fyzických ovládacích prvkov. Elegantné sú výduchy ventilácie, ktoré sa nenápadne tiahnu takmer celou šírkou palubovky. Trieda E s označením W214 tak síce disponuje trojicou rozmerných displejov, palubná doska však predsa len pôsobí menej futuristicky a viac elegantne. O multimediálne prostredie sa postará nová, v poradí 3. generácia infotainmentu MBUX. Zatiaľ čo grafika a možnosti zobrazenia budíkov sa zmenili len decentne, stredový displej má vynovené prostredie.

Mercedes-Benz, trieda E,
Zdroj: Mercedes-Benz

Infotainment podporuje aplikácie tretích strán – umožní to nová vrstva systému, vďaka ktorej je možné stiahnuť a spustiť aplikácie ako Tiktok, Zoom či Angry Birds. Prostredníctvom jedného používateľského rozhrania tak bude možné na displeji uprostred a pred spolujazdcom hrať hry, sledovať sociálne siete či streamovať. Umožní to aj voliteľne vstavaná kamera uprostred palubnej dosky.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Ide tak o novú nadstavbu, akú doposiaľ nemajú ani vlajkové lode značky, trieda S či EQS s Hyperscreenom. V interiéri prevládajú prémiové materiály, početné zastúpenie náladového osvetlenia a rôzne komfortné prvky výbavy, ktoré spríjemnia jazdu celej posádke. Funguje tu hlasové ovládanie, prvky rozšírenej reality, interaktívne náladové osvetlenie, 4D priestorový zvuk sústavy Burmester či rozmerný head-up displej. Komfort a anatomické tvarovanie sedadiel je odjakživa doménou triedy E.

Mercedes-Benz, trieda E,Mercedes-Benz, trieda E,Mercedes-Benz, trieda E,Mercedes-Benz, trieda E,
Zobraziť galériu
(4)

Zatiaľ výhradne štvorvalce

V čase uvedenia novinky na trh bude paleta pohonných jednotiek obmedzená. Najprv automobilka ohlásila len 2-litrové štvorvalce v benzínovej, naftovej a plug-in hybridnej podobe. Už v základe trieda E získa mild-hybridnú techniku, ktorej štartér generátor dodá výkon extra 17 kW a 205 Nm. Plug-jn hybridné verzie majú batériu s kapacitou až 25,4 kWh, elektromotor s výkonom 95 kW a podporou až 55 kW nabíjania, čím Mercedes-Benz technologicky naďalej odskakuje od priamej konkurencie. Elektrický dojazd má navyše atakovať až 120 km.

  • E 200 – 2.0 R4, 150 kW/204 koní a 320 Nm
  • E 220d (4Matic) – 2.0 R4, 145 kW/198 koní a 440 Nm
  • E 300e (4Matic) – 2.0 R4 + el., 230 kW/312 koní a 550 Nm
  • E 400e 4Matic – 2.0 R4 + el., 280 kW/380 koní a 650 Nm
Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021, 9:30

Neskôr pribudne naftový plug-in hybrid či naftový šesťvalec, samozrejme, očakávame aj špičkové verzie AMG 53 a AMG 63 (S). Podľa posledných správ by však nemalo ísť o štvorvalec, ale minimálne šesťvalec. Aktuálna trieda E je posledným éčkom so spaľovacími motormi.

Trieda E má štandardne 9-stupňovú automatickú prevodovku a podvozok Agility Control s adaptívnymi pružinami, v ponuke však nechýba ani vzduchové odpruženie či riadená zadná náprava, ktorej kolesá sa dokážu vychýliť o 4,5 stupňa. Cenové relácie zatiaľ nepoznáme, predaj spustia až v lete.

Mercedes-Benz, trieda E,
Zdroj: Mercedes-Benz
Domov
Zdieľať
Diskusia